Rusland invaderer Ukraine

Telefonfælde kan have afsløret tjetjensk leders Ukraine-løgn

Den kontroversielle leder af Tjetjenien har påstået at være i Kyiv, hvor han sammen med sine soldater ville finde frem til Ukraines regering.

Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, befinder sig efter alt at dømme ikke i Ukraine, som han ellers selv hævdede for få dage siden. Det skriver mediet Ukrajinska Pravda.

Ifølge Kadyrov selv opholdt han sig tæt på den ukrainske hovedstad, Kyiv, sammen med tjetjenske soldater, der kæmper side om side med de russiske styrker i krigen.

Men Ukrajinska Pravda skriver, at mediet med hjælp fra den ukrainske sikkerhedstjeneste SBU fået kendskab til de to telefonnumre, som den tjetjenske leder menes at benytte.

Mediet har tjekket numrene hos ukrainske teleoperatører, og ifølge dem har ingen af numrene over den seneste uge befundet sig inden for de ukrainske telemasters område.

Det er dog ikke alt.

Ifølge ukrainerne har de også formået at lokke tjetjeneren i en fælde og derigennem fået ham til at afsløre sin sande lokation.

Udgav sig for at være russisk journalist

Ukrajinska Pravda har benyttet en onlinetjeneste, som kan generere et link, der for modtageren ser helt normalt ud og derfor ikke vækker mistanke.

Men så snart modtageren klikker på linket, bliver det muligt at se, hvor i verden vedkommende befinder sig.

Ukrajinska Pravda hævder, at de tog kontakt til Ramzan Kadyrov gennem beskedtjenesten Telegram, som han bruger til at kommunikere til offentligheden.

Her præsenterede ukrainerne sig som værende en journalist fra det russiske medie RIA Novosti og bad ham klikke på det medfølgende link.

Ifølge beskeden var det et link til et artikeludkast om Kadyrovs påståede tilstedeværelse nær Kyiv, som den russiske journalist gerne vil have ham til at gennemgå inden offentliggørelse.

Og ifølge Ukrajinska Pravda lykkedes det at lokke den tjetjenske leder i fælden.

Tvivl om opholdssted

I opslag og videoer på sin Telegram-kanal hævdede Ramzan Kadyrov søndag og mandag at være i Hostomel – omkring 25 kilometer nordvest for Kyivs centrum.

Men den person, som klikkede på linket i Ukrajinska Pravdas besked, befandt sig godt 1400 kilometer derfra.

Mere præcist befandt personen – som formodes at være Kadyrov selv – sig i den tjetjenske hovedstad Grosnyj.

Der har været flere andre indikationer på, at den tjetjenske leder stadig befandt sig her.

Efter nyheden om Kadyrovs påståede tilstedeværelse i Ukraine svarede den ukrainske regering, at de havde informationer, om at Kadyrov dagen forinden skulle være blevet set hjemme i Grosnyj. Hvilket i så fald gjorde det mindre sandsynligt, at han nu skulle være i Kyiv.

Derudover offentliggjorde Kadyrov på sin Telegram selv et opslag i tirsdags, hvor han tilsyneladende tog imod formanden for det russiske sikkerhedsråd, Nikolaj Patrusjev, i lufthavnen i Grosnyj.

Advarede Zelenskij

Ramzan Kadyrov har været leder af republikken Tjetjenien siden 2004 og er ofte blevet beskrevet som den russiske præsident Vladimir Putins loyale "fodsoldat".

Han er en meget kontroversiel skikkelse, som er berygtet for at lede Tjetjenien med hård hånd, og han er blevet beskyldt for gentagne brud på menneskerettighederne.

Da Putin i februar indledte sin krig mod Ukraine, meddelte Kadyrov straks, at han havde sendt tjetjenske styrker som hjælp.

Påstanden, om at han selv skulle være rejst ind i Ukraine, blev forsøgt underbygget med videoer af Kadyrov i samtale med tjetjenske soldater i et svagt oplyst lokale. Men der var intet, der dokumenterede, at videoerne rent faktisk var optaget i Ukraine.

- Forleden dag var vi omkring 20 kilometer fra jer, Kyiv-nazister, og nu er vi endnu tættere på. Kan I gætte, hvor tæt på vi er? skrev han.

- Måske er vi allerede i Kyiv og venter blot på de nødvendige ordrer, tilføjede tjetjeneren.

I sine opslag på Telegram søndag rettede Kadyrov samtidig en ny trussel mod Zelenskijs regering og opfordrede ukraineren til at overgive sig, inden det var for sent.

Men meget peger altså nu på, at Ramzan Kadyrov aldrig forlod Tjetjenien.