Rusland invaderer Ukraine

Schwarzenegger i appel til russerne: Begå ikke samme fejl som min far

Arnold Schwarzenegger er bekymret for, at historien er ved at gentage sig. Han håber, at den russiske befolkning vil lytte til ham.

Det russiske folk har krav på sandheden om krigen i Ukraine.

Det mener den verdenskendte skuespiller og tidligere amerikanske guvernør Arnold Schwarzenegger, der nu går aktivt ind i debatten om Ruslands invasion af nabolandet.

I samarbejde med medievirksomheden ATTN: har han fået produceret en over ni minutter lang video, hvor han direkte henvender sig til den russiske befolkning og til de russiske soldater i Ukraine.

Og Arnold Schwarzenegger har noget på hjerte.

En bekymring, som han vil have russerne til at høre fra ham selv.

- Som mangeårig ven af det russiske folk håber jeg, at I vil høre, hvad jeg har at sige, indleder han i videoen, der torsdag er blevet delt på en række forskellige platforme.

Frygter gentagelse af historien

Schwarzenegger er født i Østrig mindre end to år efter afslutningen på Anden Verdenskrig.

Her voksede han op med den russiske vægtløfter Jurij Vlasov som sit store idol, selvom hans far forbød ham at have plakater af russere hængende på værelset.

Faderen havde under Anden Verdenskrig kæmpet på nazisternes side og deltog i belejringen af Leningrad – det nuværende Sankt Petersborg.

Jeres liv, jeres lemmer, jeres fremtid bliver ofret for en meningsløs krig

Arnold Schwarzenegger, tidligere guvernør og skuespiller

Belejringen var en af de længste, blodigste og mest ødelæggende i nyere tid, og den satte sine spor i faderen, fortæller Arnold Schwarzenegger i videoen.

- Da min far ankom til Leningrad, var han antændt af løgnene fra sin regering. Da han forlod Leningrad, var han ødelagt fysisk og mentalt. Han levede resten af sit liv i smerte. Smerte fra en ødelagt ryg. Smerte fra granatsplinterne, der altid mindede ham om de forfærdelige år. Og smerte fra den skyldfølelse, han havde.

Ifølge Schwarzenegger er de russiske soldater blevet fodret med propaganda og desinformation om krigen i Ukraine. Derfor frygter han, at historien vil gentage sig.

- Jeg ønsker ikke, at I skal blive ødelagt på samme måde som min far, advarer han.

Afviser Ruslands påstande

Den i dag 74-årige Schwarzenegger går undervejs i videoen i rette med en række af Ruslands påstande om krigen i Ukraine og redegør for oplysninger, som, han mener, bliver holdt skjult for befolkningen.

Blandt hans budskaber er:

  • Nej, invasionens formål er ikke at afnazificere Ukraine, som slet ikke har et nazistisk styre.
  • Ukraine indledte ikke denne krig. Det gjorde Rusland.
  • 141 lande i FN har stemt for, at Rusland er den aggressive part, og at invasionen skal stoppes.
  • Der er tætte bånd mellem Rusland og Ukraine, og mange russere har ukrainske familiemedlemmer.
  • Russiske bombardementer ødelægger ukrainske byer og rammer civile mål, herunder et børnehospital.
  • Verden har vendt sig mod Rusland, som på grund af sin brutalitet er blevet isoleret fra verdenssamfundet.
  • Konsekvenserne af krigen holdes skjult, og tusindvis af russiske soldater er ifølge Ukraine og Vesten blevet dræbt.
  • Historisk hårde økonomiske sanktioner er blevet indført som resultat af Ruslands rolle.

Arnold Schwarzenegger henviser desuden til forlydenderne om, at nogle af de russiske soldater er blevet sendt i krig under falske forudsætninger.

De drog afsted i troen om, at de skulle bekæmpe nazister, beskytte etniske russere, og at de ville blive modtaget som helte af den ukrainske befolkning.

- Intet af dette er sandt. Faktum er, at russiske soldater har mødt hård modstand fra ukrainerne, som ønsker at beskytte deres familier og deres land, siger Schwarzenegger.

En ulovlig krig

Den østrigsk-amerikanske berømthed håber, at de russiske soldater vil vågne op og indse realiteterne.

På baggrund af deres oplevelser i Ukraine må mange af dem allerede i dag vide, at han fortæller sandheden, mener Schwarzenegger.

- Dette er ikke den krig for at forsvare Rusland, som jeres bedsteforældre og oldeforældre kæmpede. Det her er en ulovlig krig, siger han og tilføjer:

- Jeres liv, jeres lemmer, jeres fremtid bliver ofret for en meningsløs krig, der fordømmes af hele verden.

Til slut retter Schwarzenegger sit fokus på magthaverne i Kreml og spørger, hvordan de kan retfærdiggøre at ofre deres unge mænd for egne ambitioner.

- Til præsident Putin siger jeg: Du begyndte denne krig, du leder denne krig, du kan stoppe denne krig.

De nye helte

Myndighederne i Rusland har taget hårde midler i brug for at styre informationerne om den igangværende invasion i Ukraine.

Flere uafhængige medier er blevet lukket, og en ny lov har gjort det ulovligt at sprede det, som russerne selv definerer som fake news.

Det er eksempelvis nu ulovligt at omtale den russiske militæroperation i Ukraine som en "invasion" eller en "krig".

Derudover har Rusland blokeret en række sociale medier, hvilket naturligvis besværliggør Schwarzeneggers vision om at nå ud til den russiske befolkning, da hans video er blevet delt på netop de sociale medier.

Han appellerer derfor til, at russerne vil hjælpe med at sprede hans budskab til så mange landsmænd som muligt.

Og så hylder han de russere, der allerede har gjort modstand med demonstrationer mod krigen i Ukraine, selvom det har betydet, at tusindvis er blevet anholdt.

- I er mine nye helte. I har Ruslands sande hjerte, siger Arnold Schwarzenegger.