Coronavirus

Kina i massive nedlukninger efter Omikrons indtog

De kinesiske myndigheder kæmper i øjeblikket mod det værste smitteudbrud siden Wuhan, og det sætter landets coronastrategi på prøve.

Kina har stort set holdt sine grænser lukkede siden begyndelsen af coronapandemien, men nu har den nye og mere smitsomme Omikron-variant gjort sin entré i verdens folkerigeste land. Det har blandt andet fået de kinesiske myndigheder til at lukke Shenzhen i det sydlige Kina med knap 18 millioner mennesker og hele Jilin-provinsen med 24 millioner indbyggere i den nordøstlige del af landet.

Derudover er der sporadiske lockdowns i flere andre byer og distrikter. I Shanghai er alle skolerne lukket, mens utallige boligområder med titusindvis af mennesker er lukket, så der kan udføres massetests. Op mod 90 millioner mennesker er ifølge BBC under hel eller delvis lockdown.

Borgmester fyret

Den nordøstlige del af landet er særligt hårdt ramt, og det kostede i sidste uge flere højtstående embedsmænd jobbet. Heriblandt borgmesteren i provinshovedstaden Jilin, som blev straffet for, at der i de første to uger af marts blev registreret mere end 1000 smitterede i byen med cirka 4 millioner indbyggere.

Det lyder måske ikke af mange. Men sammenlignet med, at der fordelt på 27 provinser blev registreret cirka 10.000 smittede i hele landet i samme periode, er det virkelig mange set med kinesiske øjne. De seneste dage er smittetallene fordoblet flere gange, og tirsdag blev der registreret 5154 smittede i 28 provinser.

Myndighederne siger dog, at smittekurven er knækket, og onsdag var smittetallet halveret. De kommende dage vil vise, om det også denne gang er muligt at få smitten helt under kontrol i det store land.

Den kinesiske regering har indtil nu haft stor succes med sin strategi om nultolerance, både sundhedsmæssigt og økonomisk. Kina har som den eneste store økonomi leveret økonomisk vækst under pandemien, og det officielle dødstal er under 5000.

Opskriften har været en effektiv, digital smitteopsporing, mundbind i offentlige transportmidler, sporadiske nedlukninger og isolation af smittede. Alle nære kontakter til smittede og folk, der rejser ind fra udlandet, skal i karantæne i mindst to uger.

Nultolerance til diskussion

Men prisen er høj.

Det er dyrt med sporadiske nedlukninger af boligkomplekser, kontorbygninger og shoppingcentre, og især serviceindustrien bliver hårdt ramt, hver gang der er et lille smitteudbrud. Desuden er der eksempler på, at børn og babyer bliver taget fra deres forældre og isoleret alene i flere uger, hvis de tester positive. Det har fået mange kinesere til at sætte spørgsmålstegn ved de skrappe restriktioner og karantæneregler.

Derfor begyndte flere kinesiske eksperter i efteråret at lufte idéen, om at Kina ligesom andre lande skulle ændre strategi for at lære at leve med covid-19. Men den type indlæg blev hurtigt fjernet fra kinesiske sociale medier, og centralregeringen gjorde det klart, at det ville være sundhedsmæssigt uforsvarligt at slippe virus løs i det kinesiske samfund.

Det kan måske undre, når op mod 90 procent af befolkningen er vaccineret. Men indsatsen halter blandt de ældre, som er over 80 år. Her er det blot 40 procent, som er vaccineret. Desuden er det et faktum, at de kinesiske vacciner fra blandt andre Sinovac og Sinopharm er udviklet på gammel teknologi og vurderes at være mindre effektive over for corona end mRNA-vaccinerne fra Moderna eller Pfizer/BioNTech.

Derudover er det kinesiske sundhedssystem i forvejen under pres, og der er massiv mangel på sundhedspersonale. Derfor skal der ikke meget til for at skabe kaos på mange hospitaler.

Hongkong er et skrækeksempel

Man behøver bare at kigge mod Hongkong for at se, hvor galt det kan gå. Her kæmper den lokale regering med en smittebølge, der er så alvorlig, at syge mennesker må ligge i telte uden for hospitalerne, som er presset til det maksimale.

De lokale myndigheder siger, at smittekurven er knækket, men tirsdag registrerede man 27.765 smittede og 289 dødsfald, hvilket er den højeste dødsrate i verden lige nu. Det har blandt andet medført mangel på kister og kapacitetsproblemer på byens kremeringssteder.

Det er naturligvis et skrækeksempel på, hvad der kan ske, hvis man slækker på restriktionerne i Kina.

Men årsagen til den alvorlige situation i Hongkong er blandt andet, at mange ældre ikke var vaccineret, blandt andet fordi man havde lukket for besøg på plejehjem og derfor mente, at de ældre var sikrede mod smitte.

Det arbejder man nu hårdt på at ændre, men det tager tid. Ifølge Hongkongs lokalregering, så havde man i slutningen af februar vaccineret knap 60 procent af borgerne over 60 år, men blot 45 procent af dem, der er over 70 år.

Opblødning på vej

På det kinesiske fastland ser situationen langt bedre ud, selvom smitten spreder sig. Foreløbigt tyder alt på, at Omikron ikke gør folk alvorligt syge, og det kan være årsagen til, at der nu er små tegn på opblødning, selvom regeringen ikke officielt har lagt nultolerancen på hylden.

For eksempel er det nu blevet muligt at købe selvtests i Kina, og myndighederne har godkendt Pfizer-pillen Paxlovid til behandling af covid-19-symptomer i nødstilfælde. Som noget nyt skal smittede uden symptomer ikke længere indlægges på hospitalet, men blot i karantæne.

Der er dog intet, der tyder på, at restriktionerne helt forsvinder foreløbigt. De kinesiske myndigheder har netop besluttet at omdirigere 106 internationale fly, der skulle have landet i Shanghai til andre byer i Kina frem mod 1. maj.

Det kan skyldes, at byens karantænehoteller er ved at være fyldt op med de mange nære kontakter til smittede. Man bliver først 'løsladt', når man kan levere to negative tests på 48 timer, og det kan tage mange uger.

De fleste regner med, at den kinesiske regering først og fremmest vil have fokus på kontrol og stabilitet frem til en vigtig partikongres i efteråret, hvor Kinas leder Xi Jinping skal køres i stilling til en tredje periode. Derefter kan det måske komme på tale med en ny strategi.