Krigen i Ukraine

Hårde ord fra Putin forbløffer verden, men måske det bare er hans krigsretorik?

Også Joe Biden virker lidt ved siden af sig selv, siger mangeårig korrespondent om USA's præsident, der kaldte Putin for krigsforbryder.

Afskum, forrædere, insekter.

Skældsordene føg onsdag i luften og blev efterfulgt af, at én præsident helt usædvanligt kaldte en anden præsident for krigsforbryder.

Ordene blev ikke ytret af hvem som helst, men kom fra de to mest magtfulde mennesker i verden: Den amerikansk præsident Joe Biden og hans ditto i Rusland, Vladimir Putin.

Udtalelserne var så barske, at eksperter verden over spærrede øjnene op og nu sætter spørgsmålstegn ved, om det stadig er muligt at opnå en fredelig løsning på krigen, sådan som Ukraine og Rusland forhandler om.

Det vil styrke Rusland at få renset ud i landets forrædere, siger Vladimir Putin i opsigtsvækkende udmelding.

Putin er en yderst presset mand

Først til Vladimir Putins udtalelser:

- Alle folk, og især det russiske folk, kan altid adskille ægte landsmænd fra afskum og forrædere. De vil spytte dem ud som et lille insekt, der tilfældigvis flyver ind i deres mund, lød det fra Putin.

Ifølge Kristian Mouritzen, der er international korrespondent på Berlingske, vidner blandt andet de linjer om, at Vladimir Putin er en yderst presset mand.

Presset af de økonomiske sanktioner, de interne demonstrationer i Rusland, at aktionen i Ukraine ikke går som forventet, og at enkelte oligarker også er begyndt at vende sig mod ham.

- Her skal man netop stille spørgsmålet, om han vitterlig er farlig, eller om vi er i en situation, hvor han er så presset, at han er nødt til på en eller anden måde at give efter, hvis han i øvrigt fungerer rationelt, forklarer korrespondenten til TV 2.

Putins hårde retorik er ikke nyt - det skete også under en anden krig

Ifølge Jeanette Serritzlev, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, har retorikken fra Vladimir Putin i tiden op til og under krigen været alvorlig skærpet i forhold til de udtalelser, som verden før krigen lagde øre til.

Hun blev selv chokeret over den tale, som den russiske præsident holdt tre dage før invasionen i Ukraine. Her talte han om, at indblanding ville få ”konsekvenser, som verden aldrig havde set før.”

Men det behøver ikke at betyde, at al snak om en mulig løsning på krigen er tabt på gulvet. For den hårde retorik fra hans side er faktisk ikke nyt. Det var også tilfældet under krigen i Tjetjenien:

- I virkeligheden kan det måske mere være udtryk for, at det er den måde, han taler i de her situationer. At det er Putins krigsretorik, siger hun.

Forræderi er i Putins øjne den værste forbrydelse

Samtidig har Vladimir Putin altid været meget klar i mælet, når talen falder på dét, som - ifølge ham - er forræderi.

Ifølge Jeanette Serritzlev er forræderi for Vladimir Putin nemlig den værste af alle forbrydelser.

Det var også tydeligt i forbindelse med præsidentens interview med Financial Times i 2019, hvor han talte om ”forræderen” Sergej Skripal, der blev udsat for et giftangreb i den britiske by Salisbury.

- Faktisk er forræderi den mest alvorlige forbrydelser, der er mulig, og forrædere skal straffes. Jeg siger ikke, at Salisbury-hændelsen er måden at gøre det på. Slet ikke. Men forrædere skal straffes, lød det fra den russiske præsident i interviewet.

Og ifølge Vladimir Putin er de russere, der ikke bakker op om fædrelandets krig i Ukraine, netop forrædere – insekter, der skal spyttes ud.

Det er et meget, meget stort skridt – eller faktisk meget barsk skridt at gå som præsident

Kristian Mouritzen, korrespondent

Selvom det fra et vestligt synspunkt på grund af retorikken kan se ud som om, Vladimir Putin har mistet grebet, så er det ikke ensbetydende med, at det samme er tilfældet i Rusland.

- Det kan sagtens være, at det i en russisk kontekst bliver vurderet helt anderledes, siger Jeanette Serritzlev.

Biden har lukket døre med meget barsk udtalelse

En anden præsident var også på banen onsdag, og han virkede med Kristian Mourtitzens ord heller ikke helt som sig selv.

Den amerikansk Joe Biden kaldte nemlig efter en tale i Kongressen og på et spørgsmål fra en journalist Vladimir Putin for en krigsforbryder. Noget, som ingen amerikansk præsident tidligere har kaldt Vladimir Putin.

.

Dermed siger Joe Biden ifølge korrespondenten nærmest, at Vladimir Putin har sat sig uden for al lov og ret og ikke er til at forhandle med.

- Det er et meget, meget stort skridt – eller faktisk meget barsk skridt at gå som præsident. Det lukker bestemt nogle døre på et meget tidligt tidspunkt – og på et tidspunkt, hvor verden håber, at der bliver åbnet døre og skabt forhandlinger, siger han.

Ifølge Kristian Mouritzen burde det ligge i baghovedet på enhver præsident, at det ord først bliver taget i munden, når alle andre muligheder er udtømt:

- Det mærkelige ved Joe Biden en gang i mellem er, at der kommer den her slags, og det bliver tit tilskrevet, at han er distræt og fraværende.

Udtalelse kom i forlængelse af ordre fra domstol

Jeanette Serritzlev er af en anden opfattelse. Hun ser Joe Bidens udtalelse i forlængelse af en anden udmelding, der også kom onsdag.

Den Internationale Domstol (ICJ) beordrede nemlig Rusland til øjeblikkeligt at stoppe invasionen af Ukraine.

- Domstolen er dybt bekymret over Ruslands magtbrug, der giver store problemer i forhold til folkeretten, lød det fra dommer Joan Donoghue.

Derfor er der ifølge analytikeren et ”legitimt grundlag” for at kalde krigen for en krigsforbrydelse og dermed Vladimir Putin for en krigsforbryder.

- Samtidig har vi set billeder af bombede beboelsesejendomme, hospitaler og teater. Så den udtalelse oplever jeg ikke som ekstrem, forklarer hun.