Godt nyt efter bombeangreb i Mariupol: Beskyttelsesrummet holdt, siger ukrainerne

De første overlevende er kommet ud fra beskyttelsesrum under bomberamt teater. Antallet af døde og sårede er stadig ukendt.

Redningsarbejdet i det bomberamte teater i Mariupol er nu i fuld gang, og de første meldinger fra stedet er opmuntrende.

Teaterbygningen blev smadret i bombeangrebet, men det store beskyttelsesrum under teatret, hvor op mod 1300 civile havde søgt dækning, er tilsyneladende intakt.

- Beskyttelsesrummet har holdt stand. Nu fjerner vi murbrokkerne. Der er overlevende. Vi ved ikke noget om antallet af ofre endnu, siger Petro Andrushchenko, der er rådgiver for byens borgmester, til nyhedsbureauet Reuters.

Det ukrainske parlamentsmedlem Serhiy Taruta skriver torsdag på sociale medier, at man har set de første overlevende, der selv havde gravet sig fri, komme ud fra ruinerne.

- Folk kommer ud i live.

Redningsarbejdet blev forhindret

De ukrainske myndigheder har beskrevet, hvordan russiske bombefly ramte teaterbygningen og fik bygningens midtersektion til at styrte fuldstændig sammen.

I første omgang var det umuligt for byens myndigheder at finde ud af, hvad der var sket med de mange civile, der opholdt sig i det store beskyttelsesrum under teatret.

- Den midterste del af Drama Teatret blev ødelagt, og indgangen til beskyttelsesrummet blev også ødelagt, lød det i en meddelelse fra bystyret.

Andre opdateringer gik på, at murbrokker og rester af den sammenstyrtede teaterbygning spærrede indgangen til beskyttelsesrummet.

Dertil kom, at det i de første timer var umuligt for redningsmandskabet at nærme sig teatret, fordi området var under konstant beskydning, skriver netmediet Daily Beast.

På det tidspunkt var meldingen fra rådgiveren Petro Andrushchenko pessimistisk:

- Sandsynligheden, for at man kan komme frem og begynde at rydde murbrokkerne væk, er meget lille. For byen bliver konstant beskudt og bombarderet, sagde han i nat.

På et tidspunkt skrev den ukrainske regering ligefrem på sin officielle hjemmeside, at ”vi ved ikke, om der er overlevende”.

Men nu er redningsfolkene begyndt arbejdet på at rydde murbrokkerne til side, så man kan få alle ud af beskyttelsesrummet.

Russerne afviser

Beskyttelsesrummet under Drama Teatret i centrum af Mariupol er byens største, og det rummede op mod 1300 kvinder, børn og ældre, da bygningen blev bombet.

Man havde ellers forsøgt at advare de russiske angribere om, at bygningen rummede uskyldige civile, ved at skrive ordet ”børn” på russisk på jorden på begge sider af bygningen.

- Det er helt umuligt, at russerne ikke har vidst, at det var et civilt beskyttelsesrum, siger den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, til BBC torsdag.

Det russiske forsvarsministerium siger i en kommentar, at Rusland hverken har bombet teatret eller nogle andre mål i Mariupol i løbet af onsdag.

Ifølge det russiske nyhedsbureau RIA beskylder russerne i stedet den højreradikale ukrainske milits Azov Bataljonen for at have sprængt teaterbygningen i luften.

De russiske myndigheder bakker dog ikke påstanden op med nogen form for beviser, skriver britiske Sky News.