Rusland invaderer Ukraine

Zelenskij siger, at fredsforhandlinger er blevet "mere realistiske"

Ukraine har hele tiden afvist de skrappe russiske krav til en fredsaftale. Men Zelenskij er klar til at rykke sig, når det gælder NATO-medlemskab.

Forhandlingerne mellem Rusland og Ukraine er ifølge den ukrainske præsident, Volodomyr Zelenskij, blevet ”mere realistiske”.

Sådan lød det en lille smule optimistisk onsdag, da præsidenten holdt sin daglige tv-tale til befolkningen.

- Forhandlingerne fortsætter, og så vidt jeg er informeret, er forhandlingspositionerne allerede blevet mere realistiske. Men der er behov for mere tid, for at beslutningerne kan blive i Ukraines interesse, siger præsidenten.

Tirsdagens forhandlinger om en våbenhvile mellem parterne endte uden resultat – men dog med en aftale om at forhandle videre onsdag.

Det er en ”svær og ond” forhandlingsproces, kommenterede en af de ukrainske topforhandlere, Mykhailo Podolyak, senere tirsdag.

- Der er grundlæggende modsætninger. Men der er helt sikkert mulighed for kompromiser, sagde han ifølge New York Times.

Utilfreds Putin

Men den russiske præsident er ikke tilfreds.

Vladimir Putin synes slet ikke, at Ukraine gør nok indrømmelser i forhandlingerne. Det gjorde han klart, da han tirsdag talte i telefon med formanden for Det Europæiske Råd, Charles Michel:

- Kyiv er ikke seriøse i deres bestræbelser mod at finde løsninger, der er acceptable for begge parter, beklagede Putin sig ifølge det russiske referat af samtalen.

Onsdag blødte den russiske udenrigsminister Sergej Lavrov dog lidt op, da han sagde til det russiske RBC News, at dele af en aftale var tæt på at blive forhandlet på plads. Blandt andet er ukrainsk neutralitet ifølge Lavrov under ”seriøs” overvejelse.

Hvad kræver russerne?

Forhandlingerne har de seneste mange dage handlet om mulighederne for en våbenhvile og betingelserne for etablering af ”humanitære korridorer”, der kan bringe civile ukrainere i sikkerhed fra belejrede og krigshærgede byer.

Men bagved disse praktisk orienterede forhandlinger venter også forhandlinger om de politiske krav, som Rusland har stillet som betingelse for at afslutte krigen.

Enhver krig slutter med en aftale

Volodomyr Zelenskij, Ukraines præsident

De skrappe krav har været kendt lige siden begyndelsen af krigen. Rusland kræver, at Ukraine nedlægger våbnene, og at landet fremover skal være neutralt. Det betyder, at Ukraine aldrig må søge optagelse i NATO, og at landets neutrale status bliver indskrevet i den ukrainske forfatning.

Desuden kræver Rusland, at Ukraine anerkender Krim-halvøen som russisk territorium. Og at Ukraine anerkender de to selverklærede stater i det østlige Ukraine, Folkerepublikken Donetsk og Folkerepublikken Luhansk, som suveræne, selvstændige stater.

Hvis Ukraine opfylder disse krav, kan krigen ”stoppe i løbet af et øjeblik”, sagde den russiske regeringstalsmand Dmitrij Peskov til nyhedsbureauet Reuters allerede for ti dage siden.

- Resten af Ukraine er en selvstændig stat, der kan indrette sig som det vil, hvis bare de overholder betingelserne om neutralitet, lovede Dmitrij Peskov.

Onsdag føjede den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, yderligere et par punkter til den russiske liste over krav. Han udtalte, at retten til at tale russisk i Ukraine og retten til ytringsfrihed også var vigtige for Rusland.

Ukraine vil have "en fair fred"

De betingelser er imidlertid fuldstændigt uacceptable for Ukraine.

Præsident Volodomyr Zelenskij udtalte mandag, at hans land ønskede ”en fair fred” med Rusland.

Ifølge tv-selskabet CNBC slog præsidenten fast, at det betød, at Ukraine ikke vil overgive sig eller underkaste sig et ultimatum fra Rusland.

De seneste meldinger fra Zelenskij og hans nærmeste rådgivere tyder imidlertid på, at forhandlingerne kan være en vej ud af krigen.

Præsidentens rådgiver Ihor Zhovkva pointerede tirsdag, at Rusland har slækket lidt på sine krav – blandt andet taler Rusland ikke længere om, at krigen skal ende med, at Ukraine ”overgiver sig”.

Ifølge præsident Volodomyr Zelenskij er der, når alt kommer til alt, ingen tvivl om, hvordan krigen vil ende:

- Enhver krig slutter med en aftale, sagde han onsdag.

"Vi kan ikke træde ind ad den dør"

Et af de områder, hvor Ukraine allerede har rykket sig, er i forhold til medlemskab af NATO.

I sin tale onsdag erkendte Zelenskij, at Ukraine næppe bliver medlem af forsvarsalliancen.

- Det er indlysende, at Ukraine ikke er medlem af NATO. Det forstår vi. Vi har hørt i årevis, at døren angiveligt stod åben for os. Men nu hører vi, at vi ikke kan træde ind ad den dør. Det er sandheden. Det må vi acceptere, sagde præsidenten.

Ifølge det ukrainske netmedie Ukrinform beskrev han i stedet en løsning, hvor Ukraine står uden for NATO, men til gengæld får troværdige sikkerhedsgarantier fra sine allierede.

- Jeg er glad for, at vores folk er begyndt at forstå det. At vi er begyndt at stole på egne kræfter og på de partnere, der hjælper os, sagde Zelenskij.