Rusland invaderer Ukraine

TV 2s udsendte i Ukraine drak kaffe med dræbt fotograf i forgårs: - Det er heftigt

I onsdagens 'Lippert' løftede TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg sløret for deres samarbejde.

Krigsfotograf Pierre Zakrzewski og den unge journalist Oleksandra Kuvshynova, der begge arbejdede for mediet Fox News, blev tirsdag dræbt i udkanten af den ukrainske hovedstad, Kyiv.

Drabene var endnu en påmindelse om den fare, som korrespondenter og fotografer udsætter sig selv for, når de dækker den russiske invasion af Ukraine som seernes øjne og ører.

Episoden har gjort et særligt indtryk på TV 2s udsendte hold i Kyiv: korrespondent Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg.

I forgårs sad de på samme hotel som Pierre Zakrzewski og spiste morgenmad få meter fra ham. Det fortalte de i onsdagens udgave af 'Lippert':

- Det kommer i hvert fald tættere på, altså virkelig. Jeg sad og snakkede med ham og har sagt hej til ham, og vi drak kaffe her i forgårs. Og pludselig er han væk, lød det fra Simon Borg, der undervejs i sit svar begynder at lede efter ordene:

- Det… det… Man.. Det kommer bare tæt på.. altså det er egentligt lidt heftigt, fortæller Simon Borg.

Tillid er altafgørende

Rasmus Tantholdt og Simon Borg har dækket krige og katastrofeområder for TV 2 siden 2003.

BLÅ BOG: Rasmus Tantholdt

48 år, født 1973 i Aarhus.

Uddannet fra Danmarks Journalisthøjskole i 2000. Siden ansat hos TV 2.

Korrespondent hos TV 2 Nyhederne siden 2003.

Har dækket krige i Irak, Afghanistan, Syrien m.m.

I aftens udgave af 'Lippert' løftede Rasmus Tantholdt noget af sløret for, hvordan man samarbejder i en krigszone.

- Uden et meget, meget tæt tillidsforhold, så kan det her ikke lade sig gøre, hvis du spørger mig. Man skal virkelig stole på hinanden, og jeg stoler 100 procent på Simon. Det er ikke sikkert, at han kan sige det samme om mig, siger korrespondenten med et glimt i øjet.

Simon Borg erklærer sig - heldigvis - enig:

- Man skal virkelig kunne stole på hinanden. Og jeg stoler 100 procent på Rasmus.

Blå bog: Simon Borg

51 år, født 1970 i Hillerød

Ansat på TV 2 siden 1997 

Første tur var med Ulla Terkelsen i Nordirland i 1999 - har siden dækket krige i Kosovo, Irak, Afghanistan, Syrien og Libyen m.m.

Exitplan fra Kyiv er klar

I Kyiv er TV 2s hold indlogeret på et femstjernet hotel, der huser langt størstedelen af den internationale presse. Ifølge dem selv, mangler der ikke noget. Der er en blød seng at sove i og nok mad.

Alligevel har flere russiske missiler ramt civile mål som boligblokke og offentlige bygninger. Og både Simon Borg og Rasmus Tantholdt er bevidste om, at der ingen garantier er i krig.

De er dog fortrøstningsfulde, og tror ikke, at russerne har udset sig deres hotel som mål.

- Hele verdenspressen er samlet her, så uden at vide det tror jeg godt, at russerne ved, hvor vi er, men prøver at undgå det (hotellet, red.). Men det er tilfældighedernes spil, siger Simon Borg.

De to ved endnu ikke, hvor længe de har tænkt sig at blive i Kyiv - og har heller ikke afklaret, om de bliver, hvis russerne indtager den ukrainske hovedstad, eller hotellet de bor på.

De er dog klar til at rykke hurtigt ud af byen, hvis situationen kræver det, forsikrer Simon Borg:

- Altså vi har i hvert fald pakket kuffert og det hele, så vi er klar. Så vi kan drøne i kælderen på fem minutter, og vi kan køre herfra på en halv time. Jeg synes selv, at vi har en god exitplan, siger Simon Borg.

Se hele interviewet med Rasmus Tantholdt og fotograf Simon Borg her: