Rusland invaderer Ukraine

Overraskende udvikling i Kyiv er krigens store historie, siger militæranalytiker

Russerne skal enten søge en våbenhvile eller sende flere soldater til Ukraine. For lige nu er deres krig gået i stå, siger ekspert.

Militæranalytikere har i mange dage peget på, at de russiske styrkers mål har været at omringe hovedstaden Kyiv for at kunne belejre byen på den måde.

Men det har vist sig sværere end forventet, og russerne kæmper for at vinde kontrol i byer og forstæder øst og vest for Kyiv.

Og det foreløbigt mislykkede forsøg på at omringe hovedstaden er for Anders Puch Nielsen, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, det mest bemærkelsesværdige i krigen lige nu.

- Hvis det her er det store russiske angreb på Kyiv, er det virkelig et angreb i slow motion. Den store historie er, at ukrainerne rigtig godt formår at holde russerne væk fra Kyiv, så de ikke kan komme ind og sætte sig på det, siger han til TV 2.

Bombardementer har taget til over Kyiv

De seneste dage har bombardementerne over hovedstaden taget til, hvor to beboelsesejendomme i det centrale Kyiv blev ramt tirsdag morgen, og fire personer omkom ifølge Kyivs borgmester.

Flere analytikere peger på, at det kunne være en ny russisk strategi, hvis man ikke kan omringe byen.

- At de nu gør det, inden de har rigtig fat om byen, er et eller andet sted en erkendelse fra russisk side af, at det her er rigtig svært, og der er ikke noget, der tyder på, at de i den nærmeste fremtid kan lukke byen af.

I virkeligheden har vi fra begge sider en kamp, der går ud på at nedslide de andre

Anders Puch Nielsen, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet

Rusland skal træffe et valg

Anders Puch Nielsen mener, at Rusland inden for den næste uge eller to står over for en skillevej, hvis man vil bevare et momentum i invasionen.

- Dybest set står russerne der, hvor de skal til at træffe et valg om, hvorvidt de vil prøve at få en fredsløsning – forhandle en våbenhvile hjem og se, om de kan få noget ud af det, de har taget – eller også skal de til at eskalere.

Han tilføjer, at Rusland har indsat de omkring 200.000 soldater, som landet havde stillet op ved grænsen op til invasionen, og alligevel ser ud til at være gået lidt i stå.

- Der går ikke specielt lang tid, før de er nødt til at trække nogle af de her soldater ud igen for at give en kamppause, sådan så de kan genopbygge noget evne til at kæmpe, siger han.

Begge sider prøver at nedslide den anden

Selvom Rusland i sig selv er en overlegen militærmagt i forhold til Ukraine, har ukrainerne formået af afholde russerne fra at indtage nøglebyer som Kyiv og millionbyen Kharkiv i øst.

Mandag udtalte Steen Kjærgaard, der også er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, til TV 2, at meget peger på, at de russiske styrker ikke har kræfter til at etablere en egentlig omringning af Kyiv, og at hæren ser frustreret ud i kampen med ukrainerne.

Og de ukrainske styrker fortsætter angreb på de russiske forsyningslinjer, som over tid kan gøre de russiske styrker svagere til at fortsætte kampen, forklarer Anders Puch Nielsen.

- I virkeligheden har vi fra begge sider en kamp, der går ud på at nedslide de andre, og så må vi se, hvem der bliver nedslidt først.

- Rusland er utrolig hårdt ramt på mange fronter

Fra hans synspunkt ligner det lige nu, at russerne bliver de første til at løbe tør for kræfter. Men de har samtidig potentialet til at sende flere soldater til Ukraine.

Det vil dog kræve at Rusland fra officiel side anerkender, at de med den nuværende indsats ikke kan indtage Ukraine – hvilket Anders Puch Nielsen heller ikke mener, at de kan i øjeblikket.

Der er vi tilbage ved den russiske skillevej – skal man eskalere invasionen eller forsøge at vinde noget gennem forhandlinger?

- Problemet med det er, at Rusland er blevet utroligt hårdt ramt på alle mulige fronter. Både i forhold til militæret, sanktionerne og det, som landet som helhed er blevet udsat for. Hvis man på et tidspunkt må opgive at få noget særligt ud af den her krig, så kan det føles som et kæmpe nederlag i det.

Han vurderer, at Putins planer er gået fra en lynaktion i starten til nu at lave en langsom invasion, hvor man tager en by ad gangen og så lader sine tropper bevæge sig videre mod den næste by derfra. Den manøvre er bare ikke mulig med det antal af styrker, som russerne har sat ind i Ukraine indtil nu, lyder det.