Rusland invaderer Ukraine

NATO's tidligere topgeneral advarer Danmark: - I skal gøre noget lige nu

Vladimir Putin er klar til at bruge atomvåben og giftgas for at nå sit mål, og vi er nødt til at stoppe ham nu, siger general Wesley Clark.

Vi står ved en verdenshistorisk skillevej.

Og hvis 2022 skal sammenlignes med et andet år i historien, så er bedste bud 1938 eller 1939 lige omkring begyndelsen af Anden Verdenskrig.

I er ikke i sikkerhed i NATO

Wesley Clark, general og tidligere militær øverstkommanderende for NATO

Det mener den tidligere militære øverstbefalende for forsvarsalliancen NATO, Wesley Clark, som i dag kom med sin vurdering af situationen i Europa efter invasionen af Ukraine.

Wesley Clark, der var topgeneral i NATO fra 1997 til 2000, har fulgt invasionen af Ukraine tæt, og han deltog i et virtuelt møde med Center for War Studies og Center for Amerikanske Studier på Syddansk Universitet.

Mødet blev optaget på video, og det kan ses her.

Den pensionerede general kom med flere dystre forudsigelser.

Han mener for eksempel, at Vladimir Putins angreb på Ukraine skal ses som et forsøg på at ødelægge de vesteuropæiske demokratier.

- Vladimir Putin har sat hele sin fremtid ind på erobringen af Ukraine. Han mener, at hvis han erobrer Ukraine, så vil Europa til syvende og sidst kollapse. EU vil splintres, NATO vil falde fra hinanden, og han vil bevise, at NATO ikke kan og vil forsvare sine østlige medlemmer, ét efter ét, sagde Wesley Clark under mødet.

Ingen troede på det

Ligesom Vladimir Putin er Wesley Clark veteran fra Den Kolde Krig, og generalens analyse er, at den russiske præsident har planlagt konfrontationen længe.

- I kan ikke forstå en mand som Putins temperament. Hele hans liv har været rettet mod at ødelægge den vestlige civilisation. Lige fra han kom ind på KGB-akademiet har han set os som trusler, sagde Wesley Clark og kom med en specifik advarsel til danskerne:

- Han vil genetablere Sovjetunionens magtsfære inklusiv Baltikum og Polen. Danmark bliver et land i frontlinjen.

Wesley Clark er overbevist om, at selve invasionen af Ukraine har været i støbeskeen i mere end ti år, og han fortalte mødedeltagerne, at der er masser af offentligt tilgængelige informationer, som kunne have fortalt os, hvad Vladimir Putin var i færd med.

- Men folk bekymrede sig ikke om det. Hitlers bog, 'Mein Kampf', var også tilgængelig for offentligheden. Folk troede det heller ikke, sagde Wesley Clark.

Fordi Vladimir Putin har sat hele sin fremtid ind på at vinde krigen, frygter Wesley Clark, at den den russiske præsident er villig til at bruge atomvåben.

- Når Putin truer med atomvåben, mener jeg, at det er farligt at tro, at han bluffer, sagde Wesley Clark under mødet.

Er det Baltikum næste gang?

Truslen har til dels lammet den vestlige verdens militære hjælp til Ukraine, og det, mener generalen, er farligt.

- Der er ingen forskel på den trussel, Putin kommer med nu, og den, han vil komme med, hvis han besætter Estland, Letland og Litauen, sagde Wesley Clark, der netop har set militæreksperter drøfte en invasion af Baltikum på russisk tv.

- Selvfølgelig vil en invasion ledsages af en atomtrussel. Når han går ind i Polen, vil Danmark så sige: "Vi kan ikke gøre noget, for der er en atomtrussel. Lad ham få Polen"? spurgte den pensionerede general tilhørerne fra Syddansk Universitet.

Han gjorde klart, at Danmark efter hans mening bør gøre meget mere for, at de europæiske lande bekæmper Vladimir Putin nu og her.

- Hvis I tror, at I kan gemme jer bag NATO og sige: "Det er synd for folk i Ukraine, men vi er i sikkerhed hos NATO", så siger jeg: "I er ikke i sikkerhed i NATO". Det er nu, at Putin skal stoppes, lød det fra Wesley Clark.

Præcis hvad vi skal gøre, vil Wesley Clark lade være op til os selv, men en flyveforbudszone over Ukraine eller en overdragelse af jagerfly til Ukraines militær er begge muligheder, der har været i spil, og som Wesley Clark er tilhænger af.

Lynkrigen, der slog fejl

Generalen har fulgt det russiske felttog siden krigens begyndelse, og det er hans analyse, at risikoen for et russisk angreb med kemiske våben eller atomvåben er stigende.

- Han vil bruge kemiske våben, hvis det bliver nødvendigt. Han vil prøve at bruge atomvåben, hvis det bliver nødvendigt, og det bliver ikke anderledes med NATO, sagde Wesley Clark.

Og de russiske soldaters begrænsede succes med at indtage Ukraine kan gøre, at Vladimir Putin mener, at sådan et angreb er nødvendigt.

- Jeg er for nuværende mest overrasket over det russiske militærs inkompetence, sagde Wesley Clark og tilføjede, at det formentlig var Vladimir Putins oprindelige plan at indtage Ukraine ved en lynkrig.

- I stedet for en blitzkrig på fem til syv dage, som overvældede Ukraine, inden Vesten kunne gøre noget, har vi fået en opslidende og forfærdelig humanitær krise, der har mobiliseret Vesten, sagde Wesley Clark.

Han fremhævede ukrainernes høje kampmoral, dårligt vejr, manglende russisk træning og et ineffektivt russisk luftvåben som årsager til den langsomme russiske fremrykning.

Og ifølge generalen haster det nu med at give ukrainerne luftstøtte.

- Der er desperat brug for luftstøtte på ukrainsk side til at tage sig af de mobile russiske militærkolonner i syd og øst. Så snart de bryder fri af det ukrainske forsvar, vil de omringe Kyiv, og det er slagets nøglepunkt, sagde han.

At knuse Ukraine

Hvis Vladimir Putin ikke kan fremtvinge en hurtig afgørelse, er der ifølge generalen dog næppe udsigt til, at han giver op.

- Jeg tror, at Putins mål har ændret sig. Da han begyndte, troede han måske på grund af dårlige efterretninger, at de russiske soldater ville blive modtaget som befriere i nogle dele af Ukraine. At ukrainerne kunne narres til at acceptere en russisk indsat præsident, sagde Wesley Clark under mødet og uddybede, hvad, han tror, er Vladimir Putins nye mål:

- Nu handler det om at knuse Ukraine og dets ånd, indtil der ikke er andet tilbage end folk, der kæmper for overlevelse og er villige til at gå på kompromis med, hvad de tidligere troede på. "Giv mig brød, giv mig husly". Det er Putins mål nu, sagde Wesley Clark.

Under mødet turde generalen ikke spå om, hvilken vej krigen vil gå, og flere af de mulige fremtidsscenarier, som han fremlagde, så dystre ud for ukrainerne.

- Det er på en knivsæg. Hvis det vipper i Putins favør, vil han fortsætte. Hvis Putin taber, tror jeg ikke, at man kan sige til ukrainerne: "Okay, vær ikke for hårde ved russerne. Lad dem få Krim og Donbass og sige, at det var det". Ikke efter at de har dræbt alle disse mennesker og gjort skader for en milliard dollars, sagde Wesley Clark.

Hvis det lykkes russerne at besætte Ukraine, advarede Wesley Clark mod at tro, at Vladimir Putin så vil stå med en uoverskuelig guerillakrig.

Ikke Afghanistan

Ukraine er ikke et stammesamfund som Afghanistan, og ifølge Wesley Clark er det meget sandsynligt, at regimet i Kreml vil få ukrainerne til at opgive modstandskampen.

- Dette er ikke Afghanistan. Ingen forstår nok bedre end Danmark, at hvis fjenden besætter dit land, så er det virkelig svært at have en modstandsbevægelse, sagde Wesley Clark med hentydning til Nazitysklands besættelse af Danmark fra 1940 til 1945.

- Da tyskerne kom, tog det jo flere år, før Danmark kunne fostre en modstandsbevægelse, lød det fra ham.

Fremtidsudsigterne i de områder, som Vladimir Putin får held til at besætte, er ifølge generalen meget langt fra dem, som os i den vestlige verden er vant til i dag.

- Han vil fjerne retssikkerheden, respekten for menneskerettighederne, stemmeretten, parlamenterne, demokratierne. Han vil sige demokratiske ting. Han vil sige, at der er en russisk duma, men den gør ingenting. Det handler om ham. Han vil have enevældig kontrol, og han er villig til at slå ihjel for det. Det er på tide, at Europa vågner op, sagde Wesley Clark.

Ifølge generalen er der en chance for, at Vladimir Putin bliver udsat for et kup eller et attentatforsøg - især hvis han bruger atomvåben.

- Hvis han bruger et betydeligt atomvåben, tror jeg, at der er fornuftige russere, der vil gå imod det, sagde Wesley Clark, der sluttede mødet med at komme med en opfordring til alle danskere:

- Jeg vil se jer demonstrere i Københavns gader og andre steder for at støtte Ukraines præsident, Zelenskij, og forlange, at de europæiske regeringer gør noget. Lad ikke dette onde vedblive med at være i vores verden. Det er på tide at standse det, lød det fra generalen.