Rusland invaderer Ukraine

Ukrainerne sprænger broer i luften i forsvaret af Kyiv, siger general

Ukrainske soldater har sprængt strategiske vigtige broer for at høste fordel af byens landskab i kampen for at stoppe den russiske fremrykning.

Russernes indtog og omringning af Kyiv er blevet bremset af det ukrainske forsvar. Men byens naturlige terræn har også spillet en rolle.

Den ukrainske hær har sprængt flere strategisk vigtige broer rundt om byen, så russerne ikke kan forcere floder og sumpområder og angribe ind i Kyiv.

Det siger den ukrainske general, Andriy Kryschenko, til BBC's udsendte i Kyiv.

- På den ene side er byen svær at forsvare, fordi den er så stor. Men på den anden side er det et plus, at der er mange floder og broer på vej ind til byen. Rundt om byen er der mange mindre floder, der flyder ind til den store Dnieper-flod. Der er også mange vådområder, som er uegnede for større troppebevægelser, siger han.

Slog russerne tilbage

Mandag forsøgte russiske styrker netop at angribe hen over Irpin-floden i den nordvestlige udkant af Kyiv.

Her havde det ukrainske forsvar sprængt broerne bort, og det lykkedes ikke angriberne at krydse over floden. Det fremgår af den daglige opdatering fra den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War.

- Den type landskab er svært at angribe ind i, og det er tydeligt, at de ukrainske styrker har brugt det til deres fordel og slået russerne tilbage, siger militæranalytiker på Center for Militære Studier Alexander Tezlaff til TV 2.

Han tror ikke, at russerne har ressourcer og mandskab til at indtage den store by.

- Selv hvis de fik lukket knibtangen rundt om Kyiv, vil deres styrker være spredt så tyndt ud, at de bliver enormt sårbare over for ukrainske angreb fra flankerne, da de ikke kontrollerer områderne rundt om Kyiv, fortæller han.

I stedet forudser militæranalytiker, at de måske vil følge den strategi, de tidligere har brugt i den tjetjenske hovedstad, Groznyj, som blev lagt øde af bombardementer.

- De er pressede og indkalder for eksempel lejesoldater fra Syrien og andre steder. Derfor kan man frygte, at de vil forsøge at bombe befolkningen til overgivelse. Eller belejre dem og sulte dem ud, siger han.

Konvojen ikke længere en fare

Den ukrainske general Andriy Kryschenko siger til BBC, at de russiske angreb mod Kyiv har ligget langs to akser fra øst og fra nordvest. En del af nordvest-aksen er den meget omtalte 64 kilometer lange militærkolonne.

Generalen og hans kollega, general Knyazev, siger, at ukrainske tropper har stoppet fremstød fra begge akser, og at kolonnen har spredt sig ud og i sig selv ikke længere udgør en fare.

De russiske styrker på den anden side af Irpin-floden står 20 kilometer fra Kyiv og er de nærmeste fjendtlige styrker i forhold til byens centrum.

Generalerne siger, at området bliver forsvaret af velbevæbnede og velorganiserede ukrainske styrker, efter de strategisk vigtige broer er blevet sprunget i luften.

- Det er sumpet marskland, og russerne kan ikke passere det. Hvis der ikke var nogen ukrainske soldater, ville de bare komme med en pontonbro og krydse floden. Men vi er der, og vi vil ødelægge dem, siger general Kryschenko.