Ukraine frygter 20.000 døde civile i belejret by

I Mariupol meldes der om lig i gaderne og massegrave for civile ofre. Men det er ifølge myndigheder umuligt at få overblik over det reelle tabstal.

Adskillige biler med civile forlod mandag Mariupol i det østlige Ukraine, efter at det for første gang lykkedes at etablere en humanitær korridor ud af den belejrede havneby.

Men situationen i byen er fortsat katastrofal, siger Petr Andrjusjtjenko, rådgiver for borgmesteren i Mariupol, til mediet Current Time.

Der er ingen varme, ingen elektricitet, intet vand, intet mad.

Andrjusjtjenko anslår, at omkring 80 procent af byens boliger i dag er ubeboelige, og han fortæller, at mange indbyggere lige nu opholder sig i overbefolkede kældre og andre tilflugtssteder.

Og så er der ingen steder at begrave de døde, da fortsatte bombardementer i byen gør det umuligt at få de døde væk fra gaden, siger rådgiveren.

- Døden er overalt. Du kan se det, siger han.

Forventer mange døde

De ukrainske myndigheder i Mariupol har ifølge Petr Andrjusjtjenko på nuværende tidspunkt kendskab til cirka 1800 omkomne civile, siden den russiske invasion blev indledt.

Det reelle tal er dog meget højere, siger han og henviser til, at situationen i byen har gjort det umuligt at få et fuldt overblik.

Hvis det var sikkert at bevæge sig frit omkring i byen og opgøre antallet af døde, ville det på nuværende tidspunkt være tæt på 20.000, anslår borgmesterens rådgiver. Han tilføjer, at tallet vil stige kraftigt de kommende dage, hvis udviklingen fortsætter i byen.

- Folk ligger begravet, hvor de døde. På grund af intensiteten i beskydningen kan folk ikke engang gå ud for at begrave deres kære. De kommunale tjenester fungerer ikke, og kirkegården ligger i det russiskkontrollerede område, siger Andrjusjtjenko.

FN beretter om stort mørketal

Øjenvidner i Mariupol har til New York Times fortalt, at der ligger lig i gaderne, og at andre ofre bliver begravet i massegrave.

Dødstallene i såvel Mariupol som det øvrige Ukraine er ikke bekræftet af uafhængige kilder.

FN's Højkommissariat for Menneskerettigheder (OHCHR) har i sin seneste opgørelse for krigen i Ukraine bekræftet mindst 636 døde civile og 1125 sårede. Men FN-organet understreger, at de reelle tal er betragteligt højere, da der er forsinkelse på informationerne.

- Det gælder for eksempel Izium, Mariupol og Volnovakham, hvor der er meldinger om hundredvis af civile ofre. Disse tal bliver yderligere bekræftet og er ikke inkluderet i ovenstående statistikker, skriver OHCHR.

Stort behov for evakuering

I over en uge har Ukraine og Rusland forhandlet om at etablere en humanitær korridor ud af Mariupol, men mandag var første gang, at det var muligt for et større antal indbyggere at flygte.

Nyhedsbureauet Reuters rapporterede mandag om, at omkring 160 biler havde forladt byen, og tirsdag forlyder det, at omkring 300 indbyggere fra Mariupol er nået frem til byen Saporosje, mere end 200 kilometer derfra.

Tirsdag eftermiddag oplyser byrådet i Mariupol, at i yderligere 2000 biler har været i stand til at forlade byen.

Ifølge Ukraine har mindst 200.000 personer akut behov for at blive evakueret fra Mariupol.

Rusland afviser fortsat at have angrebet civile mål.

Ifølge de seneste tal fra Den Internationale Organisation for Migration er over tre millioner mennesker nu flygtet fra Ukraine. Hertil kommer et ikke kendt antal internt fordrevne.