Krigen i Ukraine

EU klar med nye sanktioner – nu går man efter Putins krigsmaskine

Ruslands militærindustri, stålindustri og energisektor er mål for nye sanktioner. Også luksusvarer rammes.

Mens krigen i Ukraine går ind i sin 19. dag, har EU vedtaget en fjerde runde af sanktioner mod Rusland. Det oplyser EU-Kommissionen.

De nye sanktioner er målrettet blandt andet Ruslands militærindustri, stålindustri samt nye investeringer i russisk energi.

Derudover indfører EU også et forbud mod at eksportere luksusvarer som dyre biler og smykker fra EU for at ramme Ruslands elite.

Samtidig udvides kredsen af oligarker, der omfattes af sanktioner.

- EU-Kommissionen hilser dagens aftale om en fjerde pakke af sanktioner mod Rusland velkommen i lyset af Ruslands brutale aggression mod Ukraine og dets befolkning, hedder det i pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen.

I klub med Nordkorea og Iran

EU og medlemmer af verdenshandelsorganisationen WTO er desuden enige om, at varer fra Rusland ikke længere skal have de fordele, der kommer med Ruslands hidtidige status i WTO.

Det kan ifølge Reuters åbne for indførelse af straftold på russiske varer og vil sidestille Rusland med lande som Nordkorea og Iran.

- Disse sanktioner vil yderligere øge det økonomiske pres på Kreml og skade Ruslands evne til at finansiere invasionen af Ukraine.

- Sanktionerne er blevet koordineret med internationale partnere, især USA, hedder det i pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen.

Vil også ramme EU

Hos Dansk Industri vurderer underdirektør Peter Thagesen, at sanktionerne vil have effekt:

- De nye sanktioner, der træder i kraft tirsdag, vil klart sætte russisk økonomi under yderligere pres. Sanktionerne vil forhindre både eksport og import af en række vigtige varer og råstoffer, siger Peter Thagesen.

Han peger dog på, at sanktioner også vil ramme virksomheder og forbrugere i EU i form af stigende priser og mangel på varer og råstoffer.

- Konkret vil de udmeldte sanktioner betyde mangel på stål. Vi får i Danmark over 18 procent af vores stål fra Rusland. Det vil blive et akut problem i den kommende tid.

- Men da der er stål nok på verdensmarkedet, så vil det næppe være et problem på lidt længere sigt. Virksomhederne kan finde stålleverandører andre steder i Europa og USA, siger Peter Thagesen.

Har allerede gjort ondt på Rusland

Sanktionspakken betyder også, at der indføres et forbud mod, at kreditbureauer i EU kreditvurderer russiske klienter. Det skal ifølge EU-Kommissionen afskære russiske klienter yderligere fra EU's finansielle markeder.

I forvejen har EU og en række lande som USA, Storbritannien og Canada indført sanktioner, der indefryser store dele af Ruslands centralbanks valutareserver i udlandet og holder Rusland ude af internationale betalingssystemer.

Der er også blevet indført forbud mod eksport af vigtige komponenter og reservedele, så Rusland ikke kan opgradere olieraffinaderier, udbygge højteknologiske sektorer eller vedligeholde fly, der er købt i Vesten. Tre fjerdedele af Ruslands kommercielle fly er produceret i Vesten.

Sanktionerne har allerede gjort så dybt indhug i Ruslands økonomi, at det nu er et åbent spørgsmål, om Rusland kan og vil betale sine lån tilbage i dollars. Det kommer der en indikation på onsdag i denne uge.

Her skal Rusland ifølge Financial Times betale 117 millioner dollars i rente på to af landets lån.