Rusland invaderer Ukraine

Tjetjeniens leder hævder at være i Ukraine og sender advarsel til Zelenskij

Den kontroversielle leder i Tjetjenien sender advarsel til Ukraines præsident Zelenskij og hævder, at han nu selv er en del af Ruslands krig.

Tjetjeniens leder, Ramzan Kadyrov, hævder at være rejst ind i Ukraine, hvor soldater fra hans tjetjenske hær i forvejen kæmper side om side med de russiske styrker.

Den statskontrollerede tv-kanal Grosnyj delte søndag en video på beskedtjenesten Telegram, som ifølge mediet viser Kadyrovs tilstedeværelse i Ukraine.

Det fremgår dog ikke, hvor eller hvornår videoen skal være optaget.

I videoen ses den tjetjenske leder i dialog med soldater i et svagt oplyst lokale. I baggrunden hænger et tjetjensk flag med et billede af Kadyrovs far.

Han taler kun kortvarigt i den godt et minut lange optagelse, mens man kan høre soldaterne forklare ham, hvordan en tjetjensk enhed har taget kontrol over et børnehjem lidt uden for den ukrainske hovedstad Kyiv.

Efterfølgende har Kadyrov selv delt flere opslag på sin Telegram-kanal, hvor han hævder, at videoen er optaget i Hostomel omkring 25 kilometer nordvest for Kyivs centrum.

Tjetjenske kilder har offentliggjort denne video, som de hævder viser Ramzan Kadyrov nær Ukraines hovedstad, Kyiv. Det er uvist, hvor og hvornår videoen er optaget.

- Forleden dag var vi omkring 20 kilometer fra jer, Kyiv-nazister, og nu er vi endnu tættere på. Kan I gætte, hvor tæt på vi er? skriver han.

- Måske er vi allerede i Kyiv og venter blot på de nødvendige ordrer? tilføjer han.

Ukraine vil "ødelægge" ham

Oplysningen om Ramzan Kadyrovs tilstedeværelse i Ukraine er ikke blevet uafhængigt bekræftet.

Den ukrainske præsidents stabschef, Oleksij Arestovytj, siger ifølge Ukrajinska Pravda, at ukrainerne undersøger meldingerne, men at andre informationer siger, at Kadyrov dagen forinden var blevet set i Tjetjeniens hovedstad, Grosnyj.

Hvis den tjetjenske leders tilstedeværelse nær Kyiv bliver bekræftet, vil Ukraines væbnede styrker "ødelægge ham", advarer Arestovytj.

Til det har tjetjeneren svaret på Telegram:

- Hvorfor "hvis"? Har du ikke set optagelsen, eller er jeg nødt til at komme og banke på din dør?

Putins fodsoldat

Kadyrov er i forvejen en meget kontroversiel skikkelse og er ofte blevet beskrevet som den russiske præsident Vladimir Putins "fodsoldat".

Han har været leder af republikken Tjetjenien siden 2004, hvor han overtog efter sin far, der blev dræbt i et attentat.

Han er berygtet for at lede Tjetjenien med en jernnæve og er af USA og EU blevet beskyldt for adskillige brud på menneskerettighederne i regionen, hvilket han afviser.

FAKTA: Tjetjenien

Den selvstyrende russiske republik Tjetjenien ligger i det nordlige Kaukasus.

Tjetjenerne erklærede sig uafhængige af Rusland i 1991, og russernes første forsøg på at genvinde kontrollen i den første Tjetjenien-krig fra 1994 til 1996 endte i et ydmygende russisk nederlag. I 1999 havde Rusland lært lektien, og med Vladimir Putin i spidsen indledte de en nådesløs krig, der jævnede hovedstaden Grosnyj med jorden og dræbte tusindvis af mennesker.

Regeringen i Moskva indsatte derefter Akhmad Kadyrov som ny tjetjensk præsident, der ledede Tjetjenien frem til sin død i 2004, hvorefter sønnen Ramzan tog over.

For at opretholde kontrollen over den uroplagede region har Putin set sig nødsaget til at give den tjetjenske leder en ganske unik position i magthierarkiet i Rusland.

Her er det Kadyrovs opgave at sikre, at der ikke bliver problemer med terror eller væbnet modstand i Tjetjenien. Til gengæld er Kadyrov som den eneste regionalleder hverken underlagt regeringen, efterforskningskomiteen eller nationalgarden. Men kun Putin, har Oleg Orlov, bestyrelsesmedlem i menneskeretsorganisationen Memorial, sagt til Weekendavisen.

- Han er loyal over for Putin personligt. Ikke over for Ruslands præsident eller Rusland som sådan, forklarer han.

Grusomt ry

Den loyalitet betyder, at Kadyrov tidligere har sendt de tjetjenske styrker afsted som støtte på russiske operationer i Syrien og Georgien.

Da Putin i februar indledte sin krig mod Ukraine, meddelte Ramzan Kadyrov straks, at han havde sendt tjetjenske styrker som hjælp.

- De har et ry for at være nogle rigtige slyngler. Kampene i Tjetjenien har været nogle af de værste nogensinde. De, der er tilbage i den sidste ende, er måske nogle af de mest rå fyre i den militære verden, fortalte Henrik Breitenbauch, centerleder for Militære Studier på Københavns Universitet, dengang til TV 2.

Det er uvist, præcis hvor mange soldater Kadyrov har sendt til Ukraine. I forbindelse med annonceringen varslede Kadyrov, at der var tale om 70.000 tjetjenere. Andre kilder har vurderet, at tallet er tættere på 10.000.

De tjetjenske tropper er tidligere blevet anklaget for at begå krigsforbrydelser, og de menes nu at kunne spille en central rolle i Ruslands forsøg på at indtage den ukrainske hovedstad Kyiv.

Ifølge det statskontrollerede russiske medie Russia Today har Ramzan Kadyrov sagt følgende:

- Medlemmer af de ukrainske væbnede styrker og nationale bataljoner, som altid har pralet med deres mod, flygter, når de ser de tjetjenske krigere, og efterlader tunge våben og militært udstyr.

Advarer Zelenskij

Kadyrov har tidligere opfordret befolkningen i Ukraine til selv at vælte den ukrainske regering, og hans begrundelse for Tjetjeniens deltagelse i den russiske invasion er enslydende med præsident Putins

Blandt andet har den tjetjenske leder forklaret, at han ikke ønsker, at andre lande kan angribe Rusland via Ukraine, og han har opfordret den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, til at overgive sig og undskylde til Putin, hvis han vil redde Kyiv.

I sine meddelelser på Telegram søndag retter Kadyrov på en ny trussel mod Zelenskijs regering.

- I behøver ikke lede efter os – vi finder jer. Åh, I har ikke lang tid tilbage. Giv hellere op, og stil jer på vores side, som jeg har foreslået mere end én gang. Ellers vil det være enden for jer, skriver han.

Den ukrainske præsident befinder sig, ifølge videoer på hans sociale medier, stadig i Kyiv, som det fortsat ikke er lykkedes de russiske tropper at indtage.