Udland

Dansker kæmper i Kyiv: - Det her er min måde at hjælpe på

Rasmus Elehrs kæmper mod de russiske styrker i forstæderne til Kyiv. Han advarer andre danskere mod at følge trop, hvis de ikke har militærerfaring.

Rasmus Elehrs er lige kommet tilbage til basen efter otte timer med skudvekslinger og konstant beskydning fra russisk artilleri, fortæller han, da TV 2 fanger ham over telefonen.

Kulden og kampen sidder i hans stemme, som lyder hæs.

- Det er voldsomt. Det er usammenligneligt med noget, verden har set før. I min optik er det Tredje Verdenskrig, der er brudt ud, siger han.

Den 33-årige dansker taler af erfaring.

Han har været mange år i militæret. Nu er han en del af den fremmedlegion, hvor soldater fra mange lande har tilsluttet sig kampen i Ukraine.

I forstæderne til Kyiv har han deltaget i hårde kampe og intense skudvekslinger med døde og sårede liggende tilbage på jorden, fortæller han.

Hverdagen ved fronten er aldrig til at forudsige for den danske soldat. Nogle gange er de ude nogle timer, andre gange er de væk i flere dage.

- Man ved aldrig, hvad morgendagen bringer. Her tager vi en time eller to ad gangen. Sådan er det at være i krig.

Min måde at hjælpe

Rasmus Elehrs drog mod slagmarken allerede få dage efter Ruslands invasion af landet 24. februar.

Styrkeforholdet mellem den store østlige nabo og det mindre og langt dårligere bevæbnede Ukraine var så skæv, at han følte sig kaldet til at drage af sted.

- For mig er det ikke politik. Det er umenneskelighed. De angriber hospitaler, børnehaver og helt almindelige mennesker. Nogen blev nødt til at gøre noget, og det her er min måde at hjælpe på, siger Rasmus Elehrs, der i sin danske hverdag har et firma, hvor han laver sikkerhedskurser og uddanner livvagter.

Han fremhæver flere gange, at han ikke ønsker at fremstå som en helt. Selvom han risikerer livet i kampen for et frit Ukraine.

Hold jer væk

I fremmedlegionen har soldater af mange nationaliteter og trosretninger grebet til våben for Ukraine.

Men Rasmus Elehrs opfordrer ikke flere danskere til at komme ned og kæmpe med dem.

- Hold dig væk, hvis du ikke har en militær baggrund. Det er ikke et sted for folk, som ikke har styr på deres ting. Det er simpelthen for voldsomt, og man kan hurtigt blive en byrde for sin enhed. Så hjælp Ukraine på andre måder, siger han.

Han ønsker ikke at gå i detaljer med sin militære baggrund, men han er glad for sin danske soldater-uddannelse. Den er med til at holde ham i live mellem murbrokker og granatnedslag i forstæderne til Kyiv, siger han.

Ikke en selvmordsmission

Rasmus Elehrs har ikke børn, men familie og venner hjemme i Danmark. Derfor er han også helt afklaret med, at han ikke kæmper til sidste patron og sidste blodsdråbe i Kyiv.

Får russerne gennemført den omringning af hovedstaden, de har forsøgt at lave i nogle uger, er danskeren smuttet forbi deres linjer inden.

- For mig er det her ikke en selvmordsmission. Det er klart, at jeg kan blive slået ihjel. Men jeg kan også blive kørt ned hjemme i Danmark. Jeg regner helt klart med at komme hjem igen, siger han.

- Jeg har sagt nej til en ordre om at tage ud i et område med tusindvis af russere. Vi ville ikke have en chance derude, så det ville jeg ikke. Her trækker jeg på min erfaring, og det bliver respekteret, fortæller han.

For ham er målet at holde russerne i skak så længe, at flest mulige civile kan komme ud af byen og i sikkerhed. Generelt er han ikke imponeret over den russiske modstander, når de møder dem på slagmarken.

- Russerne er ikke motiverede. De stikker af, og de efterlader endda deres sårede, siger han.

Stærkt sammenhold

På den ukrainske side af kamppladsen har billedet været det stik modsatte, siden han ankom for snart to uger siden. Rasmus Elehrs har aldrig oplevet så stor en hjælpsomhed og så stærk en kampvilje.

- I dag da vi var på vej tilbage, gav nogle almindelige mennesker os på gaden bare Red Bull og Mars-barer. Det var en lille ting, men helt fantastisk i øjeblikket. Sammenholdet og kampviljen er så stærk, at jeg aldrig har set noget lignende, siger han.

I fremmedlegionen lever og kæmper han med folk fra mange nationaliteter og mange forskellige baggrunde. I legionen er de kristne, muslimer, jøder, og alligevel fungerer de som en enhed, siger han.

- Sproget er den eneste udfordring. Folk er virkelig topmotiverede, og vi har soldater fra de britiske SAS og amerikanske rangers og mange andre steder.

Døde og sårede hver eneste dag

Våben og udstyr mangler de heller ikke.

Lettere våben har været leveret af mange forskellige vestlige lande, og Rasmus fortæller, at han tager det, han skal bruge til dagens opgave. De vestlige regeringer har også leveret tøj af høj kvalitet til at modstå kulden i Ukraine.

Da Rasmus Elehrs ankom til Ukraine, var hans første opgave at træne de nyankomne soldater. Det var hovedsageligt våbenbetjening og udvidet førstehjælp.

Det var på militærbasen Ukraines Internationale Center for Fredsbevarelse og Sikkerhed i Javoriv, der søndag blev ramt af en række raketter, og omkring 35 blev dræbt ifølge ukrainske myndigheder.

I fremmedlegionen har de også tab hver dag.

- Vi har døde og sårede hver eneste dag. Det er hårdt, men sådan er det, siger Rasmus Elehrs.

Hvornår han forlader Ukraine og vender tilbage til Danmark, ved han ikke.