Billeder af gravid kvinde gik verden rundt efter angreb på fødeklinik - nu er hun død

En anden kvinde fra det sønderbombede hospital i Mariupol har født en datter, selvom russerne har påstået, hun ikke var gravid.

En gravid kvinde, som onsdag i sidste uge blev såret i et missilangreb på en fødeklinik i den belejrede by Mariupol i Ukraine, meldes død i forbindelse med angrebet.

Kvindens ufødte barn blev ligeledes dræbt i angrebet. Det oplyser kirurgen Timur Marin i Mariupol til nyhedsbureauet AP.

- Hendes bækken var ødelagt, og en hofte var gået af led. Mens vi genoplivede hende og behandlede hende for chok, udførte vi et kejsersnit og tog hendes døde barn ud. Mere end 30 minutters genoplivning gav intet resultat. Genoplivning af moderen gav heller ikke noget resultat, fortæller kirurgen til AP.

Billederne af den gravide kvinde på båren gik i dagene efter angrebet verden rundt. Liggende på en båre blev hun reddet ud af murbrokkerne og transporteret til et andet hospital i Mariupol, men hendes liv stod altså ikke til at redde.

Flygtende kvinde har født

En anden kvide fra det sønderbombede hospital, Mariana Vishegirskaya, trak også overskrifter efter angrebet.

Billeder fra kort efter angrebet viser den unge, højgravide kvinde flygte ned af en trappe med en dyne om sig og en plastikpose i hånden.

Det lykkedes Mariana Vishegirskaya at slippe levende ud af hospitalet, og tre dage efter skrev The Guardian, at hun havde født en datter på et andet hospital i byen.

Iført samme prikkede pyjamas, som hun flygtede fra resterne af hospitalet i, har en fotograf fanget Mariana Vishegirskaya liggende ved siden af sin nyfødte datter.

Ifølge Ukraines FN-ambassadør har den lille pige fået navnet Veronika, skriver BBC.

Fake news, siger Rusland

Kort efter fotoet af Mariana Vishegirskaya i murbrokkerne blev bragt i vestlige medier, blev hun fra russisk side beskyldt for at være skuespiller, for ikke at være gravid, og billederne for at være opstillet.

Blandt andet delte Ruslands ambassade i London billedet af Vishegirskaya – og et fra et helt andet hospital – med et rødt "fake"-stempel ovenpå. Ifølge ambassaden var hospitalet ikke længere i brug som hospital, men i stedet overtaget af højreorienterede ukrainske militser.

Senere er tweetet blevet fjernet, fordi det overtrådte Twitters retningslinjer "relateret til benægtelse af voldelige begivenheder".

FN har efterfølgende bekræftet, at hospitalet var klart identificerbart og i drift, da det blev ramt og altså modsagt de russiske påstande.

Ruslands spidskompetence

Ifølge en dansk ekspert er billedet af Vishegirskaya et skoleeksempel på den informationskrig, der udspiller sig parallelt med krigen på ukrainsk jord.

- En af regimets absolutte spidskompetencer er at føre desinformationskampagner, sagde Kristina Aleksandrovna Pedersen, der forsker i forholdet mellem medier og regimer med særlig fokus på Rusland, fredag til TV 2.

Ifølge FN blev tre mennesker dræbt og 17 såret under onsdagens bombardement af hospitalet i Mariupol – et af ofrene var et barn.