Rusland invaderer Ukraine

Aktivister besatte milliardærs London-palæ - og kom med advarsel til andre oligarker

Boris Johnson vil nu undersøge, om man kan bruge oligarkers beslaglagte ejendomme til at huse flygtninge.

- Du besætter Ukraine, vi besætter dig.

Det var beskeden fra de aktivister, der mandag besatte et palæ i det centrale London ejet af den russiske oligark Oleg Deripaska.

De fire aktivister trængte ind i ejendommen, der ligger et stenkast fra dronningens residens Buckingham Palace, natten til mandag, skriver blandt andre The Guardian og Sky News.

- Det her er ikke normal besættelse, det her er befrielse af ejendommen, lød det fra en af besætterne.

Vil omdanne palæ til flygtningecenter

Besætterne befandt sig mandag på balkonen, mens mindst 10 politikøretøjer var parkeret foran, og gaden var afspærret. På palæets facade hang der et ukrainsk flag, mens der fra balkonen hang flere bannere, blandt andet med teksten ”Denne ejendom er blevet befriet”.

Ifølge The Guardian har politiet mandag eftermiddag omringet besætterne på balkonen, hvor de erklærede sig "afklarede med at blive anholdt". Besætternes plan var at åbne palæet, der angiveligt både indeholder biograf, vinkælder og utallige værelser, for ukrainske flygtninge sammen med andre flygtninge med behov for husly.

Samtidig truede de andre oligarker med, at deres palæer kunne blive de næste.

Og måske kan aktivisternes ønske blive til virkelighed. Mandag aften siger premierminister Boris Johnson, at den britiske regering gerne vil undersøge, om man kan bruge oligarkers beslaglagte ejendomme til at huse flygtninge, skriver nyhedsbureauet AFP.

Storbritannien arbejder lige nu på at indføre et program, der skal gøre det lettere for ukrainske flygtninge at finde et sted at bo i landet.

Oligark ramt af britiske sanktioner

54-årige Oleg Deripaska, der har grundlagt aluminiumsgiganten Rusal, er en af syv oligarker, der sidste uge blev underlagt sanktioner fra Storbritannien, efter Rusland begyndte invasionen af Ukraine.

Hvad sanktionerne betyder for ejendommen, er ifølge Sky News ikke afklaret endnu, men regeringen har meldt ud, at Deripaskas aktiver i landet vil blive indefrosset.

Sky News skriver, at Deripaska efter sanktionerne har udtalt, at der skal være fred i Ukraine hurtigst muligt og har advaret mod, at Rusland vil være anderledes efter invasionen.

Putins forhenværende svigersøn ramt af besættelse

Palæet i London er ikke den eneste russiske ejendom, som er blevet besat eller udsat for hærværk siden invasionens start.

I den sydfranske by Biarritz er to russiske aktivister blevet anholdt for at besætte en luksusvilla ejet af Vladimir Putins forhenværende svigersøn, milliardæren Kirill Shamalov, skriver The Guardian.

Også i dette tilfælde ønskede besætterne at gøre villaen til et hjem for ukrainske flygtninge. Billeder på sociale medier viser en af aktivisterne på villaens balkon, hvor han svinger det ukrainske flag med udsigten til Biscayabugten.

Flere tilfælde af hærværk i København

I København er der flere gange blevet udøvet hærværk som protest mod krigen.

Torsdag blev den russiske ambassade udsat for hærværk, da en cyklist kastede rød maling på ambassadens hvide facade.

Søndag blev der skrevet med sort graffiti på den sten, som statuen af Den Lille Havfrue sidder ovenpå. Der var skrevet et ’Z’ efterfulgt af et lighedstegn og et hagekors. Bogstavet ses på russiske kampvogne i Ukraine og er blevet et symbol for den russiske invasion.

Samme budskab kunne man i weekenden se på den russisk-ortodokse kirke i Bredgade i København, hvor hagekors og Z-symbolet stod skrevet side om side.