Russerne stormer belejret by: - Historien vil se tilbage på, hvad der sker med rædsel
Søndag forsøgte russiske soldater at storme den ukrainske havneby Mariupol, siger den ukrainske generalstab.
For hver dag, der går, bliver situationen i den belejrede ukrainske havneby Mariupol forværret.
Faktisk står det så galt til, at tiden snart kan løbe ud for de hundredtusindvis af indbyggere i byen, advarer Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC).
- Historien vil se tilbage på, hvad der sker nu i Mariupol med rædsel, hvis der ikke opnås enighed mellem parterne så hurtigt som muligt, skriver organisationen i en pressemeddelelse.
Den seneste udmelding fra byen, der har været under hårde angreb i over en uge, er, at de er ved at løbe helt tør for mad og vand.
Derudover er der ingen elektricitet eller varme, og mobilforbindelsen er næsten ikkeeksisterende, lyder det i en officiel meddelelse fra byrådet søndag
Det får Røde Kors til at kalde den menneskelige lidelse for ”enorm”.
Russiske tropper forsøger med stormløb
Søndag satte Mariupols byråd også tal på antallet af døde siden invasionens start 24. februar.
Ifølge byrådet er mindst 2187 personer døde i byen.
Det anslår også, at russiske styrker har kastet omkring 100 bomber over byen, heraf 22 bare i de foregående 24 timer. Tallene er dog ikke bekræftet officielt.
Samtidig fortsætter den russiske beskydning, og nu forsøger russiske soldater at storme byen. Sådan lød det fra den ukrainske generalstab søndag morgen.
På Facebook skrev staben, at prorussiske separatister med hjælp fra russiske styrker er rykket frem til udkanten af havnebyen.
Det samme, mener det britiske forsvarsministerium, er tilfældet. Ministeriet skriver på sociale medier, at russiske tropper prøver at omringe de ukrainske soldater.
Mislykkede evakueringsforsøg
Ifølge New York Times beskriver øjenvidner, der har formået at kommunikere med omverdenen, byen som et helvede.
De civile fortæller, at der ligger lig i gaderne, og at andre ofre bliver begravet i massegrave.
Det eneste, der får folk frem fra deres skjul i kældre og andre tilflugtssteder, er håbet om, at de kan blive evakueret.
Forsøgene på at evakuere indbyggerne er dog mislykkedes gentagne gange. Lørdag var det stadig ikke lykkedes at få etableret en sikker ”humanitær korridor” ud af byen, så civile kan komme væk derfra.
Det var ellers det syvende forsøg.
For at den i forvejen alvorlige humanitære krise i Mariupol ikke skal eskalere yderligere, er der dog behov for en konkret aftale om, hvordan civile, der ønsker at tage afsted, kan komme i sikkerhed, siger Internationalt Røde Kors.
Dertil mener organisationen, at dem, som ønsker at blive, skal have adgang til livreddende hjælp.
Nødhjælpskonvoj to timer væk
Søndag sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, at en konvoj med humanitær hjælp var to timer væk fra Mariupol.
Tidligere har de ukrainske myndigheder anklaget Rusland for bevidst at åbne ild mod nødhjælpskonvojer på vej mod Mariupol. Rusland har omvendt givet Ukraine skylden for at sabotere våbenhvileaftaler.
Søndag kunne byrådet i Mariupol bekræfte, at konvojen endnu ikke er nået frem.
I stedet holder den stille i byen Berdjansk omkring 80 kilometer væk, som er under russisk kontrol.
Hvis alle aftaler kommer på plads, vil nødhjælpen dog nå frem mandag morgen, meddeler byrådet på beskedtjenesten Telegram.