Krigen i Ukraine

Hackere har lækket millioner af russeres telefonnumre og beder dig skrive til dem

Verden rundt bliver der gjort forsøg på at trænge igennem den russiske censur og informere russerne om, hvad der sker i Ukraine.

En gruppe polske hackere og programmører har taget et nyt værktøj i brug for at bekæmpe den russiske censur om krigen i Ukraine, skriver Wall Street Journal.

Gruppen 'Squad303' hævder at have fået adgang til 20 millioner telefonnumre og tæt på 140 millioner e-mail-adresser tilhørende almindelige russiske borgere og russiske virksomheder.

Og nu vil de have folk verden rundt til at bruge dem til at kontakte den russiske befolkning og gøre dem opmærksom på, hvad der foregår.

Derfor har de samlet alle kontaktinformationerne i en database på en nyoprettet hjemmeside, hvorfra alle og enhver kan få adgang til dem og bruge dem til at skrive til tilfældige russere.

Besøger man hjemmesiden, genererer den et tilfældigt nummer eller en tilfældig e-mail, som man så kan kontakte.

Enten med sin egen besked eller med en af de forhåndsformulerede budskaber på russisk, som hjemmesiden også kan generere.

- Vores mål var at bryde igennem Putins digitale censurmur og sikre, at det russiske folk ikke er fuldstændig afskåret fra verden og sandheden om, hvad Rusland foretager sig i Ukraine, siger en talsmand fra 'Squad303' til Wall Street Journal.

Russisk censur

Myndighederne i Rusland har taget hårde midler i brug for at styre informationerne om den igangværende invasion i Ukraine.

Flere uafhængige medier er blevet lukket for at sprede "falske informationer", og en ny lov har gjort det ulovligt at sprede det, som russerne selv definerer som fake news.

Det er eksempelvis nu ulovligt at omtale den russiske militæroperation i Ukraine som en "invasion" eller en "krig".

Tanken bag er at oplyse russerne om, hvad der foregår

Titan Crawford, bruger af hjemmesiden

Senest har Rusland blokeret en række sociale medier, herunder Facebook, Twitter og Instagram, i forsøget på at styre informationsstrømmen.

Mange russere har derfor kun adgang til informationer om krigen i Ukraine fra de russiske myndigheder og statsejede russiske medier.

"Kreml lyver"

Det er dette, som hjemmesiden, der gik i luften 6. marts, forsøger at gøre op med.

Eksempler på autogenererede beskeder, man på russisk kan sende til et tilfældigt russisk telefonnummer, er:

- Kreml lyver! Putins krig har medført en katastrofe for det russiske folk! Der er ingen penge i bankerne, ingen benzin, alle udenlandske virksomheder har forladt landet, og Putin gemmer sig i sit palads

- Flere af det russiske folks sønner er døde i Ukraine end i Afghanistan! Putins krig vil ødelægge Rusland!

- Jeres medier bliver censureret. Kreml lyver. Få sandheden at vide om Ukraine på det frie internet og på Telegram-appen. Det er på tide at vælte diktatoren Putin!

Wall Street Journal har undersøgt hjemmesidens sidekode og testet adskillige af telefonnumrene i databasen, som viste sig at være i brug. Det har dog ikke været muligt at verificere, om hele databasen består af eksisterende telefonnumre og e-mail-adresser.

Mange beskeder sendt

'Squad303'-gruppen hævder, at tusindvis af mennesker verden rundt allerede har brugt hjemmesiden til at sende millioner af beskeder, billeder fra krigen eller skærmbilleder af vestlige mediers dækning, der skal dokumentere russernes handlinger i Ukraine.

Antallet kan ikke bekræftes, men Wall Street Journal har været i kontakt med en amerikaner, 38-årige Titan Crawford, som fortæller, at han har sendt beskeder til i omegnen af 2000 telefonnumre fra databasen.

Langt de fleste har ikke svaret ham, nogle har sendt vrede udbrud den anden vej, mens 15 personer har indledt en samtale med ham.

- Tanken bag er at oplyse russerne om, hvad der foregår, så de kan samle sig og forhindre deres regering i at invadere lande, siger Crawford til Wall Street Journal.

Avisen har også talt med en 33-årige Dey Correa fra Panama, der siger, at hun har skrevet til omkring 100 russiske e-mails fra databasen på hjemmesiden.

Hjemmesiden bliver kaldt 1920, der er en reference til den polsk-sovjetiske krig, hvor polske styrker i undertal afværgede en sovjetisk invasion.

Gruppens navn er ligeledes en historisk reference. Det henviser til den 303. eskadron i det britiske flyvevåben under Anden Verdenskrig, som bestod af polske piloter.

Firmaer blev oversvømmet med anmeldelser

Den russiske informationskrig har tidligere medført andre alternative forsøg på at omgå censuren i Rusland.

Internationale medier kunne i begyndelsen af invasionen fortælle, hvordan russiske virksomheder på hjemmesiden Trustpilot og på Google Maps blev bestormet med anmeldelser.

Men i stedet for at anmelde virksomhedernes produkter og tjenester blev der skrevet beskeder om, hvad der foregik i Ukraine.

Den unormale aktivitet fik ifølge Business Insider både Trustpilot og Google til at deaktivere anmeldelserne.

Også det internationale hackerkollektiv 'Anonymous' har på flere måder forsøgt at påvirke informationsstrømmen. Blandt andet har de hævdet at have hacket flere russiske tv-kanaler og hjemmesider tilhørende russiske myndigheder.