Rusland invaderer Ukraine

Ukrainere i vest væbner sig og forbereder sig på at bekæmpe russerne

Almindelige ukrainere modtager træning i at forsvare sig selv og deres land. En ny lov har gjort det tilladt at bære våben på gaden.

I udkanten af Lviv ligger en gammel bygning fra Sovjetunionens tid. Den bærer tydeligt præg af, at den ikke længere bruges til noget.

Men efter at Rusland har invaderet Ukraine og forsøger at indtage byerne i øst, mødes almindelige ukrainere nu i vest for at lære at forsvare sig mod russiske soldater.

Selv hvis Zelenskij ikke havde vedtaget den lov, havde jeg ikke spurgt, hvad jeg skal forsvare mit liv med

Sergej Streltsov, instruktør

I et lokale er ti almindelige ukrainere mødt op til kursus. Der er blandt andet en kirurg og en, der arbejder med marketing.

Kursisterne har slået ring om instruktøren Sergej Streltsov i et af de kolde lokaler, mens de varmer sig på en kop medbragt kaffe.

Streltsov har en fortid i militæret og møder nu op i den sovjetiske bygning hver dag med førstehjælpsudstyr og et par geværer.

- Det er klart, at vi bliver nødt til at forsvare os mod de invaderende idioter, siger han til TV 2 med et stålsat blik.

Ny våbenlov

Han begynder dog med at vise, hvordan man bruger en årepresse. Det er en lille rem med en plastikpind påmonteret, som man bruger, hvis man skal redde en person, der bløder kraftigt.

Når man strammer remmen og drejer pinden, kan man stoppe blødningen, indtil den sårede kan tilses af en læge.

Den ivrige instruktør kan sin remse og taler sig hurtigt igennem punkterne, mens kursisterne prøver at følge med. På den måde når han hurtigt forbi førstehjælp og til selvforsvar med et våben.

Det får kursisterne til at live op og stille spørgsmål.

Det ukrainske parlament har hastebehandlet en lov, som giver ukrainere lov til at bære våben uden for hjemmet.

Den ændrer dog ikke det store, mener Streltsov:

- Selv hvis Zelenskij ikke havde vedtaget den lov, havde jeg ikke spurgt, hvad jeg skal forsvare mit liv med. Det er mit liv, ikke Zelenskijs.

Kø til lukkede butikker

Inde i Lviv ses efterspørgslen på våben og patroner tydeligt.

Store grupper er samlet foran byens våbenbutikker, selvom butikkernes døre og vinduer er barrikaderet.

Beskeden fra personalet til TV 2 er da også, at de er lukket, som størstedelen af butikkerne i byen.

Men en mand med en liste i hånden sørger alligevel for, at der er en lind og kontrolleret strøm af mennesker ind og ud af butikken.

- Jeg har fået våbentilladelse til forskellige slags våben, og jeg håber snart at kunne lade mit våben med NATO-patroner, siger Andrii til TV 2, inden de andre i køen afbryder interviewet af frygt for, at journalisters tilstedeværelse vil få butikken til at lukke helt i.

Kunderne i køen skal ifølge lovgivningen stadig indhente en tilladelse ved politiet for at kunne købe et våben.

Håber, at geværet bliver i tasken

En af dem er Vadim, der er kirurg og ikke ønsker at oplyse sit efternavn. Han har købt sig et spritnyt haglgevær, som han har taget med på kurset i den sovjetiske bygning.

Instruktør Sergej Steltsov viser ham og de andre et par tips og tricks til, hvordan man håndterer sådan et gevær.

Efter at have lyttet til ham i over en time har marketingschef Maria Basel nu også fået mod på at få et våben i hænderne. Streltsov giver hende en kort introduktion til fodstilling og positur, som hun forsøger at gengive.

- Alle ved, at der er krig lige nu. Jeg vil være klar, hvis det rammer min familie, mit hjem, mine børn, og jeg vil kunne forsvare mig selv, siger hun til TV 2.

Hun håber dog ikke, at hun kommer til at gøre det igen efter kurset:

- Jeg tror på, at vi vinder. Det gør vi helt sikkert.

Vadim ønsker for alt i verden også, at løbet på hans nye gevær forbliver rent:

- De skal jages ud af vores land og bære ansvaret for deres forbrydelser.