Rusland invaderer Ukraine

Sanktionerne rammer hårdt - nu flygter russere fra Rusland

Rejsen fra Rusland til Europa er et skrumpende nåleøje, som tusindvis af russere de seneste uger er smuttet igennem.

I Rusland får frygten for grænselukninger og konsekvenserne af de hårde sanktioner tusindvis af russere til at søge væk fra deres hjemland.

Men for dem, der vil mod Europa, er der kun en håndfuld veje ud tilbage.

En af dem er toget fra russiske Sankt Petersborg til finske Helsinki. Alle afgange på strækningen har været totalt udsolgt de sidste dage, fortæller Jesper Zølck, TV 2s nordiske korrespondent, der står på spor ni på banegården i Helsinki, hvor toget fra det sanktionsramte land triller ind.

Når passagerne bliver spurgt til, hvorfor de er rejst fra deres hjemland, er årsagerne forskellige.

Nogle er taget afsted, fordi de er bange, efter de russiske tropper angreb Ukraine. En af dem er kvinden Katarina, som er rejst fra Moskva med sit barn for at mødes med sin mand.

- Alt er uforståeligt - i vores land er alle bange, siger hun.

- Folk vil simpelthen væk

Andre har mistet deres arbejde som følge af de økonomiske sanktioner, Rusland er blevet pålagt. Også landets skrøbelige økonomiske situation og voldsomme inflation bliver nævnt som årsager til flugten.

- I Rusland svarer min mors pension nu til en smuttur til købmanden for os i Frankrig. Det er så ubehageligt, siger Yana Champigny, som bor i Frankrig, men har besøgt sin russiske familie.

Yana Champigny har - ligesom mange andre - brugt den finske togforbindelse som et springbræt til Europa.

Selv om de russiske rejsende har forskellige forklaringer, er der – ifølge Jesper Zølck – et fællestræk:

- Dem, jeg talt med, vil simpelthen væk. Og deres verden er blevet vendt på hovedet de sidste uger, siger han og fortæller, at togturen kun er forbeholdt finske eller russiske statsborgere.

Det serbiske smuthul

Men der findes andre russiske rejsemuligheder, hvor kravene til en billet er mindre. En af dem er til Serbien.

Serbien er ikke medlem af EU, og har i modsætning til mange andre lande ikke pålagt Rusland sanktioner, hvorfor turen har fået kaldenavnet "Den serbiske bagdør".

Luftrummet over Serbien er derfor også en vej ud af Rusland, og det kan mærkes hos flyselskaberne:

Air Serbia har fordoblet antallet af direkte flyvninger til Moskva til 15 om ugen, fordi efterspørgslen på billetterne har været så stor. Samme selskab har også indsat en enorm Airbus SE A330, der tidligere har fløjet til New York, på ruterne til og fra Rusland.

I den første uge af marts var den samlede sædekapacitet mellem Rusland og Serbien 50 procent højere end ugen, før de russiske tropper gik over grænsen til Ukraine. Og salget af billetter fra Serbien videre til andre destinationer - for eksempel Frankrig, Schweiz og Italien - er steget med mere end 60 procent.

En udvandring med store konsekvenser

Flyrejserne videre til EU-landene kræver et gyldigt visum og en EU-godkendt coronavaccine - hvilket den russiske Sputnik-vaccine ikke er.

Men hvis det mangler, er det en mulighed at rejse med bus til Armenien, Georgien eller Tyrkiet. Alle tre steder er der voksende, russiske mindretal, skriver Al Jazeera.

Ifølge Andrei Kolesnikov, der er formand for programmet for indenrigspolitik og politiske institutioner i Rusland ved Carnegie Moscow Center, er det helt forventeligt, at en del af russerne forlader deres land.

Han peger på, at det især er Ruslands "kvalitetsarbejdsstyrke", der vil fornemme, at der ikke er "en fremtid" for dem i Rusland.

- Denne udvandring vil betyde, at nationen bliver nedbrudt. Landet har ikke en særlig stor pulje af højtuddannede mennesker. Og uden dem kan Rusland ikke udvikle sig selv, siger Andrei Kolesnikov til The Guardian.

Tomme hylder og togvogne

På perronen i Helsinki står Katarina, og hun regner ikke med at vende tilbage til Rusland lige foreløbigt. Men hun fornemmede hurtigt, hvordan landet ændrede sig - blandt andet kort før togturen, hvor hun ville købe rejsesnacks til sin datter.

- Da vi kom hen til butikken, hvor varerne normalt stod, var de der enten ikke - ellers stod de der kun i et eksemplar. Det er meget dårligt. Og uhyggeligt, siger Katarina.

Toget skal tilbage til Moskva. Og i modsætning til den udsolgte tur ud af Rusland, er vognene så godt som tomme på vejen tilbage.