Rusland invaderer Ukraine

Rusland påstod, hun ikke var gravid – nu har hun født

Debatten om billedet af Mariana Vishegirskaya er et skoleeksempel på den informationskrig, der udspiller sig, mener dansk ekspert.

Billedet af den højgravide Mariana Vishegirskaya, der flygtede fra bombardementet af et hospital i den ukrainske by Mariupol, er gået verden rundt.

Men nu trækker endnu et billede af den ukrainske kvinde overskrifter – og denne gang er omstændighederne anderledes lykkelige.

For Mariana Vishegirskaya har født, skriver The Guardian.

Iført samme prikkede pyjamas, som hun flygtede fra resterne af hospitalet i, har en fotograf fanget Mariana Vishegirskaya liggende ved siden af sin nyfødte datter.

Ifølge Ukraines FN-ambassadør har den lille pige fået navnet Veronika, skriver BBC.

Fremhævet af Zelenskij

Ifølge FN blev tre mennesker dræbt og 17 såret under onsdagens bombardement af hospitalet i havnebyen Mariupol – et af ofrene var et barn.

Ukrainerne beskylder Rusland for at stå bag angrebet, og den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, har fremhævet bombningen som "det ultimative bevis" på, at Ukraine var udsat for "et folkemord".

- Et børnehospital? En fødeafdeling? Hvordan har det truet Rusland? spurgte Zelenskij retorisk i en tale 10. marts.

Forsøg på evakueringer er slået fejl

Ifølge Ukraines FN-ambassadør Serhij Kyslytsia har Rusland dræbt flere end 1500 civile i Mariupol, der i dagevis har været uden vand og elektricitet.

Byen er omringet af russiske styrker, og flere forsøg på at evakuere civile er mislykkedes, lyder det fra Kyslytsia.

Læger Uden Grænser advarer om, at hundredtusindvis af mennesker er spærret inde i Mariupol, og at situationen er "desperat", skriver Ritzau.

Beskyldt for at være skuespiller

Kort efter fotoet blev bragt i vestlige medier, blev Mariana Vishegirskaya fra russisk side beskyldt for at være skuespiller, for ikke at være gravid, og billederne for at være opstillede.

Blandt andet delte Ruslands ambassade i London billedet af Vishegirskaya – og et fra et helt andet hospital – med et rødt "fake"-stempel ovenpå. Ifølge ambassaden var hospitalet ikke længere i brug som hospital, men i stedet overtaget af højreorienterede ukrainske militser.

Senere er tweetet blevet fjernet, fordi det overtrådte Twitters retningslinjer "relateret til benægtelse af voldelige begivenheder".

FN har efterfølgende bekræftet, at hospitalet var klart identificerbart og i drift, da det blev ramt, og altså modsagt de russiske påstande.

Ifølge en dansk ekspert er billedet af Vishegirskaya et skoleeksempel på den informationskrig, der udspiller sig parallelt med krigen på ukrainsk jord.

- En af regimets absolutte spidskompetencer er at føre desinformationskampagner, sagde Kristina Aleksandrovna Pedersen, der forsker i forholdet mellem medier og regimer med særlig fokus på Rusland, fredag til TV 2.