Rusland invaderer Ukraine

- Det går helt utroligt dårligt for de russiske soldater, siger Rasmus Tantholdt

Militæranalytiker vurderer, at russerne er villige til at intensivere angrebene mod Kyiv og smide bomber over hovedstaden.

I den ukrainske hovedstad, Kyiv, har der natten til lørdag været skud og eksplosioner, og indbyggerne er natten igennem blevet vækket af luftalarmer.

Sent fredag aften afslørede satellitbilleder fra det amerikanske firma Maxar, at det russiske militær omkring Kyiv har bevæget sig tættere på byen og affyret artilleri mod flere beboelsesområder.

Men selvom de russiske tropper nærmer sig hovedstaden, kan man ikke konkludere, at et russisk angreb på Kyiv er nært forestående. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt, som befinder sig i hovedstaden.

- Mange steder rundt om Kyiv går det helt utroligt dårligt for de russiske soldater. Det er rigtigt, at de er rykket tættere på i et enkelt område, men mange andre steder står den russiske hær stille.

- De er ikke klar til at sætte et større angreb ind på Kyiv – medmindre de angriber med fly. De har slet ikke artilleri nok rundt om Kyiv til at indlede et stort angreb på byen, siger Rasmus Tantholdt.

Frygter bombeangreb på Kyiv

Major og militæranalytiker Mikkel Storm fra Forsvarsakademiet vurderer, at russerne er villige til at intensivere angrebene mod Kyiv og smide bomber over hovedstaden.

- Det er desværre ikke et usandsynligt scenarie. Når den russiske hær fungerer, som den skal – hvad den ikke har gjort indtil nu – så er det at bruge ildkraft til at indtage mål en væsentlig del af deres doktrin. Det gjorde man ikke i de første dage af krigen, fordi man ville fortælle en historie, om at man skulle befri ukrainerne, og så nytter det ikke at smadre deres land. Men den historie er død nu.

Dele af den store russisk militærkolonne, der i dagevis har stået stille nord for Kyiv, har nu spredt sig – sandsynligvis med det formål at omringe hovedstaden. Det skriver det britiske forsvarsministerium lørdag morgen.

- Det kan også være et forsøg fra russernes side på at mindske dens sårbarhed over for ukrainske modangreb, som har sat markante spor hos russiske styrker, skriver ministeriet på Twitter.

Men ifølge den amerikanske diplomat og tidligere vicegeneralsekretær for NATO, Rose Gottemoeller, vil det ikke lykkes russerne at indtage Ukraines hovedstad.

Alle forsøg på at storme Kyiv er mislykkedes, og Rose Gottemoeller tror ikke, at Rusland kan klare et forsøg mere.

- Russernes logistik er i meget dårlig tilstand. De har ikke det nødvendige brændstof til endnu et stormløb på Kyiv, siger hun til BBC.

Hun siger videre, at hun vurderer, at det ikke er muligt for russernes at omgruppere, efter at Ruslands enorme militærkolonne uden for Kyiv har spredt sig for at omringe byen.

Nu angriber russerne også i vest

Siden krigens begyndelse for mere end to uger siden har der været nogenlunde roligt i det vestlige Ukraine, men det er måske ved at være slut.

Fredag bombede Rusland en militær flyvestation i nærheden af byen Lutsk – 150 kilometer nordøst for storbyen Lviv.

Myndighederne bekræfter over for TV 2, at fire personer blev dræbt, mens seks andre blev såret. Alle var soldater, som arbejdede på flyvestationen i byen.

- Det bekymrer den lokale befolkning, at russerne nu begynder at have fokus på den her del af landet, som man hidtil har set som et sikkert sted, fortæller TV 2s korrespondent i byen, Claus Borg Reinholdt, som befinder sig i Lviv.

Indbyggerne i belejret by lider

I det østlige Ukraine har den belejrede havneby Mariupol nu været uden strøm og vand i otte dage.

Ifølge Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har russiske bombeangreb endnu en gang forhindret evakueringen af byens indbyggere, ligesom de russiske styrker har blokeret for nødhjælp.

- Mariupol er fortsat omringet af fjenden. De russiske tropper lod ikke vores hjælp komme ind i byen, og de fortsætter med at pine vores folk i Mariupol. I morgen prøver vi igen. Endnu en gang sender vi mad, vand og medicin til vores by, sagde Zelenskij i en tale natten til lørdag.

Ukrainerne har i dagevis forsøgt at oprette evakueringsruter fra flere krigshærgede byer, så civile kan komme i sikkerhed, men indsatsen fejlede flere steder fredag.

Både onsdag og torsdag blev der evakueret 35.000-40.000 personer, men fredag lykkedes det altså kun at få 7000 personer fra 4 mindre byer ud via korridorerne, lyder det fra præsident Zelenskij.