Rusland invaderer Ukraine

Putins rige venner mister yachter og huse i udlandet – her er ti af dem

Efter at Vladimir Putin gik i krig mod Ukraine, har USA, EU, Storbritannien og flere andre indført sanktioner mod Ruslands rigeste. Men hvem er de?

De grå mænd i mørke jakkesæt sad på armstole bagest i lokalet.

Mændene sad i en halvcirkel, og foran dem strakte der sig 15 meter tomt gulv, der endte ved et bredt guldornamenteret skrivebord.

Tag ikke fejl. Uanset hvilken type de er, har oligarkerne hjulpet Putin med at blive ved magten

Stanislav Markus, ekspert i russisk kapitalisme

Bag skrivebordet sad Ruslands præsident, Vladimir Putin.

- Alt det, der sker, er desperate tiltag. De gav os ikke andre muligheder, sagde præsidenten.

Rusland havde invaderet Ukraine samme morgen, og Vladimir Putin holdt briefing for landets mægtigste forretningsfolk.

Det er dem, der også kaldes oligarker.

Nogle af dem havde Vladimir Putin selv gjort rige, andre havde allerede været mulitimilliardærer, dengang Vladimir Putin var assistent for borgmesteren i Sankt Petersborg.

Og nu sad præsidenten bag sit skrivebord og fortalte dem hen over det tomme gulv, at han havde beordret en krig, der nok også ville koste dem penge.

Tre uger senere er størstedelen af de mænd, der sad i lokalet ramt af sanktioner fra Vesten.

Lystyachter er blevet konfiskeret, millionvillaer beslaglagt og fodboldklubber sat til salg.

De tre grupper

Oligarkerne er ikke længere velkomne i London, New York og Paris, og mens russiske bomber er ved at forvandle Ukraines storbyer til moderne udgaver af Stalingrad, har Vesten strammet sanktionerne igen og igen.

- Disse individer har beriget sig på bekostning af det russiske folk. Vi vil fortsætte med at holde de russiske oligarker og korrupte ledere, der profiterer på dette voldelige regime, ansvarlige, lød det i en udtalelse fra Det Hvide Hus i USA, da præsident Joe Biden strammede sanktionerne 3. marts.

Men hvem er de grå mænd i de mørke jakkesæt, og hvordan har de profiteret på Vladimir Putins regime?

Ifølge professor Stanislav Markus, der er ekspert i russisk kapitalisme ved University of South California og har skrevet en videnskabelig artikel om emnet, kan de superrige oligarker inddeles i tre grupper.

Den første gruppe blev rige i 1990'erne, hvor de tidligere statsejede virksomheder blev privatiseret i en temmelig uigennemskuelig og korrupt proces. Her endte nogle få magtfulde mænd med at stå i spidsen for 12 af det tidligere Sovjetunionens største olie-, gas- og industrivirksomheder.

I denne gruppe findes for eksempel Roman Abramovich, der i en årrække har ejet fodboldklubben Chelsea. Han grundlagde sin formue under privatiseringen af den russiske olieindustri i 1995.

Da Vladimir Putin kom til magten i 2000, skabte han imidlertid en ny gruppe oligarker ved at give en gruppe forretningsfolk fordelagtige kontrakter med staten.

I denne gruppe findes for eksempel Jevgenij Prigosjin, der oprindeligt var pølsemand og restauratør i Sankt Petersborg, men fik opgaven med at levere mad til Ruslands militær i 00'erne.

Der findes også en tredje gruppe oligarker blandt folk med baggrund i Ruslands militær og sikkerhedsapparat, som er blevet rige under Vladimir Putins styre.

I denne gruppe findes for eksempel Igor Sechin, der af mange anses for at være Ruslands mægtigste mand næstefter Vladimir Putin. Igor Sechin var russisk tolk i Mozambique i 1980'erne. Han mødte Vladimir Putin, da de begge arbejdede på rådhuset i Sankt Petersborg i 1990erne, og blev i 2004 sat i spidsen for Ruslands største olieselskab, Rosneft.

Putins anerkendelse

Selvom det ikke er Vladimir Putin, som har gjort alle oligarkerne rige, er de ifølge professor Stanislav Markus alle godkendt af ham

- Tag ikke fejl. Uanset hvilken type de er, har oligarkerne hjulpet Putin med at blive ved magten, skrev professoren i et essay kort efter invasionen.

Og hvis nogen af oligarkerne forsøger at gå imod præsidenten er det ikke uden risiko.

For eksempel prøvede Ruslands rigeste mand at gøre det i 2004. Han hedder Mikhail Khodorkovskij og finansierede i sin tid politiske kræfter, der var i opposition til Vladimir Putin.

Mikhail Khodorkovskij blev anklaget for skattesvindel, fik konfiskeret størstedelen af sin formue og måtte tilbringe otte år i fængsel. Han bor i dag i eksil i London.

Men det har også sin pris at støtte Vladimir Putin i disse dage.

Alle 36 mænd, der sad i halvcirkel foran Vladimir Putin, er nu ramt af sanktioner fra EU.

Flere andre er allerede ramt af sanktioner fra USA og Storbritannien, og i alt har snesevis af velhavende russere nu svært ved at gøre forretninger uden for Rusland.

Herunder kan du få et overblik over de rigeste og mægtigste af Ruslands oligarker.

Ruslands mægtigste oligarker

 • Igor Sechin

  Chef for Ruslands statslige olieselskab Rosneft og nær allieret med Vladimir Putin. Putin og Sechin kender hinanden fra 1990erne, hvor de arbejdede sammen i Sankt Petersborg.

  Størrelsen af hans formue er ukendt, men hans superyacht Amore Vero, der har en værdi af 116 millioner dollars, er blevet beslaglagt i Frankrig.

  Han har været omfattet af sanktioner, siden Rusland annekterede Krim i 2014 og sagde dengang, at han så dem som en anerkendelse af hans arbejde.

 • Alisher Usmanov

  Industrimagnat, der grundlagde sin formue ved at producere plastikposer før Sovjetunionens sammenbrud. 

  Hans virksomheder beskæftiger sig i dag med minedrift, teknologi og medier, og EU beskriver ham som "en af Vladimir Putins favoritter".

  Alisher Usmanov er blandt verdens 100 rigeste mænd, ifølge mediet Bloomberg er hans formue på 16,1 milliarder dollars. Der blev indført sanktioner mod ham efter invasionen af Ukraine, og hans superyacht til 600 millioner dollars er blevet beslaglagt.

 • Gennady Timchenko

  Investor, der har været venner med Vladimir Putin siden 1991. Gennady Timchenko er blevet rig på investeringer i Ruslands olie- og gasindustri og ejer i dag firmaet Volga Group, som investerer i olie, gas, infrastruktur og transport. 

  Ifølge lækkede dokumenter var Vladimir Putin involveret i en af hans første aftaler med den russiske stat i 1990erne, da Putin endnu kun var embedsmand. 

  Han var været ramt af sanktioner siden 2014 og i marts 2022 beslaglade de italienske myndigheder hans yacht Lena til en værdi af 38,5 millioner dollars.

 • Brødrene Rotenberg

  Arkady og Boris Rotenberg er begge fra Sankt Petersborg, hvor de i sin tid trænede judo med Vladimir Putin. Da Vladimir Putin kom til magten, åbnede de to sportsfolk en bank. 

  I dag står de i spidsen for firmaet SGM-Group, som leverer rør til Ruslands olie- og gasindustri samt kabler til landets elnet.

  Brødrene blev ramt af de første sanktioner i 2014, hvor de dengang ifølge de amerikanske myndigheder i hvert fald havde sikret sig ordrer på mindst 10 milliarder dollars fra det russiske styre.

 • Jevgenij Prigosjin

  Jevgenij Prigosjin grundlagde sin formue ved at sælge hot dogs i Sankt Petersborg efter Sovjetunionens sammenbrud. Siden udvidede han til restauranter og casinoer. 

  Han mødte Vladimir Putin i 2000 og begyndte kort efter at få kontrakter om at levere fødevarer til den russiske hær og andre statslige institutioner gennem firmaet Concord.

  I dag beskyldes han for også at organisere Ruslands trolde på internettet samt lejesoldaterne i Wagner Gruppen. Jevgenij Prigosjin har været ramt af sanktioner siden 2014.

 • Aleksej Mordashov

  Ejer af Ruslands største stål- og mineimperium, Severstal.

  Aleksej Mordashov grundlagde sin formue i 1990erne. Han kom fra trange kår, blev finansdirektør for en fabrik og begyndte at opkøbe aktier i virksomheden. Ifølge mediet Bloomberg er han Ruslands næstrigeste oligark og verdens 77. rigeste mand med en formue på 21,4 milliarder dollars.

  Aleksej Mordashov blev først underlagt sanktioner i marts 2022. EU beskylder ham for at understøtte en bank, som benyttes af de personer, der tjener på Ruslands besættelse af Krim.

 • Roman Abramovitj

  Ejer af investeringsfirmaet Millhouse. Han grundlagde sit imperium ved at fremstille dukker i årene inden Sovjetunionens sammenbrud.

  Han var tæt på Ruslands tidligere præsident Boris Jeltsin og tjente enorme pengesummer under privatiseringen i 1990erne.

  I dag ejer han en bred vifte af virksomheder, blandt andet fodboldklubben Chelsea FC og er ifølge Bloomberg god for 13,7 milliarder dollars. Roman Abramovitj blev ramt af sanktioner i marts 2022, ifølge de britiske myndigheder er han "tæt på Vladimir Putin". 

 • Oleg Deripaska

  Fysiker og ejer af verdens næststørste aluminiumsproducent, Rusal. Han grundlagde sin rigdom i 1990erne under den såkaldte aluminiumskrig, hvor flere russiske rigmænd blev dræbt i blodige opgør.

  Før finanskrisen i 2008 var han Ruslands rigeste mand, men i dag er han faldet til nummer 775 på verdensranglisten ifølge Forbes.

  Oleg Deripaska har flere gange skrevet på Twitter, at han ønsker fred i Ukraine. Da han blev ramt af sanktioner i marts 2022, skrev han, at han vil gå rettens vej for at bekæmpe dem.

 • Andrej Melnitjenko

  Ejer virksomheder der sælger kul og kunstgødning. Han skabte sin formue på at handle med valuta mens han læste på universitetet i 00erne og grundlagde sin egen bank.

  Andrej Melnitjenko er i dag en af Ruslands absolut rigeste mænd med en formue på 21,4 milliarder dollars ifølge Bloomberg.

  Han blev omfattet af EU's sanktioner i marts 2022, fordi han deltog i mødet med Vladimir Putin på invasionens første dag.

Denne liste er ikke komplet. I skrivende stund er over 50 oligarker ramt af sanktioner fra EU, USA og Storbritannien. Flere af de rigeste oligarker er ikke ramt af sanktioner i øjeblikket - for eksempel Ruslands rigeste mand Vladimir Potanin og landets tredjerigeste Leonid Mikhelson.