Putins rige venner mister yachter og huse i udlandet – her er ti af dem

Efter at Vladimir Putin gik i krig mod Ukraine, har USA, EU, Storbritannien og flere andre indført sanktioner mod Ruslands rigeste. Men hvem er de?
De grå mænd i mørke jakkesæt sad på armstole bagest i lokalet.
Mændene sad i en halvcirkel, og foran dem strakte der sig 15 meter tomt gulv, der endte ved et bredt guldornamenteret skrivebord.
Bag skrivebordet sad Ruslands præsident, Vladimir Putin.
- Alt det, der sker, er desperate tiltag. De gav os ikke andre muligheder, sagde præsidenten.
Rusland havde invaderet Ukraine samme morgen, og Vladimir Putin holdt briefing for landets mægtigste forretningsfolk.
Det er dem, der også kaldes oligarker.
Nogle af dem havde Vladimir Putin selv gjort rige, andre havde allerede været mulitimilliardærer, dengang Vladimir Putin var assistent for borgmesteren i Sankt Petersborg.
Og nu sad præsidenten bag sit skrivebord og fortalte dem hen over det tomme gulv, at han havde beordret en krig, der nok også ville koste dem penge.
Tre uger senere er størstedelen af de mænd, der sad i lokalet ramt af sanktioner fra Vesten.
Lystyachter er blevet konfiskeret, millionvillaer beslaglagt og fodboldklubber sat til salg.
De tre grupper
Oligarkerne er ikke længere velkomne i London, New York og Paris, og mens russiske bomber er ved at forvandle Ukraines storbyer til moderne udgaver af Stalingrad, har Vesten strammet sanktionerne igen og igen.
- Disse individer har beriget sig på bekostning af det russiske folk. Vi vil fortsætte med at holde de russiske oligarker og korrupte ledere, der profiterer på dette voldelige regime, ansvarlige, lød det i en udtalelse fra Det Hvide Hus i USA, da præsident Joe Biden strammede sanktionerne 3. marts.
Men hvem er de grå mænd i de mørke jakkesæt, og hvordan har de profiteret på Vladimir Putins regime?
Ifølge professor Stanislav Markus, der er ekspert i russisk kapitalisme ved University of South California og har skrevet en videnskabelig artikel om emnet, kan de superrige oligarker inddeles i tre grupper.
Den første gruppe blev rige i 1990'erne, hvor de tidligere statsejede virksomheder blev privatiseret i en temmelig uigennemskuelig og korrupt proces. Her endte nogle få magtfulde mænd med at stå i spidsen for 12 af det tidligere Sovjetunionens største olie-, gas- og industrivirksomheder.
I denne gruppe findes for eksempel Roman Abramovich, der i en årrække har ejet fodboldklubben Chelsea. Han grundlagde sin formue under privatiseringen af den russiske olieindustri i 1995.
Da Vladimir Putin kom til magten i 2000, skabte han imidlertid en ny gruppe oligarker ved at give en gruppe forretningsfolk fordelagtige kontrakter med staten.
I denne gruppe findes for eksempel Jevgenij Prigosjin, der oprindeligt var pølsemand og restauratør i Sankt Petersborg, men fik opgaven med at levere mad til Ruslands militær i 00'erne.
Der findes også en tredje gruppe oligarker blandt folk med baggrund i Ruslands militær og sikkerhedsapparat, som er blevet rige under Vladimir Putins styre.
I denne gruppe findes for eksempel Igor Sechin, der af mange anses for at være Ruslands mægtigste mand næstefter Vladimir Putin. Igor Sechin var russisk tolk i Mozambique i 1980'erne. Han mødte Vladimir Putin, da de begge arbejdede på rådhuset i Sankt Petersborg i 1990erne, og blev i 2004 sat i spidsen for Ruslands største olieselskab, Rosneft.
Putins anerkendelse
Selvom det ikke er Vladimir Putin, som har gjort alle oligarkerne rige, er de ifølge professor Stanislav Markus alle godkendt af ham
- Tag ikke fejl. Uanset hvilken type de er, har oligarkerne hjulpet Putin med at blive ved magten, skrev professoren i et essay kort efter invasionen.
Og hvis nogen af oligarkerne forsøger at gå imod præsidenten er det ikke uden risiko.
For eksempel prøvede Ruslands rigeste mand at gøre det i 2004. Han hedder Mikhail Khodorkovskij og finansierede i sin tid politiske kræfter, der var i opposition til Vladimir Putin.
Mikhail Khodorkovskij blev anklaget for skattesvindel, fik konfiskeret størstedelen af sin formue og måtte tilbringe otte år i fængsel. Han bor i dag i eksil i London.
Men det har også sin pris at støtte Vladimir Putin i disse dage.
Alle 36 mænd, der sad i halvcirkel foran Vladimir Putin, er nu ramt af sanktioner fra EU.
Flere andre er allerede ramt af sanktioner fra USA og Storbritannien, og i alt har snesevis af velhavende russere nu svært ved at gøre forretninger uden for Rusland.
Herunder kan du få et overblik over de rigeste og mægtigste af Ruslands oligarker.