Rusland invaderer Ukraine

Militæreksperter: Den russiske hær er i vildrede

Selv den konkrete ledelse på slagmarken virker russerne ikke til at have styr på. Det har kostet liv og kampvogne.

Den russiske hær i Ukraine virker i vildrede, og det resulterer i taktiske fejl på kamppladsen. Det sker for militære enheder på alle niveauer. Fra underafdelinger til konvojen nord for Kyiv. Det fastslår flere militære eksperter på baggrund af optagelser og billeder af russiske troppebevægelser de seneste dage.

Satellitbilleder af konvojen nord for Kyiv har vist, at artilleri, raketkastere, lastbiler og andre køretøjer er begyndt at sprede sig ud i landskabet og søge dækning under træer og lignende.

Overrasket general

Den firestjernede general og tidligere direktør i CIA David Petreus har sagt til CNN, at han er overrasket over, at de ikke har gjort det tidligere.

- De udfører standardprocedure, som de skulle have gjort den første dag, de holdt stille. Når man stopper, søger man ly, så man ikke kan ses fra luften og ikke er så udsat som i det fri, sagde han.

Ikke mange veje

Når den 64 kilometer lange konvoj spreder sig ud, bliver den langt mindre sårbar over for baghold og artilleriangreb, fortæller militæranalytiker på Center for Militære Studier Alexander Tezlaff. Når de ikke har spredt sig mere ud i en bedre kampstilling tidligere, kan det også skyldes forholdene i Ukraine, mener han.

- I Ukraine er der ikke mange veje. Og køretøjerne i konvojen er store. Tankbiler, lastvogne og den slags skal jo helst køre på ordentlige veje. Så måske er kampenhederne i front blevet stoppet af ukrainerne, og så har de ikke haft plads til at flytte sig på.

Slået tilbage

Sårbarheden i de tætte formationer blev tydelig i en optagelse, som CNN fik bekræftet ægtheden af forleden dag. Her kører en panserenhed på omkring 20 køretøjer ind i en ukrainsk landsby og holder stille. Klumpet tæt sammen. Indtil de bliver angrebet, og flere kampvogne bliver ramt, og de må trække sig tilbage.

Det reagerede den fire stjernede general også på i tv-interviewet.

- Man ser en panserbataljon klumpet sammen og fanget i et terrænet. Normalt vil man holde meget mere spredt ud. Det er helt normal standard for vores styrker, sagde David Petreus.

Farligt at holde tæt i fjendeland

Den danske militæranalytiker fortæller, at efterretninger og trusselsbilledet afgør formationen for panser- og kampvogne. Kolonnekørsel er som udgangspunkt en meget sårbar formation i forhold til baghold og angreb. Man har svært ved at bruge sin bevægelighed og kampkraft. Panserenheder er gode til at beherske åbent terræn. De kan se langt, og de kan skyde langt, men de er sårbare i byer.

- Stopper man op, bør det være standardmanøvre, at man sikrer sig 360 grader rundt. Det er farligt at gøre holdt i en by og klumpe sig samme uden at sikre sit nærområde. Og det går jo også galt. Det virker som om, at det russiske militær er i vildrede, siger han.

Alexander Tezlaf tager dog det forbehold, at man kun ser bagholdet i et kort klip. Kampvognene bliver dog nedkæmpet og slået på flugt, og han ser det som en tendens på dårlig taktisk russisk ledelse. Under kampagnen er flere højtstående russiske officerer også blevet dræbt, fordi de angiveligt har skullet lede fra fronten for at få noget fremdrift og initiativ i deres folk.

- I dansk og vestligt forsvar gør man meget ud af, at enhederne selv tager initiativ og beslutninger. Så de kan operere selvstændigt. Den russiske hær er meget mere topstyret, og soldaterne føler ikke ansvar for deres opgaver, siger han.