Krigen i Ukraine

Ukraines udenrigsminister imponerede dansker - i dag skal han forhandle med Rusland

En måned inden Rusland Invaderede Ukraine, var udenrigsministeren i Danmark, hvor han udviste humor og et højt energiniveau.

Torsdag mødtes Ukraine og Rusland for at forhandle på det hidtil højeste niveau, siden krigens begyndelse for to uger siden.

Med Tyrkiet som mægler mødtes Ruslands udenrigsminister, Sergei Lavrov, med Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

Mødet endte dog efter kort tid uden resultat.

Mens Lavrov er en rutineret herre, der gennem de seneste 18 år har rejst verden rundt som Ruslands officielle repræsentant, så er Kuleba knap så kendt på verdensscenen.

For nylig fik en række danske repræsentanter dog mulighed for at møde Ukraines udenrigsminister.

Det skete, da udenrigsministeren en måned inden Ruslands invasion i Ukraine rejste til Danmark, hvor han blandt andet mødtes med repræsentanter fra Dansk Industri.

Nærværende og vidende om Danmark

Underdirektør i Dansk Industri, Jens Holst-Nielsen, husker tydeligt mødet, der varede halvanden time.

- Han var seriøs, nærværende og meget vidende under hele mødet. Kuleba var meget ligetil og havde en uformel tilgang, fortæller Jens Holst-Nielsen til TV 2.

Sammen med repræsentanter for 16 danske virksomheder, der har produktion i Ukraine, var han til stede på mødet, hvor Dmytro Kuleba deltog med repræsentanter fra Ukraine.

Her oplevede Jens Holst-Nielsen en ung politiker med et højt energiniveau.

- Han snakkede hurtigt og var kvik til at fange pointer og give et reelt svar. Hvis der var noget, han ikke kunne hjælpe med, sagde han det ligeud og forklarede baggrunden for det, siger Jens Holst-Nielsen.

Plads til sjove bemærkninger

Undervejs introducerede alle 16 virksomheder deres planer for at udvikle forretninger i Ukraine, og Jens Holst-Nielsen husker, at Kuleba kommenterede på hvert enkelt indlæg "meget skarpt og konstruktivt".

- Der var ingen tvivl om, at han havde sat sig ind, hvad vi har af styrkepositioner i Danmark, især om vedvarende energi, siger den danske underdirektør.

- Han gjorde et imponerende indtryk. En begavet mand, som er indstillet på at kæmpe for sit land.

Udenrigsministeren havde et meget stramt program under sit korte besøg i Danmark, og derfor blev der i Dansk Industri serveret en frokost, som blev indtaget under mødet.

Alligevel fik de danske deltagere indtrykket af en afslappet Kuleba.

- Der var også plads til humor, og han havde en del sjove bemærkninger. I det hele taget virkede han til at have en meget uhøjtidelig personlighed, siger Jens Holst-Nielsen, som blandt andet husker, at udenrigsministeren tiltalte alle repræsentanterne ved fornavn.

Tweeter om Danmark

Ligesom Ukraines præsident, Zelenskij, har Kuleba været særdeles aktiv på de sociale medier, hvor han løbende har kontakt med sine kolleger i udlandet, blandet andet den danske udenrigsminister, Jeppe Kofod.

- Opkald med min danske ven og kollega Jeppe Kofod. Ukraine og Danmark deler vikingernes historiske arv, skrev han 8. marts på Twitter.

- I dag kæmper ukrainerne som vikinger mod de russiske invaderende styrker på slagmarken, mens danskerne kæmper som vikinger for Ukraine i EU og bilateralt.

På trods af sin unge alder har 40-årige Dmytro Kuleba i årevis arbejdet med diplomati. Inden han i marts 2020 blev udenrigsminister, var han i tre år Ukraines repræsentant i Europarådet, ligesom han også tidligt i sin karriere var ansat i udenrigsministeriet.

Uddannelsesmæssigt har Dmytro Kuleba en ph.d. i jura. Han har desuden skrevet en bog med titlen 'Krigen om virkeligheden. Hvordan man vinder i en verden af falskheder, sandheder og samfund'.