Rusland invaderer Ukraine

Torsdagens forhandlinger mellem Ukraine og Rusland er nu afsluttet

Forhandlingerne førte ingen fremskridt med sig, fortæller Ukraines udenrigsminister.

Torsdagens forhandlinger om våbenhvile mellem Ukraines og Ruslands udenrigsministre har ikke medført nogen fremskridt. Det oplyser Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, på et pressemøde torsdag.

Forhandlingerne fandt sted i den tyrkiske by Antalya torsdag morgen. Til stede ved forhandlingsbordet var også Tyrkiets udenrigsminister, Mevlut Cavusoglu.

Ukraine lagde på mødet op til en 24-timers våbenhvile for at få tid til at løse de mest presserende humanitære udfordringer, fortæller Dmytro Kuleba.

- Det førte ingen fremskridt med sig, siden der er andre, der træffer beslutninger om dette i Rusland, siger han.

Han understreger, at der udover en aftale om våbenhvile fortsat er en anden opgave, der skal prioriteres: Nemlig at få oprettet en såkaldt "humanitær korridor" ud af havnebyen Mariupol, hvor situationen i øjeblikket beskrives som værende "katastrofal".

Dmytro Kuleba tilføjer, at krigen ikke kan stoppes, hvis Rusland ikke beslutter sig for at stoppe den.

Holder fast i påstande om "menneskelige skjolde"

Også Ruslands udenrigsminister, Sergi Lavrov, afholdt et pressemøde efter forhandlingernes afslutning.

Her påstod han, at Rusland ikke havde angrebet Ukraine, og oplyste samtidig, at de russiske "humanitære korridorer" vil forblive åbne for Ukrainske borgere, der ønsker at flygte fra landet.

Samtidig forklarede han, at det ukrainske børnehospital i Mariupol, der blev bombet onsdag, var base for ukrainske nationalister. En påstand, der også tidligere er blevet fremført af flere officielle russiske kilder.

På pressemødet gentog han også de russiske påstande, om at civile ukrainere bruges som "menneskelige skjold" for det ukrainske militær.

Derudover siger Sergi Lavrov efter mødet, at han har mindet Dmytro Kuleba om, at Rusland har oplyst Ukraine om, hvad der skal til for at stoppe krigen.

Rusland har tidligere meddelt, at Ukraine skal stoppe militære handlinger og ændre sin forfatning til at udvise neutralitet.

Derudover skal Ukraine blandt andet anerkende Krim som russisk territorium. Rusland overtog Krim med magt i 2014.

Enighed om arbejde med humanitære udfordringer

En ting kunne begge parter i krigen dog blive enige om ifølge den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba.

Han fortæller, at både Rusland og Ukraine gerne vil finde en løsning på de humanitære problemer på ukrainsk grund.

Dmytro Kuleba er åben for muligheden for at mødes igen, "hvis der er udsigt til en substantiel diskussion og at afsøge løsninger".

- Jeg er klar til at fortsætte dette arrangement med det formål at afslutte krigen i Ukraine, at afslutte det ukrainske folks lidelser, og at frigøre vores territorier fra den russiske besættelsesmagt, siger han.

Lave forventninger

Ifølge Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod (S), havde Dmytro Kuleba allerede inden mødet i Tyrkiet sat sine forventninger lavt.

- Jeg havde en længere snak med min ukrainske kollega tirsdag aften, og jeg vil gerne, uden at afsløre for meget, sige, at jeg ikke tror, at ukrainerne forventer det store gennembrud på det her møde, sagde han til ‘Go’ morgen Danmark’ torsdag.

Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, har ikke store forventninger til dagens møde mellem Ruslands og Ukraines udenrigsministre.

Den ukrainske udenrigsminister, Dmytro Kuleba, sagde selv onsdag i en video på Facebook, at hans forhåbninger for mødet var "begrænsede".

- Ærligt talt så er mine forventninger til forhandlingerne lave. Vi er interesserede i en våbenhvile, som befrier vores territorier, og det tredje punkt er at løse alle humanitære problemer, sagde Kuleba i en tale på Facebook onsdag.

Ifølge Jeppe Kofod har Dmytro Kuleba i to år forsøgt at få mødet med sin russiske kollega i stand, hvilket russiske Sergej Lavrov ikke har ønsket. Ikke før nu.

Tidligere har forhandlere fra både Rusland og Ukraine mødtes for at nå frem til en løsning. Senest mandag mødtes chefforhandlerne fra Rusland og Ukraine, dog uden resultat.