Rusland invaderer Ukraine

Større ukrainsk by erobret af russerne - men indbyggerne vil ikke overgive sig

Flere end 400 civile borgere i den erobrede by Kherson i Ukraine er blevet anholdt af russisk militærpoliti.

Med sine cirka 300.000 indbyggere er Kherson i det sydøstlige Ukraine den største by, der indtil videre er blevet indtaget af russiske styrker.

Men selvom det ukrainske militær har forladt byen, gør byens civile indbyggere oprør mod den russiske besættelsesmagt.

Allerede samme dag som Khersons borgmester, Igor Kolykhaev, meddelte, at byen var faldet, begyndte de første billeder og videoer af protester at dukke op på Twitter.

Siden er de daglige protester i Kherson taget til i styrke med tusindvis af mennesker, der demonstrerer mod den russiske besættelsesmagt.

- Tag hjem, mens I stadig er i live

Oprørerne i den besatte by råber "tag hjem, mens I stadig er i live" og "Kherson er Ukraine", mens de vajer med det blå-gule ukrainske flag.

I flere tilfælde har indbyggerne demonstrativt stillet eller lagt sig i vejen for de russiske militærkøretøjer, der den seneste uges tid er blevet en del af hverdagsbilledet i byens centrum.

Ifølge The Economist er flere end 400 demonstranter blevet anholdt af russisk militærpoliti, der affyrer varselsskud og bruger tåregas for at sprede menneskemængderne.

Oprørerne i Kherson får ikke uventet opbakning fra Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, som har tweetet sin støtte.

- Modige Kherson inspirerer Ukraine og verden. Tusindvis af fredelige ukrainere protesterer imod den russiske besættelse foran bevæbnede russiske soldater. Sikke en ånd, skriver ministeren.

Sultne og demoraliserede

Lada Danik er til daglig universitetsprofessor og bor i Kherson.

Hun fortalte torsdag i sidste uge til TV 2, at de russiske soldater i byen er sultne og demoraliserede.

- De har stjålet varer fra supermarkederne. Vi er bange for at provokere dem, for de kan begynde at skylde når som helst, fordi de er bange.

Ifølge Lada Danik stopper de russiske tropper folk på gaden og kropsvisiterer dem:

- Vi må ikke have telefoner på os af sikkerhedsgrunde. Det tjekker de. De vil ikke filmes og fotograferes.