Rusland: Ukrainerne angreb selv børnehospital i Mariupol og brugte skuespillere

Rusland kalder eksplosionerne på børnehospital for et stort, iscenesat skuespil, der skal gøre indtryk i Vesten.

Rusland beskylder nu Ukraine for at have iscenesat onsdagens angreb på et børnehospital i den belejrede by Mariupol.

Ifølge det russiske forsvarsministerium var der slet ikke noget russisk luftangreb på børnehospitalet – men to sprængladninger, som ukrainske militsfolk havde anbragt på hospitalet.

- Det påståede luftangreb var en fuldstændigt iscenesat provokation, der skulle fastholde den anti-russiske ophidselse hos det vestlige publikum, sagde Igor Konashenkov, der er talsmand for det russiske forsvarsministerium, torsdag.

Onsdag oplyste den ukrainske regering, at børnehospitalet, der også har en fødeafdeling, var blevet ramt af et russisk luftangreb. Den ukrainske præsident, Volodomir Zelenskij, kaldte det russiske angreb for ”folkemord” og FN’s chef for humanitære anliggender, Martin Griffith, kaldte angrebet ”chokerende og frastødende”.

Børn og gravide såret

Ifølge bystyret i Mariupol blev tre mennesker dræbt ved angrebet. 17 mennesker – heriblandt små børn og gravide kvinder – blev såret.

Vestlige medier har siden vist voldsomme billeder af civile, der blev hjulpet ud fra det bombede hospital.

Rusland har imidlertid fra start afvist historien som ”fake news”.

- Det er informations-terrorisme, kommenterede Maria Zakharova, der er talskvinde for det russiske udenrigsministerium.

Russerne har forklaret, at hospitalet i Mariupol allerede i februar blev tømt for patienter, og siden har fungeret som hovedkvarter for militante, ukrainske nationalister.

Ifølge russerne var det blandt andet den ultranationalistiske Azov Bataljon, der er en helt central del af forklaringen på, at Rusland konsekvent omtaler deres ukrainske modstandere som ”nynazister”.

Rusland: Alle børn og gravide var smidt ud

Det var også den forklaring, som den russiske udenrigsminister, Sergej Lavrov, tidligere torsdag kom med, da han på et pressemøde blev spurgt ind til angrebet på hospitalet.

Han afviste ikke direkte, at der var tale om et russisk angreb, men forklarede, at der ikke var tale om et angreb pĂĄ civile:

- Vi har hørt denne patetiske retorik om grusomheder, som angiveligt skulle være begået af den russiske hær, mange gange, svarede han.

Og han understregede, at Rusland allerede for flere dage siden i FN’s Sikkerhedsråd havde oplyst, at hospitalsbygningen var blevet besat af militante personer.

- Alle ventende mødre, alle sygeplejersker og alt andet personale er smidt ud for længe siden. Det var en base for den ultraradikale Azov Bataljon, lød det.

Det var iscenesat

Nu er det russiske forsvarsministerium dog gĂĄet et skridt videre og afviser, at Rusland overhovedet var involveret i angrebet.

Ifølge Rusland var det ukrainere, der anbragte sprængladninger

Ifølge talsmanden for det russiske udenrigsministerium er der klare beviser for, at der aldrig fandt et luftangreb sted:

- Skaderne udenfor og indenfor kan mĂĄske snyde et ikke-professionelt massepublikum i Europa og USA, der var mĂĄlet for hele denne forestilling. Men de kan ikke snyde eksperterne, sagde talsmanden Igor Konashenkov.

Hvis det havde været et luftangreb, så havde hospitalsbygningen ikke stået endnu, slog han fast.

Tidligere torsdag offentliggjorde den russiske ambassade i Storbritannien et tweet, der påstod, at billedet af den unge kvinde, som kan ses ovenfor, var iscenesat. Ifølge ambassaden var der tale om en ukrainsk modeblogger, der spillede rollen som såret.

Twitter valgte kort efter at fjerne tweetet, fordi det blev betragtet som "falsk".

Ifølge TV 2’s korrespondent i Ukraine, Rasmus Tantholdt, er det altid svært at vide, hvem der har ret i en informationskrig mellem to parter.

- Det er svært at vide, hvem man skal tro på. Vi ved faktisk ikke, om den ukrainske militsorganisation var til stede på hospitalet, eller om det var en ukrainsk ”false flag”-operation. Men Sergej Lavrov sagde også i dag, at der slet ikke var en russisk invasion af Ukraine. Så troværdigheden er ikke stor, siger Rasmus Tantholdt.