Krigen i Ukraine

Rusland kalder meldinger om sårede og dræbte civile på børnehospital ”fake news”

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise voldsomme billeder i artiklen som dokumentation.

Efter et børnehospital i den ukrainske havneby Mariupol onsdag blev angrebet fra luften, melder officielle russiske kilder nu ud, at der er tale om misinformation spredt af Ukraine og FN.

Ifølge kilderne blev hospitalet bombet med fuldt overlæg, men husede hverken patienter eller personale på tidspunktet for bombningen.

- Det er sådan her, at fake news fødes, skriver Ruslands stedfortrædende FN-ambassadør, Dmitry Polyanskiy, på Twitter som reaktion på, at FN-generalsekretær António Guterres kalder angrebet "forfærdeligt".

Ifølge ham forklarede Rusland allerede 7. marts, to dage før angrebet, at børnehospitalet var ”forvandlet til et militært objekt af radikaliserede”.

Omdannet til "affyringssted"

Dmitry Polyanskiy henviser i sit tweet til en erklæring fra Ruslands repræsentant, Vassily Nebenzia, ved FN’s Sikkerhedsråds briefing om den humanitære situation i Ukraine.

I erklæringen står blandt andet, at den ukrainske hær har ”smidt personale ud” fra børnehospitalet, hvor de i stedet skulle have konstrueret et ”affyringssted”.

Samtidig skulle de ukrainske styrker ifølge Vassily Nebenzia også have ødelagt en børnehave i havnebyen.

Onsdag sagde talskvinden for det russiske udenrigsministerium, Maria Zakharova, få timer før bombningen, at ukrainske ”nationale bataljoner” havde rømmet børnehospitalet for personale og patienter og i stedet havde oprettet skydestillinger i hospitalet.

FN kalder angreb "frastødende"

Billedmateriale fra nyhedsbureauet AP viser dog, hvordan sårede civile flygter fra hospitalet. Iblandt dem ses blandt andet fødende kvinder og små børn.

Ifølge guvernøren i Donetsk-regionen, Pavlo Kyrylenko, er 17 personer, herunder også højgravide og fødende kvinder, blevet såret i angrebet.

Torsdag oplyser Mariupols byråd på beskedtjenesten Telegram, at tre personer - heriblandt en pige - er afgået ved døden i forbindelse med angrebet.

Samtidig har FN’s chef for humanitære anliggender, Martin Griffith, offentligt fordømt angrebet på børnehospitalet og kalder det ”dybt chokerende” og ”frastødende”. Det siger han til Al Jazeera.

Alligevel afviser Rusland helt, at man skulle være gået efter at ramme civile:

- Russiske styrker affyrer ikke mod civile mål, har en talsmand for det russiske styre i Kreml, Dmitry Peskov, udtalt til Reuters.