Rusland invaderer Ukraine

Kyiv trues fra to sider: - Den kommende uge bliver afgørende for russerne, siger dansk ekspert

Det er bemærkelsesværdigt, at russerne endnu ikke har formået at omringe Kyiv, siger dansk militærekspert.

Den ukrainske hovedstad, Kyiv, er nu truet fra to sider, men det er hverken lykkedes de russiske styrker at trænge ind i byen eller at omringe byen.

Det sagde Kyivs borgmester, Vitalij Klitjko, torsdag på ukrainsk fjernsyn.

Han sagde, at der er hårde kampe flere steder rundt om byen, og at flere af hovedfærdselsårene ud af byen er farlige på grund af beskydning.

Men han understregede, at de ukrainske styrker, der forsvarer byen, stadig holder stand.

- Deres planer er ikke blevet til noget, takket være været vores mænd, der nu er i Bucha, Vorzel, Irpin og Hosomel (forstæder til Kyiv, red.), hvor der er hårde kampe.

En knust russisk vision

De hårdeste angreb på Kyiv er lige fra krigens start kommet fra nordvest. Russiske styrker rykkede på krigens første dag over grænsen fra Hviderusland, blot 150 kilometer nord for Kyiv.

Efterfølgende har russiske fortropper blandt andet angrebet lufthavnen Hostomel nordvest for Kyivs centrum.

Men den russiske hovedstyrke har haft svært ved at trænge helt frem til Kyiv, og det har vakt opsigt, at en 64 kilometer lang kolonne af russiske militærkøretøjer har holdt stille i flere dage på vejene mellem den hviderussiske grænse og Kyiv.

Den seneste udvikling er, at russiske styrker også nærmer sig Kyiv fra øst, hvor de russiske styrker har angrebet ukrainske byer som Kharkiv og Sumy.

Men det er bemærkelsesværdigt, at russerne ikke er lykkedes med at omringe byen endnu, siger militæranalytiker ved Forsvarsakademiet Anders Puck Nielsen til TV 2:

- Der er ingen tvivl om, at russernes vision fra starten var, at de skulle ind og have fat i Kyiv meget hurtigt. Og det har de ikke fået, selv om der er blevet kæmpet hårdt for det, siger han.

- Den kommende uge bliver afgørende

Millionbyen Kyiv ligger på vest- og østsiden af den store flod Dnepr, der løber hele vejen gennem Ukraine – fra den hviderussiske grænse i nord til Sortehavet i syd.

- Russerne er ret hurtigt kommet ned på vestsiden af floden og har holdt der med den kolonne, som vi har hørt så meget om. Men de har haft svært ved at komme rundt om byen for at omslutte den. Nu presser de også virkeligt på østfra, men også der har de det svært, forklarer han.

Anders Puck Nielsen vurderer, at det kan være tegn på, at russerne generelt har problemer med at fastholde deres offensiv:

- Det er svært for dem at få logistik frem, det er svært for dem at fastholde momentum. Det bliver meget spændende at se, om det lykkes dem at tage Kyiv eller ej. Jeg tror ærligt talt, at den kommende uge bliver afgørende, siger han.

Endnu en russisk militærleder meldes dræbt

Fra den ukrainske side kommer der løbende meldinger om træfninger, hvor russerne har lidt nederlag.

Torsdag udsendte det ukrainske forsvar en video, der viser en kolonne af russiske tanks falde i baghold i byen Brovary i den nordøstlige udkant af Kyiv.

- Den 90. russiske tank-division led betydelige tab, både på materiel og på mandskab, hedder det i en besked fra det ukrainske forsvarsministerium.

Ministeriet siger samtidig, at divisionens chef, der har rang af oberst, var blandt de dræbte.

Hård frost kan hjælpe russisk offensiv

En ting, der kan få krigslykken i kampene om Kyiv til at vende til Ruslands fordel, er vejret.

Militæranalytiker Anders Puck Nielsen forklarer, at det usædvanligt milde vintervejr indtil nu har voldt russerne problemer.

De tunge russiske militærkøretøjer og kampvogne kommer lettest frem, når jordbunden er frossen og hård. Hidtil har den ukrainske vinter været usædvanlig mild, så kampvogne og lastbiler er kørt fast i det opkørte mudder.

- Det er noget sjap, de har kørt rundt i, og de har haft svært ved at manøvrere i terrænet. Nu slår vejret om, og der kommer kulde, der gør terrænet mere farbart, siger han.