Rusland invaderer Ukraine

Dansker tager endnu en tur til Ukraine - vil helt frem til frontlinjen

Matt Jensen har valgt at køre langt ind i Ukraine for at hente de svageste flygtninge og medbringe medicin fra Danmark.

I en fuldt oppakket bil er Matt Jensen kørt afsted mod Ukraine.

Bilen er fyldt med medicin og nødhjælp, som skal bringes ind i det krigshærgede land.

Men til forskel for de fleste kører han ikke kun til den polsk-ukrainske grænse, men endnu længere ind i landet til Lviv, der også er blevet knudepunkt fra mange menneskers flugt ud af Ukraine

Her vil han netop hente de svageste flygtninge, der ikke selv har kræfter til at komme ud til den ukrainsk-polske grænse.

- Det er hovedsagelig gravide kvinder, handicappede og børn, jeg har planer om at tage med hjem nu, siger Matt Jensen.

Tager turen for anden gang

Den seneste tid har TV 2 beskrevet, hvordan flere danskere kører afsted mod Ukraine for at hjælpe og bringe nødhjælp ind i landet.

Og det er heller ikke første gang, at Matt Jensen kører til det krigsramte land for at give en hånd med.

Matt Jensen var ellers kun lige nået hjem til Danmark, før han igen besluttede at drage afsted.

For en uge siden kørte han nemlig til Ukraine første gang for at hente sin ukrainske kæreste og hendes datter i Lviv. Turen tog 56 timer, fortæller han.

Når han nu igen tager turen, skyldes det især de koldere temperaturer, og at situationen kun er blevet intensiveret siden. Med den kommende kulde på ned til 20 minusgrader frygter nødhjælpsorganisationer, at flere af de over to millioner flygtninge – særligt børnene – kan få kuldeskader.

- Især med den sibirske kulde, der kommer nu, så er det med at få dem ud, for de kan ikke tåle at stå i kø så mange timer ved grænsen, siger Matt Jensen, der til dagligt arbejder som lagerarbejder.

Ikke bekymret

Han forklarer, at den seneste tids billeder har gjort stort indtryk på ham.

- Når vi kommer til grænsen står de op i fire til seks timer og venter på at komme væk. Det er forfærdeligt at se, siger han.

Han håber dog også, at medicinen i hans bil kan blive bragt endnu længere ind i landet - og gerne direkte ud til frontlinjen - til soldaterne i Kyiv og Kharkiv,

Matt Jensen er dog ikke bekymret for at begive sig tættere på krigszonerne. Men han udelukker ikke, at det kan blive hans sidste tur, hvis situationen skulle intensiveres yderligere.

- Hvis jeg begynder at føle mit liv er i fare, så stopper jeg nok, siger han.

Foreningen Støt Ukrainske Børn, der har bidraget med medicinen, som Matt Jensen har fyldt bilen med, vurderer, at Lviv er "nogenlunde sikkert" at begive sig ind i.

- Vi leverer til de steder, hvor vi ved, at det er sikkert og der først og fremmest er behov for det, fortæller Lesya Ignatyk-Eriksen.

Krigen i Ukraine har nu varet i to uger, og flere af landets store byer er under massive russiske angreb både fra land og fra luften.

Flere civile mål er blevet angrebet – blandt andet et børnehospital onsdag i den østukrainske by Mariupol. Rusland afviser dog fortsat overlagte angreb på civile.

Fortsætter krigen som hidtil, forventer FN, at 12 millioner mennesker vil få brug for hjælp og beskyttelse inde i Ukraine, mens op mod fire millioner vil flygte til de omkringliggende lande.