Udland

Sag om lænket kvinde chokerer kineserne – og den er kun toppen af isbjerget

Historien om en kvinde, der er blevet solgt og mishandlet, har bragt kinesernes sind i kog. Den er nemlig kun toppen af isbjerget.

En video af en kvinde fastlænket til væggen i et lille utæt skur i en landsby uden for byen Xuzhou i Jiangsu-provinsen i det østlige Kina har rystet den kinesiske befolkning så meget, at regeringen er blevet tvunget til at handle.

Ingen ved, hvor længe den stakkels kvinde har siddet fastlænket, men det er blevet afsløret, at hun er blevet solgt to gange og har fået otte børn med sin nuværende mand.

Det har skabt så stor forargelse og debat om ligestilling og kvinders rettigheder, at det er kommet på dagsordenen på det årlige møde i Kinas parlament i denne uge. Flere delegerede har fremlagt lovforslag om hårdere straffe til mænd, der køber kvinder samt bedre muligheder for at retsforfølge i sager om seksuelle krænkelser.

Det var først, da en videoblogger i slutningen af januar offentliggjorde en video af Yang Qingxia med lænke og hængelås om halsen i alt for lidt tøj i vinterkulden, at hun fik hjælp. Ikke fordi myndighederne selv greb ind, men fordi ramaskriget blandt kinesiske internetbrugere var så massivt, at myndighederne blev tvunget til at starte en politiundersøgelse.

Foreløbigt er 17 lokale embedsmænd blevet fyret, straffet eller er i gang med at blive undersøgt som følge af sagen.

Folkeligt krav om undersøgelse

Kineserne godtog ikke ægtemandens umiddelbare forklaring om, at kvinden var psykisk syg og voldelig over for børnene. De ville have svar på, hvordan kvinden var havnet i den situation.

Var hun blevet solgt, voldtaget og tvunget til at føde børn? Historien om kvinden fyldte så meget på det sociale medie Weibo, at den var tæt på at overskygge statsmediernes mange positive historier om vinter-OL, der startede i Beijing 4. februar.

Den kinesiske regering forsøgte i første omgang at censurere den hidsige debat, som ikke alene blotlagde store problemer med ligestilling af mænd og kvinder i nutidens Kina, men også nogle af de alvorlige konsekvenser, som de mange år med etbarnspolitik har ført med sig. Heriblandt et underskud på omkring 30 millioner kvinder, fordi mange pigefostre er blevet fravalgt til fordel for drenge, der traditionelt har været mere attraktive.

Toppen af isbjerget

Indtil videre har politiundersøgelsen vist, at den lænkede kvindes rigtige navn er Xiao Huamei, og at hun oprindeligt er fra Yunnan-provinsen i det sydvestlige Kina.

Hun kom til Jiangsu-provinsen i 1998 og blev solgt som brud to gange det år, inden hun endte hos en mand med efternavnet Dong i en landsby uden for Xuzhou. Hun er blevet diagnosticeret med skizofreni og er nu indlagt på et hospital.

Sagen er langt fra enestående, og derfor vil den ikke gå væk. Så sent som i sidste uge kom det frem, at en mand i Shaanxi-provinsen i det nordlige Kina har haft for vane at holde sin hustru indespærret i et jernbur.

Manden blev arresteret, efter at han havde delt en video af sin hustru på sociale medier, hvor han fortalte, at han spærrede hende inde, når han forlod hjemmet for at undgå, at hun skulle stikke af.

Han kan ikke forklare, hvor hun kommer fra, men hævder at han "hentede" hende i 2009, og at hun har forsøgt at stikke af mange gange siden.

De to sager er kun toppen af isbjerget, og de er samtidig eksempler på, hvordan lokale myndigheder ofte vender det blinde øje til problemerne for at få regnestykket med mænd og kvinder til at gå op.

Ny lovgivning på vej

Men nu er Kinas centralregering på vej med ny lovgivning, der skal sætte en stopper for den udbredte menneskehandel. Det er velkendt, at tusindvis af kvinder hvert år bliver kidnappet fra fattige områder og tvunget til at gifte sig med mænd, der mangler en hustru.

Alene i 2019 blev der ifølge South China Morning Post rejst 4571 sager om trafficking (køb og salg af mennesker) af kvinder og børn i Kina.

Kinesiske eksperter i demografi estimerer ifølge The Economist, at hver femte kinesiske mand ikke har en chance for at finde sig en kinesisk brud. Derfor er kvinder med fysiske eller mentale handicap i særlig risiko for at blive kidnappet og solgt.

Det er også velkendt, at kinesiske mænd har ”importeret” kvinder fra fattige nabolande som Nordkorea og Myanmar.

Derfor er både kvinder, børn og handicappedes rettigheder kommet på agendaen på folkekongressen i denne uge. Desuden har regeringen netop lanceret en stor kampagne, hvor man resten af året vil slå hårdt ned på trafficking af kvinder og børn i hele landet.