Dansk-ukrainer hjælper flygtninge væk fra krigen

Alexsandr Trofymenko får flygtninge ud af Ukraine og tilbage til Danmark. Snart skal han ind i selve kampzonen og hjælpe.

Dansk-ukrainske Alexsandr Trofymenko er en af de mænd, der er taget tilbage til Ukraine for at hjælpe og kæmpe mod den russiske invasion.

TV 2 har fulgt ham på hans tur gennem Europa og til hans fødeland, Ukraine. Efter at have kørt flere dage i sin røde Tesla gennem Tyskland og Polen ankom han onsdag sammen med flere andre ukrainere og danskere.

Siden har han opholdt sig i den ukrainske by Lviv, hvor han har hjulpet internt fordrevne flygtninge. Blandt andet med at komme ud af landet.

- I går hjalp jeg 18 personer ud af landet og til Danmark. De otte af dem skal bo i mit eget hus, indtil jeg vender tilbage til Danmark igen på et tidspunkt, fortæller han.

Kamp er en mulighed

Alexsandr Trofymenko har boet 15 år i Danmark og har to børn herhjemme.

Han har i mange år været fodermester på et landbrug i Bjerringbro med 1200 stykker malkekvæg. I øjeblikket arbejder han ikke på grund af en arbejdsskade, men han er klar til at gøre alt for sit fødeland Ukraine.

- Jeg vil gøre alt for at beskytte mig selv og min familie. Så det er ikke umuligt, at jeg griber til våben, fortæller han.

I Lviv venter Alexsandr lige nu på at modtage en række skudsikre veste fra Danmark. Dem skal han have med videre i næste fase af sin tur dybere ind i Ukraine.

Her skal han i første omgang længere østpå til byen Zaporozhye, hvor der har været kampe, og bygninger omkring byens atomkraftværk tidligere har været i brand.

- Jeg vil hjælpe flygtninge videre til den polske grænse. Jeg er ikke bange nu her i Lviv, men jeg ved, at det bliver noget andet i Zaporozhye. Der er kampe og bombardementer, siger han.

Russere har indtaget hjembyen

Den 40-årige far til to stammer fra byen Melitopol, som ligger tæt på udbryder-republikkerne i Donbas-regionen.

Hjembyen er kontrolleret af russiske styrker, og hans mor og søster har sagt til ham, at han skal blive væk. Han vil dog ned og hjælpe dem væk fra den krigshærgede by.

- Jeg har ikke nogen plan for, hvad jeg præcis vil gøre eller foretage mig. På vejen er der kampe, og jeg vil selvfølgelig gøre alt for at undgå de russiske kugler. Men jeg bliver nødt til at improvisere undervejs for at komme ned og hjælpe dem væk.

Han fortæller, at den civile befolkning i Melitopol også yder modstand mod besættelsesmagten. Hver dag er der demonstrationer, hvor de flager med det ukrainske flag og synger nationalsangen.

Selvom hans fremtid er uforudsigelig, har han aldrig været i tvivl om, hvem der var fjenden.

- Det er én mands værk. Putin har presset hele verden med sine trusler, så de ikke tør hjælpe vores land. Der er kun os til at hjælpe Ukraine.

- I dag er det Ukraine. I morgen kan det være Danmark eller alle mulige andre lande. Ingen kan vide sig sikre med Putin ved magten, siger han.