Krigen i Ukraine

Børnehospital bombet i Ukraine - fødende kvinder såret

Ukraines præsident siger, at både børn og voksne er fanget i murbrokkerne. Russerne afviser at have ramt civile mål.

Onsdag blev et børnehospital i den østukrainske havneby Mariupol angrebet.

Det skete, selvom en midlertidig våbenhvile i disse dage ellers skulle sikre tusindvis af civile muligheden for at flygte ud af byen, der har været hårdt ramt af angreb i den seneste uge.

Ifølge Reuters anklager myndighederne i Mariupol Rusland for angrebet, der bestod af op til flere luftangreb med massive ødelæggelser til følge.

Børn kan være fanget i murbrokkerne

Den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskij, kalder på Twitter angrebet for "grusomt" og siger, at både voksne og børn er fanget under murbrokkerne.

Han opfordrer desuden endnu engang Vesten til at hjælpe ukrainerne ved at forbyde russiske fly i ukrainsk luftrum. En opfordring, NATO indtil videre har afvist for at undgå at komme i direkte krig med Rusland.

Billeder fra nyhedsbureauet AP viser, hvordan sårede civile - herunder små børn - flygter fra børnehospitalet, mens ukrainske soldater og hjælpearbejdere forsøger at bane sig vej gennem kaosset ved det tre etagers høje hospital, hvor ruderne nu er blæst ud, og biler er eksploderet.

På billederne ses også et massivt hul i jorden foran hospitalet, hvor en bombe skal have ramt.

Rusland afviser

På videoer, TV 2 har set, bliver sårede fødende kvinder desuden båret ud af det bombede hospital på bårer.

Ifølge guvernøren i Donetsk-regionen er 17 personer, herunder altså også højgravide og fødende kvinder, blevet såret i angrebet.

Antallet af sårede er dog ikke bekræftet, og de lokale myndigheder i Mariupol arbejder lige nu på at få det fulde overblik.

Selv afviser Rusland, at de skulle være gået efter civile mål.

- Russiske styrker affyrer ikke mod civile mål, har en talsmand for det russiske styre i Kreml, Dmitry Peskov, udtalt til Reuters.

Situationen i Mariupol er desperat

Mariupol har i over en uge været belejret af russiske styrker, der har omringet havnebyen i det sydøstlige Ukraine.

Situationen har fået flere nødhjælpsorganisationer verden over til at advare om en reel humanitær krise i byen, der normalt huser flere end 400.000 indbyggere.

Søndag kunne Sky News fortælle en historie om en ung mor i Mariupol, der mistede sin 18 måneder gamle søn i et luftangreb, ligesom Internationalt Røde Kors samme dag måtte afbryde planlagte evakueringer af civile, fordi den sikre vej ud af byen var fuld af miner.

Ifølge ukrainske myndigheder har mindst 1170 personer mistet livet i havnebyen siden den russiske invasion, men heller ikke dette tal er bekræftet.