Antitank-våben og missiler spiller afgørende rolle i Ukraines forsvar

Det ukrainske forsvar har haft enorm succes med at bruge raketter og antitank-våben til at stoppe russernes kampvogne og motoriserede enheder.

Tre soldater sniger sig forbi et brændeskur i udkanten af en landsby i Ukraine.

Fremrykningen er foreviget af et kamera på maven af en af soldaterne, så man hele tiden kan se hans automatriffel i forgrunden. Som i et computerspil.

En af hans kolleger længere fremme bærer et RPG-raketstyr, knæler ned og tager sigte. Raketten sendes afsted med en hvislen.

Soldaterne løber tilbage bag skuret, genlader og affyrer endnu en raket. Sekunder senere jubler de. Raketten har nedlagt sit mål. Tilbage står en russisk kampvogn udbrændt tilbage.

Rammer forsyninger

Seniorforsker ved Center for Militære Studier Kristian Søby Kristensen fortæller, at taktikken har været så succesfuld over for de russiske styrker, at det er kommet bag på de fleste iagttagere og militære analytikere.

- Ukrainerne har ikke så meget materiel, men det, de har, bruger de godt. Mindre enheder er lette at rykke rundt på og langt sværere for russerne at finde end for eksempel en kampvogn. Ukrainerne rammer russernes forsyningslinjer, og det har vist sig super effektivt i forhold til at forsinke deres fremrykning, siger han.

De ukrainske kampenheder opererer forholdsvist uafhængigt helt op til bataljonstørrelse: mellem 500 og 1000 soldater. Det gør dem meget manøvredygtige og svære at opdage, da deres kommunikation ikke kan opsnappes af fjenden.

De mindre grupper af soldater i felten har også mandbårne antiluftskytsmissiler - såkaldte manpads - der kan yde dem en vis beskyttelse i forhold til det overlegne russiske luftvåben.

- De er igen sværere at ramme end traditionelle antiluftskyts-batterier, og de har vist sig effektive mod russiske kamphelikoptere og fly, der flyver lavt for at støtte soldaternes fremrykning på jorden, fortæller Kristian Søby Kristensen.

Store tab

Tabstal blandt de russiske og ukrainske styrker er omgærdet af enorm usikkerhed. Alligevel har der flere steder været nævnt, at russerne har mistet mellem 80 og 100 kampvogne. Dertil kommer flere hundrede lastbiler og øvrige kampkøretøjer.

Militæranalytikeren fortæller, at usikkerheden om tabstallene er enorme, men han hæfter sig ved, at de i hvert fald er langt højere, end man havde forventet før invasionen.

Ukrainernes strategi har vist sig at virke, men deres høje kampmoral har også været medvirkende til at modstå og bremse den materielt overlegne russiske hær på slagmarken.

Panserværnsvåben leveret af vesten

De effektive panserværnsvåben har i høj grad været leveret af Vesten. Danmark har doneret 2700 styks. I nedenstående tweet kan man se dem ved fronten i Ukraine. Angiveligt brugt af den 72. mekaniserede ukrainske brigade. Det har ikke været muligt at dobbelttjekke ægtheden af billedet.

New York Times har skrevet, at de vestlige allierede på bare en uge fik 17.000 antitank-våben ind over grænsen til Ukraine fra Polen og Rumænien. Herfra er de blevet distribueret videre til Kyiv og de andre større byer og videre ud til de ukrainske kampenheder.

Hastigheden i leveringen har været vigtig for de vestlige lande, fordi de langt hen ad vejen havde forventet, at Rusland ville forsøge at afskære de ukrainske styrker fra deres vigtigste forsyningsruter. Det er ikke sket endnu, fordi de russiske tropper har travlt længere østpå og sydpå i det enorme land.

Den russiske offensiv er gået langsommere end forventet og ifølge den ukrainske regering nærmest gået i stå. Men eksperter forventer, at der sandsynligvis kommer en næste fase. Og det kan blive bykamp i Kyiv og de øvrige større byer.

Her, fortæller militæranalytikeren, er de mandbårne missiler og raketter endnu mere effektive.

- Missilerne er endnu bedre i byerne, for jo tættere man er på, jo mere effektive er de. I byerne kan forsvarerne gemme sig og affyre dem fra flere vinkler. De kan også kombinere dem med miner og andre slags våben, fortæller Kristian Søby Kristensen.

- Det kan også være en af grundene til, at en del forventer, at russerne i højere grad vil benytte sig af belejring og bombning, før de rykker ind i byerne,