USA stopper al import af russisk olie og gas

Også EU og Storbritannien varsler indgreb overfor russisk olie og gas.

USA vil forbyde al import af russisk olie gas og kul.

Det siger den amerikanske præsident, Joe Biden, tirsdag eftermiddag dansk tid fra Det Hvide Hus i Washington.

Han understreger, at både republikanere og demokrater er enige om, at det er det rette træk at forbyde importen på nuværende tidspunkt.

Den amerikanske præsident siger videre, at sanktionerne gør "markant skade" på den russiske økonomi og fremhæver faldet i værdien af russiske rubler.

Men det vil også kunne mærkes i USA. Blandt andet vil det betyde, at priserne på benzin vil stige, lyder det.

Han siger, at beslutningen er truffet efter konsultationer med allierede.

- Vi forstår, hvis det ikke er alle vores allierede, der er i stand til at gøre det samme, sagde han.

Han advarede samtidigt amerikanske olieselskaber mod at udnytte forbuddet til at hæve priserne.

Meddelelsen fra Washington er det seneste led i Vestens fælles strategi for at stække den store russiske eksport af olie og naturgas, der er den største, enkelte indtægtskilde for Rusland.

Også EU og Storbritannien meddelte i dag, at de griber ind overfor den russiske energieksport.

Det har sin pris at forsvare friheden

Præsident Joe Biden om forbud mod import af russisk olie

EU vil udfase russisk energi

Tirsdag annoncerede EU-kommissionen, at man vil udarbejde en plan for, hvordan EU kan gøre sig mere uafhængig af russisk olie og naturgas.

EU's ledere mødes senere på ugen i Paris for at diskutere den bedste vej ud af EU's afhængighed af russisk gas.

Selvom mødet endnu ikke er begyndt, er der allerede udarbejdet en kladde til en sluterklæring, som nyhedsbureauet AP har haft lejlighed til at se:

- Vi blev enige om at udfase vores afhængighed af russisk gas, olie og kulimport, står der i udkastet.

EU-kommissionen vurderer, at det er muligt "at reducere behovet for russisk gas med to tredjedele allerede i år", skriver AP. Samtidigt lyder vurderingen fra EU, at man kan være uafhængige af russisk olie "i god tid før 2030".

- Vi kan simpelthen være afhængige af en leverandør, som truer os i klare vendinger, udtalte kommissionsformand Ursula von der Leyen tirsdag.

Briterne lukker for russisk olie

Storbritannien meddelte ligeledes tirsdag, at man vil udfase russisk olieimport i løbet af i år.

Og handelsminister Kwasi Kwarteng tilføjer, at man er i gang med at undersøge, hvordan man kan afslutte al gasimport fra Rusland.

Storbritannien får mindre end 5 procent af sin naturgas fra Rusland – ikke mindst fordi landet selv henter store mængder naturgas op fra Nordsøen.

- Alle kan se, at vi bliver nødt til at begrænse vores afhængighed af russisk olie og gas. Også selvom det bliver meget svært for nogle af os, siger den britiske premierminister Boris Johnson.

Vil gøre ondt i EU

I dag er EU stærkt afhængig af leverancerne af russisk naturgas. Russerne leverer 40 procent af EU's import af naturgas, og flere medlemslande er helt afhængige af de russiske leverancer.

Østeuropæiske lande som Slovakiet, Letland, Tjekkiet, Estland og Ungarn får mere end 90 procent af deres naturgas fra Rusland.

Samtidigt får store EU-økonomier som Tyskland og Italien også dækket en betydelig del af deres energiforbrug af naturgas – og de får næsten halvdelen af deres naturgas fra Rusland.

Herhjemme er situationen en anden, fordi Danmark ikke er lige så afhængig af naturgas i sin energiforsyning som mange andre EU-lande og ikke importerer naturgas af betydning fra Rusland.

Søndag, da statsminister Mette Frederiksen præsenterede det såkaldte "nationale kompromis" om sikkerhedspolitikken, slog hun imidlertid fast, at Danmark sammen med resten af EU skal gennem en omstilling, der fjerner enhver afhængighed af russisk energi.

- Energipolitik er ikke længere kun energipolitik, men i den grad også sikkerhedspolitik. Derfor har vi besluttet, at vi skal være uafhængig af russisk gas, sagde statsministeren.

Rusland vil sælge sin olie til andre

Rusland har imidlertid advaret Vesten mod at gribe ind overfor landets vigtigste eksportindtægt. For lige så afhængig Rusland er af at kunne eksportere olie og naturgas, lige så afhængig er EU af at kunne importere den.

Og Rusland har gjort det klart, at hvis Vesten ikke længere vil købe russisk olie, så vil Rusland svare igen ved at stoppe denne vigtige gaseksport til Europa.

- Det ligger fast, at en afvisning af russisk olie vil medføre katastrofale konsekvenser, sagde den russiske vicepremierminister Alexander Novak mandag.

- Hvis de ønsker at afvise energiforsyninger fra Rusland, så værsgo. Vi er klar til det. Vi har styr på, hvor vi kan omdirigere energien til, sagde han.

"Det har en pris"

Den trussel er ikke nær så alvorlig for USA, der selv er verdens største olieeksportør. USA får omkring 8 procent af sit forbrug af olie og naturgas dækket fra Rusland.

Men Joe Biden understregede i dag, at han udmærket er klar over, at det vil gøre ondt på den enkelte amerikaner, der skal betale mere for benzin til bilen og olie til opvarmning.

- Det har en pris at forsvare friheden. Og det kommer også til at koste os her i USA. Både republikanere og demokrater forstår det. Både republikanere og demokrater står fast på, at vi må gøre det her, sagde Joe Biden.