Rusland invaderer Ukraine

Her slutter mor og to børns flugt fra missilerne - nu er de et symbol på krigens rædsler

En mor og hendes to børn mistede søndag livet i et missilangreb i en forstad til Kyiv. De er blot nogle af de mange civile ofre for krigen i Ukraine.

I krigens første dage var de russiske angreb primært rettet mod militære installationer og forsvarspositioner i Ukraine, men nu fylder beretningerne om uskyldige civile ofre mere og mere.

Søndag bragte flere internationale medier - herunder New York Times og BBC - billederne af en mor og hendes to børn, som mister livet i et missilangreb i Kyiv-forstaden Irpin.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise billedet længere nede i artiklen som dokumentation på krigens rædsler.

En voldsom video, der viser angrebet, starter med en ukrainsk vagt, som fortæller tv-folkene, at der de seneste dage har været flere civile dødsfald i Irpin.

Pludselig slår et missil ned midt på byens hovedgade, hvor flere civile går med tasker og kufferter - på vej ud af den krigshærgede by.

Umiddelbart efter nedslaget løber ukrainske soldater over og tilser moren og de to børn, som ligger livløse på asfalten.

Har skjult sig dagevis under bro

Russerne har de seneste dage intensiveret bombardementerne i netop Irpin for at vinde terræn i kampen om Ukraines hovedstad.

Hundredvis af indbyggere har i dagevis skjult sig under en sønderbombet bro i byen. Alle med det fælles mål at undslippe de russiske mortérangreb.

Men i løbet af morgentimerne søndag var de russiske missilers nedslag så faretruende tæt på broen, at folk desperat forsøgte at flygte for at søge dækning andre steder i byen.

Flere civile blev fanget i de russiske og ukrainske styrkers krydsild, eller endte som moren og hendes to børn som ofre for et russisk missilangreb. Det vides ikke, om russerne bevidst gik efter at ramme de civile på flugt, eller om de russiske angreb var rettet mod militære mål.

Folk dør i gaderne

Også havnebyen Mariupol i det sydøstlige Ukraine har den seneste uges tid været under voldsomt angreb og er nu fuldstændig omringet af russiske styrker.

Også her bliver uskyldige civile ofre for krigens rædsler, fortæller TV 2s korrespondent, Claus Borg Reinholdt, fra Lviv.

- Vi hører rapporter om, at der er døde folk i gaderne, og at det er umuligt at komme ud af bombekældrene, som rigtig mange af de civile befinder sig i lige nu, siger Claus Borg Reinholdt.

Situationen nærmer sig en humanitær katastrofe, lyder det. Video: John Hiep Anh Nguyen

Han fortæller, at der hverken er varme eller elektricitet i den udbombede by, der normalt huser flere end 400.000 indbyggere.

- De kan heller ikke få vand, så folk er nødt til at smelte sne for at få lidt væske i kroppen, fortæller Claus Borg Reinholdt.

18 måneder gammel baby dræbt

Sky News berettede søndag om en ung ukrainsk mor, hvis 18 måneder gamle søn mistede livet under det russiske angreb mod Mariupol lørdag.

Sammen med sin kæreste kunne moren kun se til, mens lægerne på det lokale hospital måtte opgive kampen for den 18 måneder gamle dreng, som efter sigende var blevet ramt af granatsplinter.

Læger Uden Grænser advarer om, at den humanitære situation i Mariupol er "katastrofal", og at det er livsvigtigt, at civile bliver evakueret. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Kyiv-indbyggere afviser humanitær korridor

Russisk militær har mandag morgen annonceret en ny midlertidig våbenhvile i Kyiv, Kharkiv, Sumy og netop Mariupol.

I forbindelse med våbenhvilen etableres såkaldte humanitære korridorer, så de civile indbyggere kan forlade byen uden at komme under beskydning.

Men flere af korridorerne fører ifølge de russiske planer til Hviderusland og Rusland, og det har allerede affødt kritik fra ukrainsk side. Det fortæller TV 2s korrespondent Rasmus Tantholdt fra Kyiv:

- Russerne har tilbudt en korridor ud af den nordvestlige del af byen, og det er der ikke særlig mange herinde i centrum af Kyiv, som vil benytte sig af. Det er alt for usikkert, da man ender i Hviderusland.

Rusland lovede også våbenhviler lørdag og søndag, men begge gange blev de brudt.