Rusland invaderer Ukraine

Fra i dag vil vi se “overlagt mord” på civile, advarede Zelenskij i nat

Krigen vil i denne uge gå ind i en ny fase, hvor alt tyder på endnu flere dræbte civile, frygter Zelenskij.

- Fra i morgen har Rusland officielt annonceret bombardementer af vores forsvarsindustri, sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, i en tale natten til mandag.

Hans tale kom efter en besked fra det russiske forsvarsministerium, der ifølge RT opfordrede ansatte i forsvarsindustrien i Ukraine til ikke at møde på arbejde for at minimere civile tab, når russerne fra mandag begynder at gå efter den nye type mål, nemlig Ukraines våbenfabrikker.

Præsidenten understregede i sin tale, at miljøet omkring fabrikkerne har ændret sig, siden de blev bygget, og at angreb derfor vil have stor betydning.

- Nu ligger de midt i almindelige bymiljøer. Tusindvis af mennesker arbejder der. Hundreder af tusinder bor tæt på, sagde Zelenskij og fastslog:

- Det er mord. Overlagt mord.

Fire byer oplever de hårdeste angreb

Men allerede inden udmeldingen med den klare besked til fabriksarbejderne fra det russiske Forsvarsministerium, var bombardementer af både civile og militære mål taget til, rapporterer de britiske efterretningstjenester.

- De seneste angreb har ramt Kharkiv, Mykolaiv, Tjernihiv og særdeles hårdt i Mariupol, skriver det britiske forsvarsministerium i dets seneste efterretningsrapport natten til mandag.

Også en rådgiver for præsident Volodymyr Zelenskij udtaler, at netop Tjernihiv i nord, Mykolajiv i syd, Kharkiv i øst og flere forstæder til hovedstaden Kyiv er hårdt ramt. Det skriver nyhedsbureauet Associated Press.

Et tv-tårn er angiveligt blevet beskadiget i Kharkiv, og flere boligområder er ramt. I Tjernihiv er store dele af byen blevet ramt af luftangreb, oplyser lokale myndigheder. Rådgiveren kalder også situationen "katastrofal" i Kyiv-forstæderne Bucha, Hostomel og Irpin.

Den ukrainske generalstab vurderer, at Russiske styrker lige nu er nået helt frem til regionsgrænserne i Donetsk og Luhansk, og de har sikret en korridor fra Krim til Donbass.

Det skriver Ukraines væbnede styrker på Facebook.

De vurderer, at Ruslands fremrykning vil fokusere på at omringe byerne Kyiv, Kharkiv, Tjernihiv, Sumy og Mykolajiv.

Trods voldsomme artilleri- og luftangreb med stigende civile ofre til følge, så siger rapporten, at de russiske styrker ikke har gjort store fremskridt hen over weekenden.

Den vurdering bekræftes af den amerikanske tænketank The Institute for the Study of War.

Forventer stort angreb inden for få dage

Lige nu er der ifølge analytikere hos The Institute for the Study of War tale om en udmattelseskrig, men det kan ændre sig inden for få dage.

Instituttet forventer at se større landbaserede fremrykninger inden for de næste 1-2 døgn.

Forventningen er større landbaserede angreb øst og vest for Kyiv, vest for Kharkiv og mod Mykolajiv og Odessa i syd.

- De russiske styrker har i det store og hele brugt de seneste 24 timer på at regruppere og forberede sig på fornyede offensive operationer, skriver tænketankens analytikere i deres seneste rapport.

Den eneste taktik de kender

Den lokale, ukrainske journalist, Fedir Sydoruk, forudser, at det bliver blodigt. Virkelig blodigt.

- Jeg tror, at det bliver meget hårdere i denne uge, siger Fedir Sydoruk til ABC News Australia.

Han tror, at det er gået op for Rusland, at der ikke er tale om en hurtig, nem krig.

- Så de ændrer deres taktik, og de vil begynde at jævne alt, hvad de kan se, med jorden, siger han og understreger:

- Det er den eneste taktik, de kender.

Har ikke hørt fra sine allierede

Samme frygt har Ukraines præsident Volodymyr Zelenskij. Han undrer sig over, at han ikke har hørt fra sine vestlige allierede siden Ruslands melding søndag, om at de nu vil bombe militærindustrielle mål:

- Der er ingen reaktioner på denne udmelding. Forestil jer den følelse af straffrihed, som besætterne har, når de annoncerer deres grusomheder på forhånd. Alt sammen fordi der ikke er nogen reaktion. Ikke et ord. Det er, som om at Vestens ledere er væk i dag. Jeg håber, at I i det mindste vil bemærke det i morgen og reagere på det, sagde Volodymyr Zelenskij i sin tale natten til mandag.

Ukraine har gentagne gange bedt USA og NATO om at indføre en flyveforbudszone over Ukraine. Men det er igen og igen blevet afvist med frygten for direkte kamp mellem NATO og Rusland.

Alternativt har Ukraine bedt om kampfly. Et ønske, som USA og Polen drøfter.

- Angriberens frækhed er et klart signal til Vesten, om at de indførte sanktioner ikke er nok, sagde Volodymyr Zelenskij i nat.