Ukraine vil forsøge at evakuere 400.000 borgere fra Mariupol

Efter et mislykket forsøg lørdag bliver der søndag igen gjort et forsøg på at evakuere borgere fra Mariupol.

Søndag vil der blive gjort et nyt forsøg på at evakuere borgere fra byen Mariupol i det sydøstlige Ukraine.

Fra klokken 11 dansk tid og nogle timer frem vil de lokale myndigheder forsøge at få civile ud af Mariupol. Det sker under aftalt våbenhvile mellem ukrainsk og russisk side.

Det oplyser de lokale myndigheder i Mariupol søndag ifølge Reuters.

VĂĄbenhvilen brudt

Våbenhvilen skal gøre det muligt at evakuere omkring 400.000 borgere fra området, som lige nu er omringet af russiske styrker.

Også lørdag var der aftalt en våbenhvile mellem de to sider for at kunne evakuere borgere i Mariupol.

Den plan måtte dog droppes, da aftalen om våbenhvile blev brudt. Begge sider anklagede efterfølgende hinanden for at have brudt aftalen.

Mariupols borgmester, Vadym Bojtsjenko, sagde lørdag ifølge nyhedsbureauet AP, at tusindvis af kvinder, børn og ældre blev beskudt, da de i morgentimerne lørdag mødte op for at blive evakueret.

Forhandlinger i gang

Der bor cirka 450.000 borgere i byen.

Den russiske belejring af Mariupol sker som led i den invasion af Ukraine, som Rusland iværksatte for halvanden uges tid siden.

Havnebyen Mariupol kan have særlig strategisk interesse for Rusland på grund af sin placering. Ud over at byen ligger tæt på Donbass, som var et af de første steder, Rusland gik til angreb på Ukraine, så ligger byen også ud til Det Azovske Hav, der er forbundet med Sortehavet.

Repræsentanter fra Ukraine og Rusland har indtil videre mødtes to gange for at forhandle om en mulig afslutning på krigen mellem de to lande.

Mandag er der aftalt nye forhandlinger mellem parterne.