Krigen i Ukraine

TV 2-korrespondent om situationen i Mariupol: - Vi hører om døde folk i gaderne

En 18 måneder gammel dreng mistede livet under lørdagens angreb mod havnebyen Mariupol. Nu advarer organisationer mod en humanitær katastrofe.

Den ukrainske havneby Mariupol er blevet centrum for krigen mellem Rusland og Ukraine i de seneste dage.

Lørdag var de ukrainske myndigheder i gang med en evakuering af op til 200.000 civile fra Mariupol og 15.000 fra den noget mindre by Volnovakha via en "humanitær korridor", der kunne give civile en sikker vej ud af byen.

Men evakueringen blev i sidste øjeblik droppet, og begge parter beskylder nu hinanden for brud på den aftalte våbenhvile.

Omkring 1000 kilometer derfra fortæller TV 2s korrespondent Claus Borg Reinholdt fra Lviv, at situationen i Mariupol nu har udviklet sig til en reel humanitær krise.

ADVARSEL OM STÆRKE BILLEDER: TV 2 har efter en redaktionel vurdering valgt at vise billedet længere nede i artiklen som dokumentation på krigens rædsler.

Ingen elektricitet eller varme

Normalt huser Mariupol i det sydøstlige Ukraine flere end 400.000 indbyggere.

Folk er nødt til at smelte sne for at få lidt væske i kroppen

Claus Borg Reinholdt, TV 2-korrespondent

Efter de russiske styrkers belejring af byen er det usikkert, hvor mange der er tilbage i Mariupol.

- Vi hører rapporter om, at der er døde folk i gaderne, og at det er umuligt at komme ud af bombekældrene, som rigtig mange af de civile befinder sig i lige nu, siger Claus Borg Reinholdt.

Ifølge korrespondenten er havnebyen fortsat "fuldstændigt omringet" af russiske invasionsstyrker, og den bidende kulde gør det svært for de tilbageværende indbyggere:

- Der er ikke nogen elektricitet eller varme, og de kan heller ikke få vand, så folk er nødt til at smelte sne for at få lidt væske i kroppen, siger han.

Lørdag advarede nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser om en "katastrofal" situation i Mariupol, ligesom de understregede nødvendigheden af, at civile bliver evakueret hurtigst muligt.

18 måneder gammel dreng dræbt

Mediet Sky News fortæller søndag den barske fortælling om en ung ukrainsk mor, hvis 18 måneder gamle søn mistede livet under det russiske angreb mod Mariupol lørdag.

Sammen med sin kæreste kunne moren kun se til, mens lægerne på det lokale hospital måtte opgive kampen for den 18 måneder gamle dreng.

På hospitalet i Mariupol arbejder lægerne i døgndrift og under umulige forhold, lyder det fra lægen Evgeniy Dubrov:

- Vi fortsætter arbejdet uden elektricitet eller varme. Vi har arbejdet i mere end en uge uden pause, siger han ifølge Sky News.