Putin anklager Vesten for at lægge op til krig: - Kreml bliver mere og mere paranoid

Der skal meget mere ødelæggelse til, før enten Rusland eller Ukraine rokker sig, mener ekspert i sikkerhedspolitik.

Lørdag lød det fra den russiske præsident, Vladimir Putin, at Vestens sanktioner mod Rusland efterhånden ligner en krigserklæring.

Og selvom Vesten i øjeblikket kun "føler Putin på tænderne", er det i sidste ende op til Putin selv at bestemme, hvad han anser for at være et forsøg på krig.

Det fortæller Henrik Boesen Lindbo Larsen, forsker ved Center for Security Studies i Zürich.

Der er nemlig ikke noget nedskrevet om, at sanktionerne skulle være en krigserklæring, siger han:

- Vi må selvfølgelig veje hans ord, men hvad vil han gøre ved de økonomiske sanktioner? Han kan selvfølgelig angribe Vesten, men det vil ikke give så meget mening.

Kreml kan blive mere og mere paranoid

Selvom Vesten i form af NATO flere gange har understreget, at man ikke vil sende vestlige piloter i krig i Ukraine, arbejder USA nu pĂĄ et samarbejde med Polen om at sende gamle, sovjetiske kampfly til brug for ukrainerne.

Er det sĂĄ mindre eskalerende?

- Ja, det er det, for sĂĄ er det ikke NATO-tropper, der skyder de russiske fly ned. Derfor er det en fundamental forskel, siger Henrik Boesen Lindbo Larsen.

Hvis Putin rammer en luftbase på NATO-territorium, vil det være en meget farlig situation

Henrik Boesen Lindbo Larsen, forsker ved Center for Security Studies

Han understreger, at der dog er en risiko for, at russerne vil anse de pågældende kampfly som værende legitime, militære mål på polsk grund.

- Hvis han (Putin, red.) så rammer en luftbase på NATO-territorium, vil det være en meget farlig situation, fordi NATO så vil stå i en situation, hvor de skal svare, og det vil NATO ikke bare kunne finde sig i.

Ifølge forskeren kan man godt forestille sig en situation, hvor "Kreml bliver mere og mere paranoid, jo mere sanktionerne kommer til at virke".

- Og sĂĄ kan man godt forestille sig en form for eskaleringsspiral, siger han.

En af parterne skal blive mør

Mandag mødes forhandlingsparter fra både Rusland og Ukraine i et forsøg på at løse konflikten.

Det er tredje gang, at parterne forsøger sig med forhandlinger, siden russerne gik ind i Ukraine 24. februar.

Men ifølge Henrik Boesen Lindbo Larsen er der ingen udsigt til en diplomatisk løsning mellem Rusland og Ukraine i øjeblikket.

- Der skal desværre meget mere ødelæggelse og meget mere lidelse til, for at forhandlingspositionerne rokker sig, siger han.

Den ene part mangler ifølge forskeren at blive "tilpas mør" til at standse krigen, som det ser ud lige nu.

- Det kan både være Ukraine, der oplever flere og flere civile tab og flere byer, der bliver ødelagt. Men det kan også være russerne, der bliver pressede på hjemmefronten, ved at sanktionerne begynder at virke, og deres egne tabstal i Ukraine bliver så høje, at de ikke kan skjule dem for befolkningen derhjemme, siger han.

Fra russisk side er forhandlingerne mandag ikke endeligt bekræftet.