Krigen i Ukraine

Hvorfor vil NATO ikke indføre flyveforbud over Ukraine?

Det er den ukrainske præsidents største ønske, men NATO siger nej. NATO vil ikke risikere, at krigen breder sig til resten af Europa.

Lørdag offentliggjorde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, en bitter anklage mod Vesten.

Han sagde, at Ukraine har desperat brug for beskyttelse mod russiske luftangreb og beskyldte NATO for at svigte ynkeligt, når man ikke vil indføre flyveforbud over Ukraine.

- NATO ved, at nye angreb og ofre er uundgåelige, og alligevel vælger NATO bevidst ikke at lukke luftrummet over Ukraine, sagde Zelenskij i en video, som hans kontor har offentliggjort.

Zelenskij gik så langt som til at kalde NATO, som ellers støtter ham helhjertet, for både "svagt" og "forvirret".

- Alle de mennesker, der dør fra nu af, vil dø på grund af jer. På grund af jeres svaghed, på grund af jeres manglende involvering, sagde præsidenten.

Og hvorfor er det sådan?

Hvorfor vil NATO, der ellers støtter Ukraine på utallige måder, ikke indføre flyveforbud?

Her vil vi prøve at give et svar på de spørgsmål.

Hvad er et flyveforbud ("no-fly zone")?

Et område med overflyvningsforbud, hvor bestemte typer af fly ikke har lov til at flyve.

Forbuddet skal opretholdes med militære midler, og det vil kræve store ressourcer. Det forklarer Karsten Marrup, der er sektionschef på Center for Luftoperationer ved Forsvarsakademiet.

- I Ukraine betyder det, at man skal have fuld kontrol over, hvad der kommer af russiske fly ind i ukrainsk luftrum. Man skal have radarfly i luften, så man kan overvåge området. Og man skal være parat til at reagere, hvis der kommer et uautoriseret fly ind i området, oftest ved at skyde det ned, forklarer han.

Hvad er NATO?

NATO er den vestlige forsvarsalliance bestående af 30 lande – de fleste medlemslande er europæiske, men nok så vigtigt er USA alliancens største og vigtigste medlem.

Danmark har været medlem siden grundlæggelsen af NATO i 1949.

Indtil afslutningen af Den Kolde Krig hørte alliancens europæiske medlemslande hjemme i Vesteuropa, men siden 90'erne er en række tidligere medlemmer af østblokken blevet medlemmer af NATO. Også de tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen er kommet med i NATO.

Det har udvidet NATO-alliancen helt op til Ruslands grænse, hvilket har skabt alvorlig bekymring i den russiske ledelse.

Rusland insisterer på, at Ukraine aldrig må blive medlem af NATO og har krævet en garanti fra NATO om, at det aldrig sker.

Sådan en garanti har NATO afvist at give, fordi det efter NATO's mening suverænt er Ukraines afgørelse, om landet vil søge optagelse i NATO.

Hvorfor vil NATO ikke indføre en "no-fly zone" i Ukraine?

Det kan der svares kort og præcist på, siger Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet:

- Omkostningerne vil være alt for store! Nemlig, at vi kommer i krig med Rusland, siger han.

Ukraine er ikke medlem af NATO og er derfor ikke omfattet af NATO’s berømte musketered. Den er formuleret i traktatens artikel fem og siger, at "et angreb på et medlemsland vil blive betragtet som et angreb på alle".

NATO's generalsekretær, Jens Stoltenberg, har gjort det klart, at selvom man gerne vil hjælpe Ukraine, så vil NATO ikke risikere at starte en stor krig i Europa for at hjælpe et ikkemedlemsland.

- Vi har en forpligtelse som NATO-allierede til at forhindre, at denne krig breder sig uden for Ukraine, siger han.

Samme besked kommer fra Det Hvide Hus i Washington:

- Det ville i realiteten kræve, at amerikansk militær skulle skyde russiske fly ned og sætte gang i en potentiel direkte krig med russerne. Det er præcis det, vi gerne vil undgå, siger Det Hvide Hus' talskvinde, Jen Psaki.

Hvad ville den russiske reaktion være, hvis NATO indførte en no-fly zone over Ukraine?

Ifølge Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet er det ret sikkert, hvordan Rusland vil reagere, hvis NATO skulle skyde russiske kampfly ned i luftrummet over Ukraine.

- Hvis NATO skyder russiske fly ned, så betyder det krig. Selvfølgelig vil de reagere på den måde, siger han.

Det har den russiske præsident, Vladimir Putin, da også sagt ganske klart:

- Ethvert tiltag i den retning vil fra vores side blive set som deltagelse i en væbnet konflikt for det land, der skaber trusler mod vores soldater. Det vil medføre katastrofale konsekvenser, ikke kun for Europa, men for hele verden, advarede Putin lørdag.

Hvilke erfaringer har man med "no-fly zones"?

NATO har før håndhævet flyveforbud i lande, der ikke er medlemmer af NATO.

I 1993 blev der indført et flyveforbud over Bosnien, og i 2011 skete det samme i luftrummet over Libyen i forbindelse med borgerkrigen i landet.

Derudover håndhævede USA og dets allierede et flyveforbud over dele af Irak i mere end ti år i forbindelse med Golfkrigen i 90'erne.

Hvad ville det i teorien kræve at indføre et flyveforbud over Ukraine?

- Det ville være en kæmpeoperation, slår Karsten Marrup fra Forsvarsakademiet fast.

- For det første skal man have rigtig mange jagerfly. Og så skal man overvåge området, enten med mobile radarer eller med radarfly. Det er en enorm opgave i et område så stort som hele Ukraines territorium.

- Skal man have radarfly i luften, så skal de have kampfly med, så de kan blive beskyttet mod at blive skudt ned af fjenden.

- Og man skal have tankfly, så flyene kan blive tanket op i luften.

- Det har ingen gang på jorden, slår Karsten Marrup fast.