Der bookes overnatninger i Ukraine som aldrig før - her er forklaringen

Ifølge Airbnb har de på kort tid fået donationer for flere millioner dollars.

Den seneste tid har mange stået i kø for at hjælpe ukrainere på flugt, men nu er endnu en metode vundet frem.

Folk sender støtte til de mange berørte af krigen ved at leje ukrainernes boliger gennem Airbnb. Og så blive væk.

For os i Danmark er det ikke særlig mange penge, men det er det i Ukraine

Janus Tobias Saito-Madsen

En af dem, der har gjort brug af den mulighed, er 43-årige Janus Tobias Saito-Madsen. Han har booket flere værelser "proforma" i de ukrainske byer Kharkiv og Mariupol.

- Det, der foregår er surrealistisk og vanvittigt. Jeg føler et behov for at vise solidaritet og at hjælpe, men jeg føler mig en smule magtesløs, og at det her er det bedste, jeg kan gøre, fortæller han.

Ville gerne støtte på anden måde

AirBnb har på Twitter understreget, at de ikke får nogen økonomisk vinding, og at hele beløbet derimod går til ukrainerne.

Og det var netop af den grund, at Janus Tobias Saito Madsen valgte at donere gennem AirBnb.

- Det går direkte til dem og skal ikke igennem hjælpeorganisationer. Det var vigtigt for mig, at det går direkte til den i den anden ende, siger han.

Han har også doneret gennem nødhjælpsorganisationer, men da han ved, at det kan være svært for dem at få sendt nødhjælpen ind i landene, synes han Airbnb var en god måde at gøre det på.

I forbindelse med donationerne tjekkede han, at der var nogen, som boede i lejlighederne og ville få pengene. Han sørgede for at booke værelser i lejligheder i stedet for hele lejligheder, og tilføjede ved bookingen en kommentar om, at han ikke kom til at bruge værelset.

- Hvis man booker en weekend, så snakker vi om 300 til 400 kroner. For os i Danmark er det ikke særlig mange penge, men det er det i Ukraine, siger han.

Væltet ind med donationer

Ifølge udlejningsfirmaet AirBnb har firmaet på 48 timer modtaget knap 2 millioner dollars i reservationer fra folk, der ikke har intentioner om at bo der, men donerer pengene i stedet. Det skriver administrerende direktør for AirBnb, Brian Chesky, på Twitter.

AirBnb-direktøren skriver også, at der er blevet booket 61.000 overnatninger i Ukraine i perioden fra den 2. til 3. marts.

Her opfordrer virksomheden også til, at personer, der bor i lande som Tyskland, Polen, Ungarn og Rumænien, stiller deres hjem til rådighed via AirBnb, så en person på flugt kan få gratis ophold i den.

Siden Ruslands invasion af Ukraine har der været mange forskellige måder at vise sympati for ukrainerne på.

En helt tredje måde at støtte Ukraine på er, at man kan indbetale direkte til landets nationalbank.

Derudover har mange danskere allerede lavet tøjindsamlinger til ukrainere på flugt, og flere dansk-ukrainere har ligeledes tanket bilen og hentet flygtninge med hjem til Danmark.