Rusland indstiller beskydningen af to ukrainske byer

Flere end 200.000 civile forventes at forlade byerne Mariupol og Volnovakha. Evakueringen kan være varsel om endnu hårdere kampe, siger dansk ekspert.

De russiske styrker vil indstille beskydningen af to ukrainske byer fra klokken otte lørdag morgen (dansk tid), oplyser det russiske Forsvarsministerium ifølge russiske nyhedsbureauer som Interfax, RIA og TASS.

Det skal give civilbefolkningen i de to byer, Mariupol og og Volnovakha, en mulighed for at forlade byerne via ”en humanitær korridor” fra klokken 10 (dansk tid) og fem timer frem, siger Forsvarsministeriet.

Ifølge de ukrainske myndigheder er planen at evakuere 200.000 civile fra Mariupol og 15.000 fra den mindre by Volnovakha, skriver den britiske avis The Guardian. Evakueringen vil ske med Det Internationale Røde Kors som garant.

Begge byer er omringet af russiske styrker, og borgmesteren i Mariupol, Vadym Boychenko, har tidligere udsendt en appel om, at situationen i byen er desperat og at både varme og elektricitet i byen er afbrudt.

Borgmesteren siger nu, at der ikke er andre muligheder end at evakuere de civile:

- Det er ikke en let beslutning, men Mariupol er ikke gader og byer. Mariupol er indbyggerne, det er dig og mig. I en situation, hvor vores hjemby er under konstant og ubarmhjertig beskydning fra besætterne, er der ingen anden udvej end at gøre det muligt for indbyggerne – altså dig og mig – at forlade Mariupol sikkert, siger han.

Direktør i Udenrigspolitisk Selskab, Charlotte Flindt Pedersen, kalder det en vigtig udvikling i kampen om byen:

- Der er ingen vand og mad, så de har virkeligt behov for at komme ud, siger hun til TV 2.

Kan betyde hårde kampe

Charlotte Flindt Pedersen tilføjer imidlertid, at tilbuddet til civile om at forlade byen også kan opfattes som et tegn på, at endnu hårdere kampe er på vej.

- Det kan betyde, at man nu for alvor starter bombardementerne af de to byer. Det er muligt, at de civile får muligheden for at forlade byerne, så kampene kan starte uden store civile tab, vurderer hun.

Strategisk vigtige byer

Begge byer ligger i Donetsk-regionen, der er en af de to østlige oprørsregioner i Ukraine. Men de ligger i den del af Donetsk, som – indtil den russiske invasion – stadig var under den ukrainske regerings kontrol.

Både den selvudnævnte regering i Folkerepublikken Donetsk og deres støtter i Rusland har imidlertid slået fast, at hele den administrative Donetsk-region – altså også byer som Mariupol og Volnovakha – bør blive en del af Folkerepublikken Donetsk.

Mariupol er en strategisk vigtig havneby ved Det Azovske Hav med en halv million indbyggere og en betydelig industri.

Da oprøret i det østlige Ukraine brød ud i 2014, var der hårde kampe om Mariupol, men det lykkedes Ukraine at bevare kontrollen over byen.

Hvis russerne overtager byen, er de tættere på at have kontrol over hele kysten langs Det Azovske Hav, fra den russiske grænse i øst til den russisk-annekterede halvø Krim i vest.

Det vil give russerne en fast landforbindelse fra Krim til Rusland, forklarer Kristian Lindhardt, der er major samt underviser og militærforsker på Institut for Strategi og Krigsstudier ved Forsvarsakademiet.

Og det vil være et skridt mod at nå et andet mål, nemlig også at afskære Ukraine fra Sortehavet.

- Det vil betyde, at Ukraine ikke vil kunne bruge Sortehavet til import og eksport, så det har stor økonomisk betydning. Det vil også betyde, at andre lande ikke vil kunne sejle våben ind til Ukraine, fortæller Kristian Lindhardt.

Volnovakha er en mindre by med omkring 25.000 indbyggere, der ligger nord for Mariupol.

Byen er strategisk vigtigt placeret, fordi den ligger halvvejs mellem Mariupol og byen Donetsk, der er hovedstad i oprørernes Folkerepublikken Donetsk.

Der er ingen tegn på, at tilbuddet om ”humanitære korridorer” også kommer til at gælde andre omringede ukrainske byer.

Det russiske forsvarsministerium understreger, at den generelle offensiv i Ukraine fortsætter.