Krigen i Ukraine

I nat ændrede Ukraines præsident tone - fordømmer “svagt” og “forvirret” NATO

Natten til lørdag ændrede præsident Zelenskij markant tone over for NATO, der igen afviste at etablere en flyveforbudszone over Ukraine.

- I dag gav alliancens ledelse grønt lys til yderligere bombning af ukrainske byer og landsbyer ved at nægte at indføre en flyveforbudszone, sagde ukraines præsident Volodymyr Zelenskij i en tale natten til lørdag.

Han har ellers den amerikanske befolkning bag sig. 74 procent af amerikanerne - både republikare og demokrater - synes ifølge ny Reuters-måling, at NATO bør indføre en flyveforbudszone.

Den ukrainske præsidents reaktion var markant mere følelsesladet end normalt. Hans reaktion kom efter fredagens NATO-topmøde, hvor det igen var blevet slået fast, at USA og NATO-landene ikke vil indføre en flyveforbudszone over Ukraine.

Ifølge Zelenskij er det sandsynligt, at den russiske invasion af Ukraine vil eskalere yderligere. Og det ved NATO-landene og deres efterretningstjenester godt, sagde han.

- Alle de mennesker, der dør, vil fra i dag være på grund af jer. På grund af jeres svaghed.

Kun en måde at håndhæve flyveforbud

Ifølge NATOs generalsekretær, Jens Stoltenberg, kan NATO kun håndhæve et flyveforbud over Ukraine ved at sende kampfly til landet. Men det risikerer at kaste Europa ud i en krig med Rusland, advarede han efter topmødet.

- Vi rykker derfor ikke ind i Ukraine. Hverken til lands eller i luften, fastslog han.

Den amerikanske udenrigsminister, Antony Blinken, gentog samme besked.

- Den eneste mulighed for at indføre en flyveforbudszone er at sende NATO-fly ind i Ukraines luftrum for at skyde russiske fly ned, og det kunne føre til en fuldgyldig krig i Europa. Præsident Biden har tydeligt sagt, at vi ikke vil i krig med Rusland, sagde Antony Blinken ifølge CNN.

- Desværre ser det ud til, at lidelsen kommer til at blive værre, før det bliver bedre, sagde Antony Blinken.

Stadig ikke totalt luftherredømme

Selvom Rusland har markant større og mere moderne flyvevåben er det endnu ikke lykkedes dem at etablere totalt luftherredømme.

Ukrainske fly og droner er stadig i luften, bemærkede Mark Hertling natten til lørdag på CNN. Han er militæranalytiker og pensioneret general.

- Den ene ting, vi kan være taknemmelige for er, at selvom de russiske fly har været i luften, så er de blevet begrænset af det ukrainske forsvar og flyvevåben. De har gjort betydelig modstand. Russerne har haft meget lidt luftstøtte til at bevæge deres tropper, sagde Mark Hertling på CNN.

Han vurderer, at det manglede luftherredømme er en af grundene til, at russerne primært bombarderer de belejrede byer med artilleri og missiler affyret fra jorden.

Stingers er gode men har begrænsning

Tusindvis af håndbårne “Stinger”-antiluftskytsmissiler er strømmet ind over grænsen fra allierede i vest. Ifølge den pensionerede general er de effektive imod fly, men kun til en vis grænse.

- De kan ramme fly og helikoptere i lav højde, men på et tidspunkt vil vi se russiske kampfly bombe fra højere luftlagt. Desværre har det ukrainske militær ikke missilsystemer som Patriot eller Arrow. Det vil blive problematisk, sagde Mark Hertling.

Meningsmålingen, hvor et flertal af amerikanerne bakkede op om et flyveforbud, viste ikke, om de adspurgte var bekendt med, at en flyveforbudszone kan føre til krig med Rusland, men det lægger alligevel pres på præsident Biden for at aktivere flere og hårdere sanktioner.

80 procent af amerikanerne mener også, at USA bør stoppe med at købe russisk olie. Og et flertal af dem er klar til det, selvom det vil hæve energipriserne i USA.