Rusland invaderer Ukraine

Danmark bør lukke for gas fra Rusland, mener halvdelen af danskerne

Kun tre procent er uenige i, at Danmark bør gøre sig uafhængige af gas fra Rusland.

En fjerdedel af Europas energiforsyning kommer fra Rusland, og i Danmark betyder det, at en stor del af vores gasforbrug kommer fra det krigsførende land.

Men står det til mange danskere, skal det være fortid.

I en ny Megafon-måling foretaget for TV 2 svarer flertallet af de adspurgte danskere, at de mener, at Danmark skal lukke helt for gassen fra Rusland. Også selvom det kan påvirke danskernes varmeforbrug negativt og koste danske arbejdspladser.

Helt konkret svarer 50 procent, at de er "helt enige" i, at Danmark bør lukke for russisk gas. Ligeledes er 28 procent af de adspurgte "delvis enige". Kun 3 procent svarer, at de er "helt uenige".

Skal sige fra over for Rusland

Også Dansk Fjernvarme, der er en brancheorganisation for de over 370 danske fjernvarmeselskaber og leverer 99,9 procent af fjernvarmen i Danmark, mener, at vi bør droppe russisk gas.

- Vi skal hurtigst muligt løsrive os fra russisk gas, og så skal vi hurtigst muligt have naturgassen væk som opvarmning i vores boliger, siger Kim Mortensen, direktør hos Dansk Fjernvarme.

Han peger på, at det også skal være med til at få hurtigere gang i den grønne omstilling. Interesseorganisationen mener heller ikke, at man bør støtte Rusland økonomisk.

- Vores fjernvarmeselskaber er demokratisk ejede, og derfor er vi en del af det internationale samfund, der siger fra over for Rusland, og det skal vi gøre på alle de kanaler, vi kan komme til, siger han.

Et spørgsmål i EU

Netop gasforsyningen fra Rusland har allerede været til stor debat politisk, og i EU har det været på dagsordenen, om der skal lukkes for russisk gas for alle medlemslande. Godt 40 procent af EU's gasimport er i dag russisk.

Det er klimaminister Dan Jørgensens (S) vurdering, at Danmark kan klare sig uden Ruslands gas. Det sagde han torsdag efter at have drøftet sagen i Det Udenrigspolitiske Nævn.

- Det kan jo desværre blive en krise, der kan strække sig over lang tid. Vi må i hvert fald forberede os på, at vi til næste vinter skal være fri af russisk gas. Jeg har heldigvis noteret mig, at EU-Kommissionen har vurderet det muligt, lød det ifølge Ritzau fra ministeren efter mødet.

Han nævner også, at de store produktionsvirksomheder skal bruge alternativ energi, og at husholdninger skal væk fra gas.

Som reaktion på Ruslands invasion af Ukraine og de omfattende sanktioner er prisen på olie og gas steget.