Udland

Tommy Mørck var på vej i krig - men så sagde kroppen stop

Tommy Mørck har tidligere kæmpet mod Islamisk Stat i Syrien, men måtte vende om på vej mod Ukraine. Kroppen kunne ikke længere klare krigens pres.

Ukrainere, danskere og mange andre tager i de her dage til Ukraine for at kæmpe mod den russiske invasion. En af dem er 44-årige Tommy Mørck fra Sønderjylland. Han kom bare ikke længere end til Polens hovedstad, Warszawa, før kroppen sagde stop, og han måtte vende om igen.

Tommy Mørck ved ellers, hvad det vil sige at være i krig. I 2016 kæmpede han i seks måneder med kurdiske militssoldater mod Islamisk Stat i Syrien. Da Rusland overfaldt Ukraine, følte han sig også med det samme kaldet til at kæmpe mod uretfærdigheden. Han allierede sig derfor med nogle af sine tidligere soldaterkammerater fra tiden i den kurdiske militsuniform.

Hårdt presset

Torsdag mødte han dem i Polens hovedstad, og lørdag skulle de slutte sig til den internationale brigade i Ukraine. Noget føltes bare ikke helt, som det skulle.

- Fra jeg tog beslutningen om at tage af sted igen, kunne jeg ikke spise. Jeg sov også dårligt og var presset både fysisk og psykisk, fortæller han til TV 2.

I Warszawa mødte Tommy Mørck ellers flere af dem, som han tidligere havde kæmpet sammen med i Kurdistan. I gruppen på syv personer var der enkelte, som efter Syrien havde været i den internationale brigade i det Østlige Ukraine og kæmpe mod de russiske separatister. De kunne sproget og havde aftaler klar med den ukrainske hær. Selvom alt flaskede sig, sneg stress og usikkerhed sig bare hele tiden ind i Tommys bevidsthed.

- Jeg er udbrændt. De senere år har jeg haft nogle oplevelser, der har givet mig stress, hovedpineanfald og en slags træthedssyndrom. Det kom bare langsomt, og på den måde sagde kroppen til sidst stop, fortæller han.

Ville have hjulpet

Tommy endte med at trække stikket og tage turen hjem til Sønderjylland. Det var en hård beslutning at træffe. Alligevel er han ikke i tvivl om, at det var den rigtige.

- Jeg har det enormt dårligt over det, fordi jeg ville gerne have hjulpet ukrainerne. Jeg ville gerne være trådt til og hjulpet, når vestlige politikere ikke kunne tage sig sammen til at gøre det. Jeg ville heller ikke svigte mine venner og har det dårligt over, at de nu er i Ukraine, og jeg er hjemme i Aabenraa igen, siger han.

Tilbage i 2016 tog Tommy Mørck i krig på kurdisk side mod Islamisk stat, fordi ingen kom kurderne til hjælp mod kalifatet. Han ser mange ligheder i forhold til den nuværende krig i Ukraine, men for ham er der den væsentlige forskel, at han ikke selv er der til at gøre en forskel på kamppladsen.

- Selvom jeg lige nu har dårlig samvittighed, så har jeg gjort det rigtige. Jeg kan ikke drage i krig uden at være der 100 procent fysisk og psykisk. Kommer man ned og tvivler og frygter for meget, så kan det sprede sig i ens gruppe og dermed ramme alle. Det har jeg set tidligere, fortæller han.

Sig farvel

På turen gennem Europa mødte han mange på vej til slagmarken i Ukraine. Selv vil han hverken råde folk til at tage af sted eller blive hjemme. Vælger nogle at tage af sted, har han dog et par råd:

- Slå dig sammen med nogle med erfaring. Og få sagt ordenligt farvel til dit bagland. Det gjorde jeg ikke, da jeg tog til Syrien, og det fortrød jeg. Det er hårdt at gøre, men det bliver hårdere dernede, fordi du føler, at du har svigtet dem derhjemme, før du tog af sted, fortæller han.

Flere har spurgt ham ind til, hvordan man kan ruste sig til at reagere rationelt i kamp. Selv husker han tydeligt første gang, at han hørte skud blive affyret mod ham.

Tommys første kamp

Nytårsaftensdag 2016 ankom Tommy Mørck og ni andre kurdiske YPG-soldater til en landsby i det nordlige Syrien. De ti militssoldater skulle befri landsbyen fra Islamisk Stat og vidste, at de fjendtlige krigere havde mineret byen med sprængladninger.

Alt virkede roligt, så Tommy og hans soldater-kammerater spiste deres medbragte mad ved en bygning, der var omkranset af en mur med et stort hul i. En af dem holdt vagt på taget med et let maskingevær.

Tommy var kun lige gået lidt væk for at skrive i sin dagbog, da han så en IS-kriger løbe om et hjørne kun 15 meter væk. Han åbnede ild mod dem gennem hullet, og flere at Tommys kolleger gik i panik. Selv greb han sin Kalashnikov-riffel og skød tilbage. Geværet gik i baglås, og Tommy forsøgte at få det til at skyde igen.

Pludselig udløste IS-krigeren sin selvmordsvest, og Tommy så deres chauffør ligge på jorden dødeligt såret. Chaufføren Çîya lå få meter borte og kæmpede for at trække vejret. Tommy forsøgte at kalde på sine andre kammerater, men de havde trukket sig tilbage.

Kort efter døde chaufføren, og Tommy trak sig tilbage til de andre. De blev kørt væk i et pansret køretøj, og senere fik Tommy tid til at skrive nogle sætninger i sin dagbog om hændelsen: Han havde skudt for at dræbe et andet menneske.

'Jeg havde spekuleret på, om jeg havde det i mig. Men det ved jeg nu med sikkerhed, at jeg har', skrev han senere i dagbogen.

Tommy Mørck har 12 måneders uddannelse fra Den Kongelige Livgarde som baggrund for, at han kunne drage i krig. Hverdagen i den kurdiske YPG-uniform husker han som simpel.

- I krig er ens fokus snævert. Spis, sov, vask tøj, når du har muligheden. Og ellers skal du bare løse din opgave. Al dansk dagligdag med arbejde og den slags er væk. Du fokuserer bare på det allernærmeste, fortæller han.

Fik udrejseforbud

Krigen i Mellemøsten har sat mange spor hos Tommy Mørck. Han føler sig stærkt knyttet til det kurdiske folk og dets kultur. Men alt var ikke positivt. I Danmark blev han mødt med flere retssager, fordi det var blevet forbudt at rejse til slagmarken i Syrien. Loven var blind for, at Tommy Mørck kæmpede på jorden sammen med Danmarks allierede, der blev støttet af danske, amerikanske og andre allierede kampfly.

Tommy Mørck fik taget sit pas og blev dømt i byretten, landsretten og højesteret. Seks måneders ubetinget fængsel har han afsonet for at drage i krig i Syrien.

- Retssagerne og den efterfølgende afsoning i et lukket fængsel uden mulighed for udgang eller prøveløsladelse. Det, syntes jeg, har været hårdt. Jeg lider ikke af PTSD eller paranoia på grund af af krigen. Men turen gennem retssystemet har sat sine spor. Det slipper de Ukraine-frivillige jo sandsynligvis for, siger han.

Statsminister Mette Frederiksen(S) har sagt, at danskere ikke vil blive retsforfulgt for at tage til Ukraine og hjælpe dem i deres kamp mod Rusland.