Rusland invaderer Ukraine

Nu har Putin underskrevet kritiseret lov

Loven har allerede fået flere internationale medier til at indstille deres aktiviteter i Rusland. Korrespondent forudser selvcensur hos journalister.

I Rusland kan journalister fremover risikere høje fængselsstraffe, når de beretter om krigen i Ukraine.

Den russiske præsident Vladimir Putin har fredag aften underskrevet en ny lov, der kan straffe folk med op til 15 års fængsel, hvis de spreder det, som styret i Rusland kalder ”falske oplysninger" om militæret.

- De, der lyver om vores militær eller kommer med udtalelser, som bringer vores militær i miskredit, får en meget hård straf. Det håber jeg, alle forstår, sagde Vyacheslaw Volodin, formand for det russiske underhus Dumaen, som tidligere fredag vedtog lovforslaget.

Man tænker, om der er noget, de gerne vil skjule

Uffe Dreesen, TV 2s korrespondent i Rusland

Kritiseret lov

Loven kritiseres for at være censur af medierne. Den russiske regering vil for eksempel ikke have, at man bruger ordene "krig", "invasion" eller "angreb" om begivenhederne i Ukraine.

Og konsekvenserne af lovgivningen er meget alvorlige, fortæller TV 2s korrespondent i Rusland, Uffe Dreesen, som også er omfattet af lovgivningen. Det betyder også, at der er mange ting, han ikke må udtale sig om på skærmen.

- Loven betyder, at man i princippet kan risikere bøde eller fængsel i helt op til 15 år, hvis man siger noget, de mener, er en fejlinformation eller ikke stammer fra dem. Det er meget, meget voldsomt, det de har gang i. Man tænker, om der er noget, de gerne vil skjule, siger han.

Selvcensur hos journalister

Som konsekvens af loven meddelte blandt andre tv-stationerne BBC, CNN, CBC fredag, at de vil indstille deres aktiviteter i Rusland. Samtidig har den svenske tv-station og det østrigske tv-selskab ORF besluttet at hente deres korrespondenter hjem fra Rusland.

BBC Russia skriver, at sikkerheden for medarbejderne er altafgørende, og at tv-stationen ikke vil lade de ansatte risikere retsforfølgelse for at passe deres arbejde.

Uffe Dreesen forudser, at det fremadrettet vil medføre selvcensur hos mange journalister.

- Det er sket for manges vedkommende, at de internationale journalister forlader Moskva. Flere journalister fra ikke bare BBC og CNN, men også fra vesteuropæiske medier har allerede taget konsekvensen af det her i løbet af de seneste par dage, siger han.

Flere uafhængige russiske medier har allerede lukket aktiviteter ned eller slettet indhold som følge af loven. Det gælder blandt andet den uafhængige russiske avis Novaja Gazeta, som fredag meddelte, at den vil fjerne indhold om Ruslands invasion af Ukraine fra sin hjemmeside. Det skriver Reuters.

Hvis man som journalist insisterer på at berette om krigen i Ukraine, skal det foregå med information fra bestemte kanaler, fortæller Uffe Dreesen.

- Hvis man endelig vil fortælle om det, der sker i Ukraine, skal man huske, at man skal støtte sig op af de officielle russiske kilder. Jeg har kigget på den vigtigste kilde, forsvarsministeriets briefinger, og det er et helt andet billede, man ser der.

Medier bliver lukket af Rusland

Mens nogle medier selv tager beslutningen om lukning, er andre uafhængige russiske medier allerede blevet lukket af myndighederne.

Den russiske tilsynsmyndighed og medievagthund Roskomnadzor begrænsede fredag adgangen til radiostationen Radio Svoboda og blokerede adgangen til netmediet Meduzas hjemmeside, skriver det statsstøttede, russiske medie RT (Russia Today).

Begge medier har fået prædikatet ”fremmede agenter” på sig.

Myndighederne har samtidig begrænset adgangen til udenlandske medier som Deutche Welle (DW).

Rusland blokerer for Facebook

Fredag aften har de russiske myndigheder desuden meddelt, at landet har blokeret for adgangen til Facebook.

- Det vil ramme nogen. Men det er mest af alt et forsøg på at gøre gengæld, fordi Facebook har udelukket nogle russiske medier, fordi de mener, at der er tale om fake news og propaganda og den slags fra deres kanaler, så nu får de igen af samme kaliber, siger TV 2s korrespondent i Rusland, Uffe Dreesen.

Det bekræfter tilsynsmyndigheden Roskomnadzor, som begrunder beslutningen med, at Facebook vil begrænse russiske statsmedier på sine platforme.

Vi er dybt bekymrede over dette og bekymrede over truslen mod ytringsfriheden i landet

Jen Psaki, talsmand for Det Hvide Hus

Flere russiske statsmedier skriver ligeledes, at adgangen til det sociale medie Twitter er blevet begrænset.

Ruslands beslutning er del af en bredere indsats for at kvæle information til dets borgere. Det udtaler Det Hvide Hus fredag.

- Vi er dybt bekymrede over dette og bekymrede over truslen mod ytringsfriheden i landet, siger talsmand for Det Hvide Hus, Jen Psaki.

Facebooks moderselskab Meta siger, at de vil gøre alt for at få genoprettet forbindelsen til det sociale medie, så russerne igen kan få adgang.