Hvem er det egentlig, der stĂĄr bag Putins krig mod Ukraine? Her er hans inderkreds

Næsten alle på listen er gamle venner - nogle mere magtfulde end andre. Én er mest sandsynlig som Putins arvtager.

Den russiske præsident, Vladimir Putins, invasion af Ukraine og de efterfølgende omfattende sanktioner har efterladt ham isoleret og alene. I hvert fald internationalt.

For indenrigspolitisk har han på de mest magtfulde poster i langt de fleste tilfælde omgivet sig med gamle og nære venner, der loyalt bakker op om ham.

Nogle mere magtfulde end andre.

Hvor meget indflydelse, de i virkeligheden har på præsidenten, er ifølge Jacob Kaarsbo, der er udenrigs- og sikkerhedspolitisk kommentator og tidligere chef i Forsvarets Efterretningstjeneste, tvivlsom:

- Som det ser ud nu, er der mere tale om et enevælde, hvor Putin sidder som en zar omgivet af marionetdukker, siger han til TV 2.

Det er ydmygelsen af hans spionchef blandt andet et eksempel pĂĄ.

Flere i inderkredsen er magtærgerrige

Ifølge Jakob Tolstrup, der er lektor ved Institut for Statskundskab ved Aarhus Universitet og blandt andet forsker i diktatur og international politik, skal man dog ikke tage fejl af, at flere i præsidentens inderkreds er magtærgerrige.

- Langt de fleste af de her personer kunne godt tænke sig at være præsident i Rusland, men det er ikke noget, de af åbenlyse årsager lufter offentligt, siger han.

Men hvem er Vladimir Putins inderkreds? Bliv klogere her.

Sergej Sjojgu

Russisk forsvarsminister

Sergej Sjojgu tager på både jagt- og fisketure med Vladimir Putin. Præsidentens traditionelle sommerbillede fra 2021 viser netop de to herrer på ferie ved en søbred. På grund af et billede udsendt 28. februar, hvor forsvarsministeren sidder flere meter fra Vladimir Putin, er der imidlertid sået tvivl om deres forhold.

Ifølge det britiske medie BBC bliver han dog stadig anset som den person, der er tættest på Vladimir Putin - og den med størst indflydelse på præsidenten.

Han er en person, der er offentlig kendt og samtidig meget populær blandt russerne.

- Han fremstår ikke sympatisk, men han fremstår som mindre firkantet og hardcore end de øvrige i inderkredsen, siger Jakob Tolstrup.

Sergej Sjojgu stod bag annekteringen af Krim-halvøen i 2014, ligesom han er chef for den russiske militærefterretningstjeneste, der anklages for giftangreb i Salisbury i Storbritannien i 2018 og på oppositionslederen Aleksej Navalnyj i Sibirien i 2020.

Sjojgu er Vladimir Putins mest sandsynlige arvtager.

Valerij Gerasimov

Chef for de væbnede styrker

Valerij Gerasimov har spillet en stor rolle i Ruslands militære aktioner, siden han stod i front for en hær under krigen i Tjetjenien. Han har også stået i spidsen for den militære planlægning og udførsel af invasionen af Ukraine.

Den ifølge BBC langsomme fremgang i Ukraine har ifølge BBC sendt Valerij Gerasimov ud på sidelinjen, men da forsvarsminister Sergej Sjojgu ikke har en militær uddannelse, er chefen for de væbnede styrker stadig et af Vladimir Putins stærke kort. Især fordi han er hærens ansigt og meget populær og respekteret i hæren, hvor mange i Rusland er ansat.

- Han er en general, som har været i gamet i adskillige årtier. Han er en person, som for Vladimir Putin er god at have på sin side, og han kan holde hånd i hanke med de andre generaler, hvis tillid han nyder, siger Jakob Tolstrup.

Men det betyder ikke, at han er uundværlig, lyder det.

Nicolai Patrusjev

Formand for det russiske sikkerhedsrĂĄd

Nicolai Patrusjev er en af de tre Putin-loyalister, der har stået ved præsidentens side, siden deres tid sammen i 1970'ernes Sankt Petersborg, der dengang hed Leningrad. De to andre er Aleksandr Bortnikov og Sergej Narysjkin.

Nicolai Patrusjev er en meget magtfuld herre, og fĂĄ andre har sĂĄ meget indflydelse hos Vladimir Putin som denne mand.

Han arbejdede sammen med Vladimir Putin i KGB i kommunisttiden og overtog posten som chef for Det Føderale Sikkerhedsbureau (FSB) - den ene gren af det, der tidligere var KGB - fra 1999 til 2008 efter Vladimir Putin.

Sikkerhedsrådet er kerneorganet i Ruslands udøvende magt, og det er her, at hovedministerier, efterretningstjenester, forsvaret og FSB bliver koordineret.

- Han er en af Vladimir Putins allernærmeste, men i modsætning til forsvarsministeren er han ikke bredt vellidt, siger Jakob Tolstrup.

Aleksandr Bortnikov

Formand for det Føderale Sikkerhedsbureau (FSB)

Som tidligere formand for KGB stoler Vladimir Putin mere end noget andet pĂĄ de informationer, som han fĂĄr fra Aleksandr Bortnikov. Han overtog posten fra Nicolai Patrusjev.

Aleksandr Bortnikov er ogsĂĄ en gammel ven fra tiden i KGB i Leningrad og en del af loyalisttrioen.

FSB er et af kerneorganerne i Vladimirs Putins regime og et af de allervigtigste ben i hans kontrol med det russiske samfund.

- Formanden har en enorm magt, men han er ikke en person, der stikker ud som særlig slem eller god. Han er en, der opererer i baggrunden - det gør langt de fleste i Vladimir Putins inderkreds, siger Jakob Tolstrup.

Sergej Narysjkin

Chef for den russiske spiontjeneste

Han er den sidste i trioen fra tiden i KGB i Leningrad, men der blev sået alvorlig tvivl om hans rolle, da han stammende blev haglet igennem af sin gamle ven Vladimir Putin ved et møde i det russiske sikkerhedsråd.

Videoen er fra et møde i Sikkerhedsrådet, og viser Putin sidde bag et kæmpe skrivebord, mens han beder medlemmerne træde frem en efter en og aflægge en bemærkning om, hvordan de ser på spørgsmålet om Ukraine.

Sergej Narysjkin er leder af den udenlandske del af efterretningstjenesten, der er en mindre betydningsfuld del, fordi FSB's kompetenceomrĂĄder lapper ind over.

- Han er mindre magtfuld end eksempelvis chefen for FSB, Aleksandr Bortnikov, siger Jakob Tolstrup.

Sergej Lavrov

Russisk udenrigsminister

Den 71-årige Sergej Lavrov har i 18 år været Ruslands ”grand old man” i det russiske diplomati. Og han er endnu et eksempel på, at Putin omgiver sig med venner fra fortiden.

Han bliver dog ikke anset for at spille en stor rolle, når det gælder beslutninger, og han har længe været sat på sidelinjen i forhold til Ukraine – selvom han har et brysk og fjendtligt ry.

- Han er Vladimir Putins bulldog i internationale forhold, men han er ikke en person - hvad vi ved af - der har sin egen dagsorden. Han har ikke meget magt eller har mange personer, der er loyale overfor ham, siger Jakob Tolstrup.

Valentina Matvijenko

Formand for Det Føderale Råd

Hun er kvinden, der banede vejen for den russiske invasion af Ukraine ved at få gennemført det russiske Overhus' godkendelse af udsendingen af tropper til landet.

Vladimir Putin kender Valentina Matvijenko fra Sankt Petersborg, og hun spillede også en rolle ved annekteringen af Krim-halvøen i 2014.

Hun har været borgmester i Sankt Petersborg, hvor hun har slået sine folder, da Vladimir Putin langsomt steg i graderne.

Matvijenko er en vigtig repræsentant i forhold til Vladimir Putins kontrol med det russiske parlament, men hun bliver ikke anset for at være den primære beslutningstager.

- Hun agerer fuldstændig loyalt, men som det er tilfældet med Sergej Lavrov, kan man opfatte hende som en, der blot følger præsidentens mindste vink og ikke selv har stor magt, siger Jakob Tolstrup.

Viktor Zolotov

Chef for Nationalgarden

Han er præsidentens tidligere bodyguard og nu i front for Vladimir Putins personlige hær.

Hæren blev grundlagt af Vladimir Putin for seks år siden for at beskytte ham indenrigspolitisk ved blandt andet at blive sat ind ved massedemonstrationer.

Der er tale om en slags sikkerhedsgaranti mod eliter, der vil gå op mod præsidenten.

- Viktor Zolotov har kontrol over ekstremt veltrænede personer og refererer direkte til præsidenten, siger Jakob Tolstrup.

Anton Vaino

Chef for præsidentadministrationen

Præsidentadministrationen er ligesom Nationalgarden Vladimir Putins opfindelse. Der er tale om en udøvende magt i sig selv - en regering i regeringen - der laver lovgivning for en stor del af ministerierne.

Som chef har Anton Vaino en meget vigtig og koordinerende rolle og direkte adgang til præsidenten.

Anton Vaino er en af de eneste i Vladimir Putins inderkreds, som præsidenten ikke har en lang historie med. Han kom frem i midten af 10'erne, da præsidenten begyndte at skubbe flere af de ældre politikere ud i kulden, fordi de var blevet mere magtfulde over tid, forklarer Jakob Tolstrup.

- Han er en person, der har arbejdet sig op igennem systemet ved at være en ekstremt loyal person, men som ikke har den store magt uden om Vladimir Putin, siger han.