Europas største atomkraftværk i brand i nat - ingen tegn på stråling

Der er ingen tegn på forhøjet stråling, efter der i nat var brand på Ukraines største kernekraftværk.

Natten til fredag blev Zaporizjzja-atomkraftværket i den ukrainske by Enerhodar angrebet af russiske styrker ifølge en talsmand for værket.

Ukraines udenrigsminister, Dmytro Kuleba, skrev på Twitter, at russiske styrker beskød atomkraftværket fra “alle sider”.

Direkte billeder fra kraftværkets overvågningssystem viste først lysgranater dale ned foran værket og senere beskydning af en øvelsesbygning, der brød i brand.

Ingen tegn på forhøjet stråling

Efter flere timer meddelte talsmanden, at ildkampen var stoppet, og det var lykkedes brandfolk at komme ind på området.

Ifølge talsmanden har værket ikke lidt kritisk skade. Og Ukraines beredskabsstyrelse kunne tidligt om morgenen meddele, at branden var slukket.

Med sine seks reaktorer er værket Europas største. Det Internationale Atomenergiagentur EAEA har været i kontakt med Ukraine, og de meddeler, at intet essentielt udstyr er blevet beskadiget under nattens brand.

Både amerikanske og ukrainske myndigheder meddeler også, at der ikke er tegn på forhøjet stråling i området.

Følelsesladet video fra ukraines ledere

Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, har i en ny video på Twitter opfordret til ”øjeblikkelig europæisk handling” for at stoppe russiske styrker i at angribe landet.

- Ingen stat, undtagen Rusland, har nogensinde åbnet ild mod atomkraftværker, sagde Ukraines præsident, Volodymyr Zelenskij, i en video i nat.

- For første gang i menneskehedens historie har en terrorstat tyet til atomterror.

Mens kampen stadig rasede om det strategisk vigtige kraftværk, der leverer 25 procent af al strømmen i Ukraine, skrev den ukrainske udenrigsminister på Twitter, at "hvis værket sprang i luften, vil det bliver 10 gange værre end Tjernobyl".

Værkets svageste punkt

Ifølge Mariana Budjeryn, der er ekspert i atomkraft ved Harvard Universitets Belfer Center, er el- og vandtilførslen det svageste punkt, skriver BBC.

Vand og strøm er nødvendigt for at styre kernereaktionen i værkets reaktorer, forklarer Mariana Budjeryn. Hvis der ikke bliver pumpet kølevand ind til reaktorkernerne, vil kølevandet koge af og kernen til sidst eksplodere.

Der er dog flere nødsystemer, der slår til, hvis strømmen eksempelvis går - blandt andet dieselgeneratorer. Selv i tilfælde af en nedsmeltning skulle værket være bygget til at kunne holde strålingen inde, siger Mariana Budjeryn til BBC.

De foreløbige meldinger fra beredskabsstyrelsen lyder, at branden primært skete i træningsfaciliteter.

Reaktion fra omverdenen

Den amerikanske præsident, Joe Biden, talte fredag dansk tid talt i telefon med Ukraines præsident, Volodomir Zelenskij, for at få en status på ildkampene ved atomkraftværket.

Den britiske premierminister, Boris Johnson, har anmodet om et hastemøde i FN's Sikkerhedsråd ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Hvis der er en eksplosion - det er enden for alle. Enden for Europa. Evakueringen af ​​Europa, lød det fra Ukraines præsident i en tale sendt ud midt om natten.

- Kun en hurtig handling fra Europas side kan stoppe de russiske tropper. Tillad ikke Europas død på grund af en katastrofe ved et atomkraftværk, sagde han og opfordrede politikere og borgere til at presse den russiske ledelse til at stoppe de russiske tropper.